Gezondheid staat boven alles. En maar al te vaak zoeken mensen het eerst allemaal zelf op voordat ze naar een arts of specialist gaan. Maar wat is betrouwbaar als men iets gaat opzoeken. Wat zijn betrouwbare apps op vlak van gezondheid. Er zijn zeker en vast goede en betrouwbare site zoals deze. Maar als je echt ergens dieper in wilt gaan dan kan dit wel een oplossing bieden.
Website
­digitalhealth.be op. “Daar kan je alle apps terugvinden die gecertificeerd zijn: ze werden goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA, of kregen een Europese CE-markering. Dat willen zeggen dat ze dezelfde strenge controles ondergingen als medicijnen en honderd procent veilig zijn in gebruik – ook op privacyvlak.” In verhouding met het immense aanbod is het lijstje met goedgekeurde apps wel vrij beperkt: vandaag staat de ­teller op 214.

Laboratorium, Analyse, Chemie, Onderzoek, Chemicus, Phd


Welke apps zijn betrouwbaar?

Pas als applicaties echt een impact hebben op onze gezondheid, spreken we over mobile health. Apps uit deze categorie doen aan ziektepreventie, stellen diagnoses of genezen bepaalde aandoeningen met gerichte therapie. Sommige zijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen. Een overzicht van enkele betrouwbare apps:

PREVENTIE• FibriCheck
Deze app richt zich vooral op patiënten met (kans op) hartritmestoornissen: door simpelweg je vinger zestig seconden op het zaklampje van je smartphone te houden, kan je de gezondheid van je hart controleren.
• Migraine Buddy
Dit is een soort slim dagboek, dat niet alleen peilt naar de duur, frequentie en hevigheid van je migraine-aanvallen, maar ook gewoontes als slaaphygiëne, ­alcoholgebruik en beweging in kaart brengt. Hoe meer data de app heeft, hoe gerichter hij de triggers van je aanval kan identificeren. De Belgische tegenhanger heet MigraineManager.

DIAGNOSE• Epihunter
Epihunter signaleert absences, een type epileptische aanvallen die moeilijk op te merken zijn en vaak ­onterecht afgedaan worden als verstrooidheid. Bij kinderen die herhaaldelijk absences krijgen in de klas, kan dat tot leerachterstand leiden. Je kan ook de duur van een aanval aflezen en notities ingeven.
• Sway Medical
Met simpele evenwichts- en reactietests kan deze app snel een hersenschudding opsporen. Sway vraagt je bijvoorbeeld om je smartphone op een bepaalde manier te bewegen, of over een lijn te lopen: op basis van je reflexen en je coördinatie stelt het tijdelijk gestoorde hersenfunctie vast. De app is vooral ontwikkeld voor sporters: zo lopen voetballers door botsingen of kopspel bijvoorbeeld soms ongemerkt een hersenschudding op.
• TytoCare
Dit bedrijf maakt allerlei opzetstukjes voor je smartphone, zoals een digitale stethoscoop. De patiënt hanteert de accessoires zelf, de dokter kijkt en luistert vanop afstand mee via de bijhorende app.

THERAPIE“Digital therapeutics zijn een nieuw domein binnen de digitale gezondheidszorg: het zijn apps die het genezingsproces bevorderen.”

• MoveUP
MoveUP komt binnenkort in aanmerking voor terugbetaling. Met deze tool kunnen patiënten na een knie- of heupoperatie of vermageringsingreep dagelijks gecoacht en gemonitord worden bij hun revalidatie. Het succes van zo’n ingreep hangt namelijk voor een groot deel af van wat er buiten het ziekenhuis gebeurt: gebruikers worden gestimuleerd om opnieuw te bewegen en gezonder te gaan leven.
• Kaia Health
Kaia Health is eigenlijk een bewegingscoach. Met een algoritme brengt de app je houding in kaart, om die vervolgens bij te sturen. Klinische studies hebben uitgewezen dat de tool wel degelijk werkt: door mensen anders te leren bewegen en zitten, helpt Kaia Health mensen van hun lage rugpijn af.

Koen Kas: “Inmiddels werkt het bedrijf aan een nieuwe app die ingezet kan worden bij de longziekte COPD, ook wel ‘rokerslongen’ genoemd. Het voornaamste kenmerk van die aandoening is dat de longinhoud verkleint. Kaia Health claimt dat het die opnieuw kan vergroten, door mensen met een app de juiste oefeningen te laten uitvoeren. To be continued!”

MENTAAL
Ook in de geestelijke gezondheidszorg beweegt er wat op digitaal vlak. Met Woebot installeer je een digitale therapeut op je smartphone. De gratis app werd ontwikkeld door de universiteit van Stanford. Woebot is een robotje dat altijd klaarstaat voor een goede babbel en je op een laagdrempelige manier over je gevoelens leert ­praten. Zodra hij merkt dat het echt diep zit, zal hij je naar een echte ­psycholoog doorverwijzen.

BRON: https://www.hln.be/mijn-gids/een-app-die-een-hartaanval-aankondigt-nog-voor-hij-zal-plaatsvinden-het-is-geen-toekomstmuziek-maar-realiteit-expert-geeft-advies-over-gezondheidsapps~a9cf00a5/

Een deel heb ik overgenomen van de bron.
Natuurlijk kan je nog altijd iets op alternatieve basis proberen maar men mag nooit de reguliere geneeskunde niet wegcijferen.

Massage, Therapeut, Vrouw, Massage Therapeut, Masseuse

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM