Vaarwel droogte en blokkades, hallo intensere orgasmes! Met deze drie revolutionaire behandelingen breng je je vagina in topconditie

De vagina, een wonderlijk lichaamsdeel waar we de laatste jaren steeds meer over ontdekken. Dat hyaluronzuur een oplossing kan bieden bij vaginale droogte bijvoorbeeld, of dat injecties met je eigen bloed voor intensere orgasmes kunnen zorgen en dat een yoni-massage je kan bevrijden van innerlijke blokkades en trauma’s. Drie gynaecologen, een klinisch seksuoloog en tantrica bespreken drie revolutionaire behandelingen down-under. “Veel vrouwen hebben na de injectie minder of zelfs geen glijmiddel nodig.”
In totaal heeft zowat de helft van alle vrouwen na haar 55ste last van vaginale droogte. Zo’n 65 procent van die vrouwen heeft ook problemen met intiem contact. “Vaginale droogte wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogenen”, vertelt gynaecoloog Sofie Pelckmans. “Er zijn verschillende opties om het probleem te bestrijden. De injectie met hyaluronzuur is vrij nieuw, dus mensen denken er niet meteen aan. Maar als ze bij mij op consultatie komen, stel ik het altijd voor. Omdat ik weet hoe effectief die behandeling is.”
Even standaard als botox
“Wij doen al anderhalf jaar behandelingen met hyaluronzuur”, vertelt de gynaecoloog. “Hyaluronzuur is een soort suikermolecule die vocht aantrekt. We brengen het hyaluronzuur in, dat trekt vocht aan, waardoor de vulva beter gehydrateerd is. Dat zorgt ervoor dat seksueel contact aangenamer is en vrouwen die voorheen last hadden van een droge vagina minder of zelfs geen glijmiddel nodig hebben. Eigenlijk is het principe hetzelfde als bij fillers in het gelaat. De effecten duren ongeveer een jaar.”
Maar er zijn ook andere oplossingen tegen vaginale droogte. “Zoals vochtinbrengende gels, laser- en radiofrequentietherapieën en lokale oestrogeentherapie, waarbij er plaatselijk vrouwelijke hormonen worden ingebracht. Het probleem met die laatste optie is dat het dagelijks (of minstens twee keer per week) herhaald moet worden. Veel vrouwen zijn ook niet zo happig op het innemen van hormonen, hoewel dat lokaal eigenlijk weinig kwaad kan. Voor die laatste groep is een hyaluronzuurinjectie de perfecte oplossing.”
Momenteel kan je je nog niet overal laten injecteren met hyaluronzuur, maar binnen tien jaar is dat een standaardprocedure.Gynaecoloog Sofie Pelckmans
Het is een eenvoudige procedure die tijdens de raadpleging kan en het is een dankbare ingreep, die in totaal maar vijf à tien minuten duurt. Het gebeurt na aanbrengen van een verdovende gel of na lokale verdoving, waarna het hyaluronzuur oppervlakkig wordt ingespoten. Daarna mogen de patiënten vijf dagen geen seksueel contact hebben, en moeten ze paardrijden en intensief fietsen vermijden. De prijs hangt af van regio tot regio, maar je moet tussen de 300 en 500 euro rekenen. Momenteel kan je je nog niet overal laten injecteren met hyaluronzuur, maar binnen tien jaar is dat volgens dr. Pelckmans een standaardprocedure. “Voor botox en fillers kon je een tijd geleden ook alleen maar terecht bij een select groepje artsen. Nu doet bijna elke dermatoloog dat.”
Vollere lippen
Hyaluronzuurinjecties kunnen functioneel worden ingezet, maar kunnen ook gebruikt worden voor esthetische ingrepen. “Jonge vrouwen kiezen vaak voor de procedure om de grote schaamlippen te vullen als hun kleine schaamlippen aan de grote kant zijn. Bij vrouwen van middelbare leeftijd die veel zijn afgevallen, zien we dat de grote schaamlippen vaak volume verliezen, waardoor de kleine schaamlippen prominenter worden.”
“Ik ben meer een functionele dan een esthetisch gynaecoloog”, vertelt Pelckmans. “Er zijn verschillende redenen die vrouwen kunnen hebben om langs te komen voor een functionele toepassing van hyaluronzuur. Vrouwen die bevallen zijn en veel last hebben van de episiotomie (de insnijding in het vaginale slijmvlies tijdens de bevalling, red.) kunnen geholpen zijn met hyaluronzuur. We zien ook steeds vaker vrouwen die borstkanker gehad hebben. Door de hormonale therapie hebben ze heel weinig oestrogenen en krijgen ze te maken met ernstige droogte, maar ze mogen geen lokale oestrogenen gebruiken. Ook vrouwen die borstvoeding geven, krijgen soms te maken met droogte. In België wordt er in dat geval niet vaak voor een ingreep gekozen, omdat het een tijdelijk probleem is, maar in andere landen wordt dat frequent gedaan. In het Midden-Oosten bijvoorbeeld is de injectie met hyaluronzuur even gangbaar als lipfillers en botox. Maar het grootste deel van de patiënten dat bij mij langskomt, zijn toch vrouwen in hun menopauze.”
Beter vroeg dan laat
Als je een hyaluronzuurinjectie overweegt, kan je er beter vroeg dan laat mee starten. “Een ideale leeftijd kan je er niet op plakken, want iedereen komt op een ander moment in de menopauze”, legt Pelckmans uit. “Maar vanaf het moment dat er klachten ontstaan, raad ik aan om met de behandeling te starten en dat één keer per jaar te herhalen voor de beste resultaten. Zodra de vagina helemaal uitgedroogd is, zal de ingreep veel minder effect hebben en zullen de effecten sneller verdwijnen.”
2. Het O-shot voor een makkelijker of intens orgasme
Volgens gynaecologen Marijke Aerts en Karolien Stevens wordt onderschat hoeveel vrouwen seksuele disfuncties hebben. “Veertig procent ervaart problemen tussen de lakens. Een op de twintig is zelfs nog nooit of zelden klaargekomen. Dat is een groot taboe” aldus Stevens.
Het orgasmeshot kan wel degelijk soelaas bieden, vinden de gynaecologen. Aerts: “Het is een relatief nieuwe procedure die overgewaaid komt uit andere medische disciplines. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de PRP-techniek. Dat staat voor platelet-rich plasma, of plaatjesrijk plasma.”
PRP is bij het grote publiek vooral bekend van de ‘vampire facial’, een behandeling voor een stralende huid. Maar chirurgen gebruiken het voor allerlei doeleinden. “Eerst wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en gecentrifugeerd, zodat er plasma barstensvol bloedplaatjes uit gehaald kan worden”, verklaart Aerts. “Die plaatjes bevatten groeifactoren die je lichaam helpen herstellen.” Simpel gezegd: heb je een schaafwonde? Dan stuurt je eigen lichaam meteen bloedplaatjes naar die wonde, waar de groeifactoren hun werk doen zodat je huid sneller geneest.
PRP voor je intieme delen
Wat dat met orgasmes te maken heeft? Aerts: “De groeifactoren zullen het weefsel rondom de vagina helpen ontwikkelen. Dat leidt tot een betere bloedflow en een grotere gevoeligheid van het zwellichaampje en de zenuwuiteinden van de clitoris. Daarnaast geven de groeifactoren je cellen een boost. Die zijn belangrijk voor een vlotte ejaculatie (jawel!) bij het vrouwelijk orgasme.”
Je vagina ondergaat ook een zichtbare verjonging. Dat esthetische effect is niet waarvoor vrouwen het doen, maar het is mooi meegenomen.Gynaecologe Karlien Stevens
Door op verschillende plekken een injectie te geven, kan je doelgericht probleemzones aanpakken, stellen de gynaecologen. “Vaginale droogte, pijnlijke betrekkingen, ongewenst urineverlies, verminderd seksueel genot, huidproblemen … Het zijn verschillende zaken die met PRP opgelost kunnen worden”, vertelt Aerts.
Haar collega voegt eraan toe dat de huid er eveneens roze van wordt. “Dus je vagina ondergaat ook een zichtbare verjonging. Dat esthetische effect is niet waarvoor vrouwen het doen, maar het is mooi meegenomen.”
Groeiende vraag
Idealiter laat je deze behandeling drie keer uitvoeren, met telkens vier à zes weken ertussen. De prijs per keer schommelt tussen de 200 en 400 euro. Na een half jaar merk je de voordelen. Stevens: “Men raadt ook een jaarlijks onderhoud aan. Eén injectie is voldoende voor een geüpdatete huishouding.”
Het orgasmeshot is relatief nieuw. Toch merken de twee gynaecologen dat de vraag ernaar snel groeit. “Dat komt omdat meer vrouwen durven te praten over seksuele disfuncties. Hoe meer het bespreekbaar wordt, hoe meer vrouwen de stap willen zetten naar een behandeling”, gaat Stevens verder. “En dit geldt ook voor andere intieme klachten en wensen. We zien jonge meisjes van 20 die pijnlijke betrekkingen hebben, maar evengoed vrouwen die sukkelen met een verminderd libido, problemen ontwikkeld hebben na de bevalling of de effecten van de menopauze ondervinden. Ook zien we patiënten met grote schaamlippen die hinder ondervinden tijdens de seks, of tijdens het fietsen.”
Een orgasme mag trouwens niet het doel worden van seksualiteit. Het is de kers op de taart, maar de taart op zich is ook lekker.Seksuologe en relatietherapeut Chloé De Bie
Over het O-shot blijven sommige mensen sceptisch. Onder wie klinisch seksuoloog Chloé De Bie: “Vrouwen bereiken minder vaak een climax omdat de meeste mensen te weinig kennis hebben van de vrouwelijke seksualiteit. We krijgen allemaal te weinig psycho-educatie over de clitoris en de voorwaarden om een orgasme te krijgen, namelijk ontspanning, de juiste stimulatie, de juiste context, veiligheid en je goed voelen bij je partner. Een orgasme mag trouwens niet het doel worden van seksualiteit. Het is de kers op de taart, maar de taart op zich is ook lekker. Het is belangrijker dat mensen hun eigen lichaam ontdekken dan te geloven dat een ingreep ervoor zorgt dat je plots wel tot een orgasme kan komen.”
Er is bovendien weinig onderzoek dat bevestigt dat het O-shot effectief, voor de volle honderd procent, werkt. “Er zijn wel al wat studies geweest”, nuanceert Stevens. “Het probleem is dat je de vorderingen niet visueel of meetbaar kan vastleggen. Tot nu toe zijn alleen kleine groepen van vrouwen ondervraagd. Zij moesten na een behandeling zelf aangeven of ze vooruitgang opmerkten. Dat is subjectief natuurlijk. Gemiddeld geven zeven op de tien vrouwen aan dat ze significante verbeteringen zien.”
Geen magische oplossing
Toch geloven de twee gynaecologen erin. “Bij een gezonde huid geeft je eigen bloed voldoende groeifactoren vrij. Dan win je niets met nóg meer bloedplaatjes in de huid te brengen. Maar bij seksuele disfuncties heb je in de meeste gevallen te maken met minder bloedtoevoer en dunnere weefsels. Dan is het logisch dat verjongende groeifactoren een positief effect hebben.”
Het is vooral belangrijk om te weten dat het O-shot geen magische oplossing is voor elk probleem. “Je moet eerst een juiste diagnose stellen. Wat is er aan de hand? Er zijn zoveel zaken die kunnen verklaren waarom een vrouw geen orgasme krijgt of pijnlijke betrekkingen heeft. Soms ligt het aan een slechte bezenuwing of een slechte doorbloeding, en dan kan PRP zeker helpen. Soms is er iets anders aan de hand: de clitoris die verstopt zit onder een velletje, antidepressiva die het libido verminderen of mensen die gewoon heel onzeker zijn of in een slechte relatie zitten. Soms hebben vrouwen zelfs een slechte bloedflow, omdat ze veel roken of een sedentair leven hebben. Dan moet dat eerst aangepakt worden.”
3. YONI-therapie: een massage voor je vagina
Vrouwen die lichamelijk uit balans zijn, kunnen baat hebben bij een yoni-massage, zegt Gwendoline Geerinck, tantrica en yoni-masseuse. Deze vaginamassage heeft niets te maken met erotiek. Yoni is een woord uit het Sanskriet en omvat alles van schaamlippen tot baarmoeder. Een yoni-massage kan dus extern en intern gebeuren. “We maken in ons leven heel wat mee. Ons lichaam slaat die ervaringen op. Dat kan leiden tot blokkades, zoals spierspanning of ziekte. Ook je yoni onthoudt dingen”, zegt de expert. “Denk maar aan seksueel misbruik, vrijen om je partner te plezieren, of ongewenste aanrakingen. Als vrouwen hun verlangens negeren, raakt hun ‘emmer’ beetje bij beetje vol. Tot hij overloopt, soms na jaren. Dan willen ze plots geen seks meer. Ze zijn zichzelf kwijt.”
Ik geef wat het lichaam nodig heeft, zónder seksuele bijbedoelingen.Tantrica en yoni-masseuse Gwendoline Geerinck
Geerinck verlost vrouwen van de blokkades in hun yoni. “In mijn praktijk mag een vrouw zichzelf zijn. Ik luister eerst naar haar verhaal. Wat heeft zij nodig om zich veilig te voelen? Een massage kan ook zonder fysieke aanraking. Dan werk ik via energie en ademhaling. Kiest ze voor een ‘gewone’ behandeling, dan geef ik haar eerst een fullbodymassage. Daarna zet ik de yoni-massage in. Ik geef wat het lichaam nodig heeft, zónder seksuele bijbedoelingen.”
Je kan ook jezelf een yoni-massage geven: “Maak elke dag tien minuten tijd om jezelf aandacht te geven. Raak je lichaam aan op plekken die goed voelen: je gezicht, schouders, dijen, yoni. Uiteindelijk is yoni-massage bewuste aanwezigheid bij jezelf. Het is een vorm van zelfzorg en zelfliefde, self-empowerment ten voeten uit.”
Als vrouw kom je in een overgangsfase en ja daar krijgt je vagina ook last van. Wanneer men dan intiem wilt zijn en dat is moeilijk door droogt zijn er hulpmiddelen. Ga zeker niet voor de extreme soms helpt het al om een glijmiddel te gebruiken.
Hier wordt ook gesproken over Yoni massage. Dat zeker kan helpen maar dan moet men wel een goed gevoel hebben bij de persoon die het geeft. Dit wordt vaak aangeraden bij vrouwen die zich niet kunnen ontspannen. Hier mag men niet vergeten dan men het geslachtsdeel volledig aanraakt. Vooraf is het dan ook goed om een goed gesprek met de persoon te hebben. Zodat hij/zij je kan uitleggen wat je kan verwachten.
Bepaalde vrouwen gaan voor de inspuiting. Omdat ze echt nog willen genieten. Niet alleen vrouwen op leeftijd hebben een probleem ermee. Het kan ook bij jonge volwassene vrouwen voorkomen. Dit heeft dan vaak te maken met bepaalde situaties die ze hebben meegemaakt. Ook hangt veel af van stress of je rust niet vinden als je intiem wilt zijn. Dus een angst speelt hier mee een rol. Angst vaak om de penetratie. En daar kan dan yoni massage goed bij helpen.
Toch begrijp ik sommigen niet dat ze heel snel naar drastische maatregelen grijpen. Dat het lichaam ook gewoon zijn ding doet. En ja spijtig genoeg zijn er nu eenmaal vrouwen die heel vroeg met dit probleem te kampen krijgen. Maar dan bestaan er zeker andere hulpmiddelen om te gebruiken.
Ze spreken hier dan ook over de vrouw die nooit of zelden klaarkomt. En dat is ook zo. Omdat velen hun eigen lichaam niet kennen. Of tegen hun partner niet durven zeggen wat ze graag hebben en voelen. Daarom faken vrouwen vaak. Om toch maar de partner een gerust gevoel te geven. Maar zelf blijven ze met bepaalde gevoelens zitten.
Deze beide vrouwelijke problemen zijn dus vaak op te lossen door jezelf goed te kennen. En bepaalde dingen uit te proberen zodat je geen pijn hoeft te hebben bij penetratie.
Over yoni massage kan je hierop mijn blog nog het nodige vinden als je het in de zoekbalk intoetst.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
“Wie regelmatig tussen de lakens duikt heeft minder last van vaginale droogte”: gynaecoloog legt uit hoe je komaf maakt met het vervelende kwaaltje
Zodra je 50 wordt, kan je als vrouw wel eens last krijgen van jeuk aan je intieme delen en pijn tijdens seksuele betrekkingen. De boosdoener? Vaginale droogte. Het fenomeen komt vaker voor dan je denkt, want het hangt nauw samen met hormoonschommelingen. Wat kan je doen om de klachten tot het minimum te beperken en weer volop plezier te beleven tussen de lakens? “Er zijn veel producten op de markt die een goed resultaat geven”, stelt gynaecoloog prof. dr. Johan Verhaeghe gerust.
Er zijn van die kwaaltjes waar zelfs de meest breedsprakerige hypochonder het niet graag over heeft. Die je – onterecht – liever niet aankaart bij je huisarts. Waarover dr. Google vaak nutteloze, dure en soms zelfs gevaarlijke raad geeft. Dus zochten wij voor elk van die kwaaltjes een betrouwbare expert die antwoordt op enkele pertinente vragen over wat er aan de hand is en wat (niet) helpt. Vandaag hebben we het over vaginale droogte met professor dr. gynaecoloog Johan Verhaeghe. Hij is hoogleraar aan de KU Leuven en kliniekhoofd binnen het bijhorende UZ Leuven. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het zorgprogramma ‘Women’s Health’. Dit traject draait volledig rond Vrouw en Gezondheid, met thema’s als anticonceptie, menopauze, seksualiteit, cyclusproblemen en dus ook vaginale droogte.
Wat is vaginale droogte precies?
“De officiële en meer neutrale benaming is het genito-urinair syndroom van de menopauze of ‘GSM’; wat dus meer omvat dan enkel dat vaginale stukje. Maar in de volksmond spreken we toch nog altijd van vaginale droogte. Het is een aandoening die heel vaak voorkomt. Ik kan er niet echt cijfers op plakken, maar heel veel patiënten raadplegen vroeg of laat een arts om dit probleem aan te kaarten. Vaginale of genitale droogte is iets wat een arts moet vaststellen, maar patiënten beginnen de droogte uiteraard al eerder te voelen.”
Vaginale droogte kan ook plasproblemen geven. Je kan dan last hebben van urineverlies wanneer je hoest, niest, lacht of dingen opheft.
Gynaecoloog prof. dr. Johan Verhaeghe
Wat zijn dan de symptomen?
“Vaginale droogte kan jeuk en irritatie geven in het dagelijkse leven, maar het veroorzaakt ook heel vaak pijn tijdens de seks. Daarnaast kan de aandoening plasproblemen geven – we noemen dat stressincontinentie. Dan kan je last hebben van urineverlies wanneer je hoest, niest, lacht of dingen opheft, en ook het gevoel krijgen dat je sneller naar het toilet moet gaan. Dit laatste heet ‘urgency’ of ‘drang’. De stoelgang zelf blijft gelukkig wel pijnloos.”
Wat is de oorzaak?
“De oorzaak is in het merendeel van de gevallen simpelweg de menopauze. Je krijgt dan een vrij snelle onttrekking van hormonen. Voornamelijk het vrouwelijke hormoon, oestrogeen, neemt sterk af in je lichaam en valt op maar liefst één derde terug. Hierdoor verkleinen ook je voortplantingsorganen en krijgen ze opnieuw de grootte van voor de pubertijd. Maar omdat mensen seksueel wel actief blijven, gaat dat symptomen zoals pijn teweegbrengen.”
“Dit alles begint gemiddeld na je vijftigste. De ongemakken gaan niet vanzelf weg, maar de symptomen gaan evenmin in stijgende lijn. Eigenlijk zien we een piek van klachten wanneer de eerste symptomen optreden, daarna wordt het een soort ‘steady state’ – een toestand die niet meer verandert en waar je langzaam aan went. Dan maak je ook steeds minder de vergelijking met ‘vroeger’.”
Ook jonge vrouwen die gevoelig zijn aan oestrogeenschommelingen kunnen last krijgen van vaginale droogte.
Gynaecoloog prof. dr. Johan Verhaeghe
“Maar ook jongere vrouwen die heel gevoelig zijn aan oestrogeenschommelingen kunnen last krijgen van vaginale droogte. Hetzelfde geldt voor mensen die geen maandstonden meer krijgen, bijvoorbeeld door kanker of een eetstoornis. Gelukkig hoeft dit dan niet permanent te zijn als de ziekte correct behandeld wordt.”
Kan je vaginale droogte voorkomen?
“Niet echt, helaas. De mate van de klachten hangt wel af van persoon tot persoon en hoeveel oestrogeen je nog produceert. Over het algemeen hebben vrouwen met een laag gewicht iets meer last van vaginale droogte. Na de menopauze kan je immers nog wat vrouwelijk hormoon aanmaken in het vetweefsel.”
Wat helpt ertegen?
“We onderscheiden enerzijds hormonale en anderzijds niet-hormonale middelen. Om de juiste keuze te maken tussen deze behandelingen, moet je eerst kijken naar je klachten. Is je grootste probleem pijn tijdens het vrijen? Dan raden we in eerste instantie een glijmiddel aan op basis van water, en veel seksuele activiteit. We weten immers dat mensen die regelmatig tussen de lakens duiken minder last hebben van vaginale droogte dan mensen die onregelmatige seks hebben. En uiteraard is voldoende voorspel heel belangrijk om pijn te voorkomen.”
“Als je eerder kampt met een droog, geïrriteerd jeukgevoel, dan kan je een vaginale moisturizer gebruiken. Via die producten op basis van bijvoorbeeld hyaluronzuur breng je vocht in de vagina in. Er zijn veel dergelijke producten die je zonder voorschrift kan kopen bij de apotheker of in de winkel. Probeer eerst deze uit.”
Het is belangrijk om te aanvaarden dat je nooit meer teruggaat naar de toestand van vroeger.
Gynaecoloog prof. dr. Johan Verhaeghe
“Hormonale middelen op voorschrift zoals vaginale tabletten, gels en crèmes werken dan weer lokaal. Ook die moeten in de vagina worden ingebracht – meestal enkele keren per week. Doordat het gaat om zeer lokale lage dosissen, is het een heel veilige behandeling die ook door patiënten met borstkanker of een trombose kan worden toegepast. Al moet je je wel laten opvolgen door een arts, en je moet het zelf ook volhouden. We weten dat er bij dit soort behandelingen een grote uitval is, omdat je dit proces van bevochtigen moet blijven onderhouden zolang je last hebt en seksueel actief bent. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te aanvaarden dat je nooit meer teruggaat naar de toestand van vroeger. Voor sommige mensen lukt het wel om het product iets af te bouwen. Maar de meesten hebben voor geslaagd seksueel verkeer na de menopauze toch een hulpmiddel nodig.”
“Er zijn ook nog pillen, pleisters, sprays en andere soorten gels, maar die bevatten een veel hogere dosis hormonen. Doordat deze een invloed hebben op het hele lichaam zijn ze enkel geschikt voor mensen die ook andere menopauzale klachten hebben; denk maar aan opvliegers of stemmingswisselingen. Als je alleen vaginale droogte ervaart, ga dan zeker voor een lokale behandeling.”
Wat helpt niet?
“De meeste producten die op de markt zijn, geven een goed resultaat. Ik ben zelf nogal sceptisch over dure laserbehandelingen of energieabsorptie. Op dit moment is immers nog niet aangetoond dat deze moderne technieken effectief of beter zouden zijn dan de andere methodes – daar is nog meer onderzoek voor nodig. En er zijn ook beperkte risico’s aan verbonden zoals brandwonden in de schaamstreek. Mensen leggen soms veel geld neer voor een snelle oplossing, maar je kan je vagina sowieso niet meer verjongen. Mijn boodschap? Simpele en goedkopere zelfzorg is dikwijls de beste oplossing! En daaronder valt ook regelmatig seksueel contact, aangepast aan de leeftijd.”
BRON: https://www.hln.be/mijn-gids/wie-regelmatig-tussen-de-lakens-duikt-heeft-minder-last-van-vaginale-droogte-gynaecoloog-legt-uit-hoe-je-komaf-maakt-met-het-vervelende-kwaaltje~aa201a63/