1 op de 10 gezinnen stelt gezondheidszorg uit omdat het onbetaalbaar is: “Ouders kunnen zich een bezoekje aan de tandarts of huisarts niet veroorloven”

Stethoscoop, Arts, Medische, Bloeddruk, Onderzoek

“Kansarme ouders kunnen een bezoekjes aan de huisarts niet betalen en geen enkel kind in armoede krijgt de gezondheidszorg waarop het recht heeft.” Dat is een statement van kinderarmoedorganisatie Stichting Pelicano, die op Wereldgezondheidsdag de nadelige effecten van armoede op de gezondheid van kinderen wilt belichten. 

“Alle kinderen in armoede missen een goede gezondheidszorg” zegt Christiaan Hoorne, algemeen directeur van Stichting Pelicano. “Ouders kunnen zich vaak een simpel bezoekje aan de tandarts of huisarts niet veroorloven, laat staan psychologische hulp. Nochtans dragen kinderen in armoede altijd een rugzak met zich mee. Kansarme gezinnen hebben het tijdens de coronacrisis nóg moeilijker gehad om de eindjes aan elkaar te knopen en zien zich genoodzaakt om niet dringende gezondheidszorg langer uit te stellen.” 
Uit de laatste grootschalige gezondheidsenquête van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, blijkt dat maar liefst 9,1 procent van de huishoudens medische zorgen moet uitstellen door financiële moeilijkheden, dat is maar liefst een op de tien gezinnen. 15,1 procent van de huishoudens geeft aan dat gezondheidszorg moeilijk te dragen is. 

Doktersaf­spa­ken worden bijvoor­beeld uitgesteld om genoeg geld voor eten of een energiefac­tuur over te houden voor het einde van de maand.Professor Griet Roets, verbonden aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogie van de UGent.

Derdebetalersregeling

“De correlatie tussen armoede en slechte gezondheid is al bewezen in onderzoek over de hele wereld. Doktersafspaken worden bijvoorbeeld uitgesteld om genoeg geld voor eten of een energiefactuur over te houden voor het einde van de maand. Het is een vicieuze cirkel”, zegt professor Griet Roets, verbonden aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogie van de UGent. 
Stichting Pelicano wil dan ook dat de overheid beter inzet op de derdebetalersregeling. Die regeling houdt in dat je als patiënt enkel nog remgeld betaalt bij een medische consultatie. Dat is het geld dat niét wordt terugbetaald door het ziekenfonds bij een doktersbezoek. “Op die manier kunnen kinderen in armoede toch beroep doen op medische en psychologische hulp. Ook de beroepsverenigingen voor huisartsen en tandartsen moeten de toegang tot gezondheidszorg mogelijk maken door in elke praktijk de derdebetalersregeling in te voeren. Want ondanks de verplichting tot invoering, zijn er nog steeds zorgverleners die dit systeem niet hanteren”, sluit Stichting Pelicano af.

BRON: https://www.hln.be/fit-en-gezond/1-op-de-10-gezinnen-stelt-gezondheidszorg-uit-omdat-het-onbetaalbaar-is-ouders-kunnen-zich-een-bezoekje-aan-de-tandarts-of-huisarts-niet-veroorloven~a570d241/

Heel wat mensen hebben een angst om naar een tandarts of specialist te gaan. De kosten lopen vaak zo hoog op dat men ze niet kan betalen. En dat is niet alleen voor mensen die in armoede leven. Als men naar de tandarts gaat en men spreekt over een vulling te plaatsen ben je al snel 100derde euro’s kwijt. En al zeker als men niet om de zes maanden voor controle gaat. Als je naar een specialist gaat kunnen de euro’s ook al snel oplopen dan nog niet te spreken over een opname in de kliniek.
Ik kan best begrijpen dat heel wat mensen die uitstellen of gewoon niet naar zo een bezoekje gaan.
Dan spreken we nog niet van de medicatie die soms heel duur is en wordt voorgeschreven.
Nu kan je wel zeggen men kan een verzekering afsluiten maar in deze doelgroep schiet er ook niet veel over om zo een verzekering af te sluiten. En vaak moet je bij zulke verzekeringen ook nog eens de kleine lettertjes lezen.

Stethoscoop, Ziekenhuis, Arts, Gezondheid, Geneeskunde

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM