ANNO 2021. Monnik Giel (23): “In mijn droom is een gezinsleven uitgesloten”

Jong, Monnik, Jongen, Mannelijke, Religie, Aziatische

Monnik Giel (23) die acht jaar geleden begon aan een opleiding tot boeddhistisch monnik in India. Corona houdt hem echter al een jaar in België.

In het hart van het Meetjesland, tussen de kreken en de afvoerkanalen, telt een jongeman de dagen af tot hij opnieuw het vliegtuig naar India op mag. Monnik Giel, rond wie in 2013 enige deining ontstond omdat hij in een boeddhistisch klooster aan de voet van de Himalaya een opleiding tot monnik wilde volgen, woont nu alweer meer dan een jaar in Sint-Laureins. Hotel Mama, noemt hij het liefdevol.
“Begin 2020 ben ik met een boeddhistische leraar naar België gekomen. Niks ongewoons, in de winter probeer ik altijd mijn moeder te bezoeken. Maar toen kwam corona en vormden we noodgedwongen een hele tijd een klein familieklooster. Mijn leraar is kunnen terugkeren, maar de situatie is intussen zo dramatisch dat een snel vertrek voor mij uitgesloten lijkt. Nochtans is er in ons klooster, dat helemaal in het noorden van India ligt, nog niemand besmet geraakt.”
Hij heeft zich de voorbije periode vaak gerealiseerd hoeveel houvast het boeddhisme kan bieden in verwarrende tijden. “Wij ontdekken door meditatie onze innerlijke rust, maar hier zijn de mensen zó gefocust op de dingen die buiten henzelf liggen dat de pandemie het effect had van een splinterbom. Door de steeds scherpere maatregelen verloren ze stukje bij beetje hun houvast.”
Voor hij ’s ochtends uit bed stapt, begint Giel al te mediteren en te bidden, daarna is het tijd voor online lessen. “Meestal zijn dat taallessen, met veel jargon en hele ladingen filosofie. Die geschriften zijn vertaald in de zevende eeuw en nagenoeg onveranderd gebleven. Zware kost, dus. Toch heb ik al flinke stappen vooruitgezet. Mijn leraar acht me klaar voor de traditionele driejaarsretraite. Gedurende drie jaar, drie maanden en drie dagen wordt er dan in afzondering vele uren gemediteerd, een proces dat tot innerlijke rust en goedheid leidt.”
Tussen het studeren door heeft hij de kans gegrepen om over boeddhisme te spreken in scholen en de banden met enkele jeugdvrienden aan te halen. Vooral met Arvid, die hij leerde kennen in de jiujitsuclub van Eeklo, heeft hij een speciale verhouding. “Arvid zit in de Koninklijke Militaire School en er zijn wel wat gelijkenissen tussen ons. Hij zorgt voor uiterlijke vrede, terwijl ik naar innerlijke vrede streef. We dragen allebei een uniform en kennen het principe van het appel ’s morgens. Bij hem doet een officier dat, bij mij een abt.” 
Gewapend met een grijper zijn de twee ook samen de natuur ingedoken om zwerfvuil op te ruimen. “Voor ons bleek het de ideale manier om bij te praten en de omgeving prettiger en leefbaarder achter te laten voor de mensen in de streek.” In één moeite door verwijst hij naar een uitzending van de Nederlandse actualiteitenrubriek Zembla die hem heel erg aangreep. Het ging het over de uitputting van de bodem door de traditionele landbouw. “Vreselijk. Vervuiling is écht overal. Ik bezoek af een toe een acupuncturist omdat door de slechte lucht in India er zich giftige stoffen in mijn lichaam bevinden. Andere monniken klagen daar ook al langer over.”
In India heeft hij een tijdje een abonnement op Netflix gehad, in België is daar geen tijd voor. Daardoor is de kleine Franse film ‘Sing Me A Song’ over de jonge monnik Peyangki, die worstelt met het moderne leven, aan zijn aandacht ontsnapt. De botsing tussen traditie en vooruitgang kwam er mooi in tot uiting en niet onbelangrijk, Peyangki wordt in de film verliefd. Online, via zijn mobiel. Giel lacht. “Mocht ik nu de vrouw van mijn leven ontmoeten, dan is een kort telefoontje naar de abt voldoende om er een streep onder te zetten. Alleen, ik denk niet dat dat in dit leven nog zal gebeuren. Als ik mijn droom wil waarmaken, is een gezinsleven uitgesloten.”

BRON: https://www.hln.be/binnenland/anno-2021-monnik-giel-23-in-mijn-droom-is-een-gezinsleven-uitgesloten~a551cbfb/

Hij wist waar hij ooit aan begon. En kijk hoe hij nu door het leven gaat. Zijn droom is waarheid geworden. Nu hij hier al een tijdje terug is voelt hij toch dat zijn hartje ergens anders tikt. En soms kan je niet anders dan wachten en hopen. Om dan het hartje terug te laten smelten waar het gevoel ligt.


Iedere stap die men in het leven zet
Is een stap in de richting van het gevoel
Om op een moment dat gevoel waar te maken
En er vanuit jezelf van te genieten
.

VTI Brugge - Op 20 en 21 februari kwam monnik Giel... | Facebook

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM