De maandelijkse update dit komt prive binnen

Beste Bruno,

De maand april stond in het teken van actie voor ICT Europe. Tibetanen wereldwijd brachten hun stem uit voor een nieuwe parlement en president te kiezen, en jonge Tibetanen uit Europa kwamen bijeen tijdens Tibet Lobby Day Europe 2021.

Ook kwamen Tibetanen, Tibetsupporters, en -organisaties op 25 april wereldwijd vreedzaam in actie om de vrijlating van de Panchen Lama door China te eisen. Lees er alles over in deze editie van het Tibet Journaal!

#LIGHTFORPANCHENLAMA: 
Wereldwijde oproep voor de vrijlating van de Panchen Lama
—Op zondag 25 april staken vele duizenden Tibetanen en Tibet-supporters wereldwijd een kaarsje aan voor de 32ste verjaardag van de vermiste Panchen Lama. Hij werd in 1995 door China ontvoerd toen hij nog maar zes jaar oud was …

Tibet-supporters wereldwijd staken een kaars aan en deelden online een foto om licht te werpen de verdwijning van de Panchen Lama. 
De eerste 32 kaarsen werden voor de Chinese Ambassade in Den Haag aangestoken door de International Campaign for Tibet, de Tibetaanse gemeenschap in Nederland en de TSG Nederland.
De vreedzame demonstratie voor de Chinese ambassade in Den Haag was een solidaire steunbetuiging van 75 Tibetanen en supporters. 


Ook staken vele Tibet-supporters thuis een kaars aan voor de vrijlating van de Panchen Lama en keken mee via de livestream, kijk de video hier terug!
Gelijktijdig kwamen Tibetanen, Tibet supporters en ICT Brussel samen buiten de Chinese ambassade in Brussel om aandacht te vragen voor de Panchen Lama. Misschien heb je ons  campagnescherm voorbij zien komen bij het parlementsgebouw in Den Haag of bij het EU hoofdkantoor in Brussel?
Op 25 april lieten we met deze campagne wereldwijd zien dat de Panchen Lama springlevend blijft in de harten van Tibetanen & supporters, en dat we onverminderd doorgaan met het eisen van zijn onmiddellijk vrijlating. Bedankt voor jouw steun!
Bekijk meer foto’s van de actie

Tibetaanse verkiezingen in volle gang!
Meer dan 60.000 Tibetanen (ongeveer 70% van de 83.079 geregistreerde kiezers) uit 26 landen namen deel aan de verkiezingen om hun politieke leider en parlementsleden te kiezen in een ritueel dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. De 45 nieuwgekozen parlementsleden zullen op 14 mei bekend worden gemaakt. Lees meer over de verkiezingen.
Penpa Tsering
Tibetanen kiezen Penpa Tsering als volgende politieke leider
Tibetanen in ballingschap hebben Penpa Tsering gekozen als de volgende politieke leider (Sikyong) van het Central Tibetan Administration. Hij zal naar verwachting op 26 mei 2021 in functie treden. Lees meer over de plannen van Penpa Tsering.
Tibet Lobby Day Europe 2021 een succes!
Tijdens deze virtuele editie van de Europese Tibet Lobby Days, georganiseerd door de International Campaign for Tibet en de Tibet Interest Group van het Europees Parlement op 19 april 2021, drongen jonge Tibetanen uit Europa er bij de leden van het Europees Parlement op aan om een coherent EU-beleid ten opzichte van China te vormen ter ondersteuning van het Tibetaanse volk. Bekijk de Tibet Lobby Day statements terug.
Kijk de Tibet Lobby Day 2021 hier terug
https://youtu.be/QiXuDUG9yZU

Tibetaanse monnik gevangen voor berichten op WeChat
De Chinese regering heeft een 29-jarige Tibetaanse monnik meer dan een jaar vastgehouden en hem verboden met de buitenwereld te communiceren nadat hij zijn mening over Tibetaanse kwesties op het populaire Chinees sociale mediaplatform: WeChat had geplaatst. Lees ICT’s eis voor Rinchen’s vrijlating.
Voor het eerst sinds het optreden op het Tiananmenplein in 1989 heeft de Europese Unie sancties aan China opgelegd wegens ernstige mensenrechtenschendingen!

EU legt sancties op aan China wegens ernstige mensenrechtenschendingen
Vier Chinese ambtenaren en een entiteit werden op 21 maart veroordeeld met sancties zoals het bevriezing van tegoeden en een reisverbod wegens hun betrokkenheid bij grove mensenrechtenschendingen tegen het Oeigoerse volk. Deze sancties zijn opgelegd in het kader van de onlangs goedgekeurde wereldwijde sanctieregeling van de EU voor de mensenrechten. Lees het artikel hier terug.

China treed hardhandig op tegen activisten in Serthar
Tijdens het hardhandige optreden van Chinese veiligheidsagenten zijn er zes Tibetaanse activisten aangehouden in het district Serthar (Chinees: Seda) in de provincie Sichuan. Hoewel bronnen in ballingschap hun aanhoudingen hebben bevestigd, blijft de reden of de campagne achter deze aanhoudingen onbekend. Lees het nieuwsbericht op onze website.
Tas met Tibetaans patroon voor dagjes weg, wanneer het weer kan!—Een handige tas voor al jouw dagelijkse boodschappen of voor een weekend weg. De tas is gemaakt van stevig materiaal met een mooi Tibetaans design. Je kan kiezen uit verschillende kleuren: ecru, ecru-zwart, rood, blauw, bruin, licht bruin, grijs en zwartgrijs. Wees er snel bij, want we hebben een beperkte voorraad. 
Ga naar de shop for Tibet!
“Er zijn maar twee dagen in het jaar waarop men helemaal niets kan doen, de ene is gisteren, de andere is morgen, dus is vandaag de juiste dag om lief te hebben, te geloven en -vooral- te leven”
– de 14de Dalai Lama
Met vriendelijke groet, Tashi Deleg,
Tsering Jampa
Directeur International Campaign for Tibet Europe

PS  Ondersteun onze acties en lobbywerk om de Chinese onderdrukking te stoppen
Doe een gift voor Tibet

bol.com | Gebedsvlaggen koord Tibetaans met 10 vlaggen - 9x9 - Katoen (10  stuks) - M

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM