Waarom u in uw dromen nog altijd examens aflegt (stotterend of zonder broek)

Badend in het zweet wakker worden omdat je een examen moet afleggen en op geen enkele vraag het antwoord kunt verzinnen: zeker in deze tijd van het jaar is het herkenbaar, ook voor mensen die al lang een diploma op zak hebben. Maar we mogen die nachtmerrie koesteren, zegt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq van het UZA: “Het is geen aangename droom, maar wél een nuttige.”
Dat die in mei en juni vaker voorkomt, heeft uiteraard alles te maken met de examenperiode in onze scholen en universiteiten. In kranten, tijdschriften en op televisie komen de blok en de examens die erop volgen ruimschoots aan bod. En daardoor ga je er ook sneller over dromen. “Je droominhoud wordt sterk gevoed door alles wat je bewust en onbewust beleeft tijdens de dag”, legt Inge Declercq, auteur van ‘De kracht van slapen’, uit. “Over zaken waar je mee bezig bent vlak voor je gaat slapen, zal je ook meer dromen. Zo is uit onderzoek bij studenten die een ingangsexamen moesten doen gebleken dat twee op de drie de nacht voordien daarover hadden gedroomd. In 80% van de gevallen ging het om een negatieve droom.” Studenten die tot een kot in de nacht boven hun cursus hangen en daarna dromen van het examen dat hen te wachten staat: dat klinkt nog vrij logisch. Maar dat ook heel wat mensen op latere leeftijd nog steeds nachtmerries over examens hebben, is al een stuk opmerkelijker. “Het overkomt mij ook nog weleens”, lacht Inge Declercq. “Ik heb dan een examen en ben niet voorbereid, of ik heb mijn cursussen niet.”Het wetenschappelijk onderzoek rond dromen heeft de voorbije jaren serieuze stappen gezet, aldus Inge Declercq. “Maar dan vooral op het vlak van functioneel hersenonderzoek: door middel van hersengolfonderzoek en functionele beeldvorming kunnen we de activiteit van de hersenen en hersennetwerken tijdens de slaap onderzoeken. Puur naar inhoud blijft droomonderzoek heel moeilijk: tijdens een droom sla je geen informatie over die droom op in je geheugen. Je weet alleen maar waarover je gedroomd hebt op het moment dat je wakker wordt. Als je het dan niet meteen opslaat, is het weg. Het is dikwijls moeilijk te weten in hoeverre het verhaal dat mensen je vertellen ook effectief hun droom is geweest.”
Enkele gangbare verklaringen voor de examendroom zijn, bijvoorbeeld, onzekerheid, bang zijn om te falen, angst om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen.Slaapexpert Inge Declercq (UZA)
Dat de examendroom, in al zijn vormen, een vaak voorkomende angstdroom is, staat echter wel vast. “Een top tien van angstdromen bestaat niet, maar mocht dat wel zo zijn, dan zou de examendroom er allicht wel bij zijn. Net als: naakt voor een publiek staan, vallen of achtervolgd worden. Vanuit mijn praktijk weet ik dat die scenario’s bij veel mensen terugkeren.”
Een eenduidige verklaring is er niet, aldus de slaapexpert. “Ik ben niet zo’n fan van droomwoordenboeken waarin voor elke droom een kant-en-klare uitleg gegeven wordt. Dat is te kort door de bocht. Dromen interpreteren is iets heel persoonlijks is en bovendien contextueel én cultureel bepaald. Een droom kan bij twee mensen min of meer volgens dezelfde verhaallijn verlopen, maar de belevenissen en emoties die aan de basis liggen, kunnen heel erg verschillen.”
“Enkele gangbare verklaringen voor de examendroom zijn, bijvoorbeeld, onzekerheid, bang zijn om te falen, angst om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Een tweede interpretatie is angst over een beslissing die iemand over jou zou maken.
Hoe onaangenaam de examendroom ook is, hij heeft wel degelijk nut, zegt Inge Declercq. “Dromen dienen om emoties te verwerken en elementen in het (emotioneel) geheugen op te slaan. Een recente theorie binnen de wetenschap spreekt over ‘protoconsciousness’. Het komt erop neer dat je door het verwerkingsproces in je droom de werkelijkheid beter aankan. Je verwerkt al een deel van je angsten in je droom, waardoor je sterker in je schoenen staat overdag. Je mag zulke examendromen gerust koesteren, want ze kunnen je helpen om je examen, of wat je ook te doen hebt, beter te doen verlopen.
Wie aan dromen denkt, denkt aan Sigmund Freud. “Freud bracht alles terug naar onderdrukte seksuele driften, dus ook de examendroom. Maar zijn inzichten zijn al lang achterhaald. Veel interessanter is wat zijn opvolger – en criticus – Carl Gustav Jung over het onderwerp heeft gezegd: ‘Dromen geven een holistisch beeld van het bewuste en het onbewuste van de dromer.’ Dat klopt: heel veel dingen die onbewust een spoor hebben nagelaten in je dagelijkse leven worden meegenomen in dromen en daar ook verwerkt.”
Begin niet op je eigen houtje aan het ‘regisseren’ van lucide dromen, want de slaaponderbreking die dit vraagt, kan potentieel ook schadelijk zijn.Slaapexpert Inge Declercq (UZA)
In die zin kan droomanalyse nuttig zijn om emotionele stress op te sporen, denkt Inge Declercq. Dat is ook de overtuiging van Tim Post. Deze Nederlandse psycholoog beschreef in ‘Droom Meester’ hoe je lucide dromen zelf kunt ‘regisseren’. “Je kunt dromen als een veilige therapeutische omgeving zien, waarin we zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen, doemscenario’s ombuigen en moeilijke gesprekken oefenen. Ik was altijd bloednerveus als ik een lezing moest geven, maar door te oefenen in mijn dromen kweekte ik zelfvertrouwen.”
Inge Declercq waarschuwt wel voor lucide dromen. “Begin er niet op je eigen houtje aan, want de slaaponderbreking die dit vraagt, kan potentieel ook schadelijk zijn. Er zijn bovendien gevalideerde technieken die je overdag toepast om je nachtmerries en angsten te milderen.”
Waar de twee het wel gloeiend over eens zijn, is dat dromen ons leven overdag beïnvloeden. Tim Post sluit dan ook af met belangrijk advies: “Goede nachtrust is onmisbaar. Voldoende slaap is gezonder dan fruit en sporten.”
Deze dromen komen het vaakst voor als iemand voor een uitdaging staat. Ga ik het wel halen of behalen. Vaak heeft het te maken met angsten en met een laag zelfbeeld. Men stelt dan ook dat deze dromen onder de noemer van nachtmerries vallen. Omdat men vaak beangstigend wakker wordt en door en door in het zweet. Nu wat het ook als betekenis kan hebben dat je iets nog moet leren of onder ogen moet zien. Het is naargelang hoe de droom zich afspeelt.
Heb je zo een droom bekijk dan voor jezelf wat je eruit kan halen. Wat het voor je als inzicht kan brengen. Misschien heb je de dagen ervoor voor iets moeilijk gestaan. Dat in je droom naar boven komt.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Examens afleggen zonder broek heeft het grote voordeel dat je er niet in kunt schijten!
Kan wel beginnen te plakken aan je billen
Aum Shanthi
🙂 jouw fantasie!!!
Ja ook dat heb ik bij tijden
Aum Shanthi