Astrologie beleeft een revival: “Je echte horoscoop is zo veel uitgebreider dan wat je in een magazine leest”

Horoscoop, Astrologie, Dierenriem, Symbool, Registreer

Ascendant? Birth chart? (Astro)logisch toch! Wel ja, niet voor iedereen. En toegegeven, al die termen zijn ook gewoon ingewikkeld. Omdat we vandaag de Internationale Dag van Astrologie vieren, legt een astroloog ze haarfijn voor je uit. ‘Mercurius retrograde’, het ‘Watermantijdperk’ en ‘birth charts’ zijn straks niet langer codetaal. “Astrologie is zo populair omdat steeds meer mensen bewust in het leven staan. Het is een van de oudste en krachtigste manieren om inzicht te krijgen in de menselijke psyche.”

“Astrologie is terug van waar de hippies het destijds hadden achtergelaten ­gewikkeld in een gebatikte kaasdoek’, ­schrijven Wided Bouchrika en Katrin ­Swartenbroux in hun boek Lunatic: Een gids naar de maan en terug. En inderdaad, terwijl vroeger alleen de zogenaamd spirituele types hun ascendant konden opnoemen, is het vandaag veel meer bon ton. Volgens marktonderzoeksbureau IBISWorld is de sector zelfs goed voor twee miljard dollar per jaar. 
Filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman wijt het succes aan onze behoefte aan orde en patronen. “Die bieden een vorm van veiligheid, controle en voorspelbaarheid”, zegt hij. “Het zit in onze natuur om betekenisvolle patronen en verbanden te zoeken en te zien ook al zijn ze niet reëel.” Volgens Katrin Swartenbroux gaat het om een vorm van troost. “Voor velen is het daarom ook niet per se belangrijk dat het wetenschappelijk bewezen is, we willen vooral dat het een leidraad geeft.” Astroloog ­Michael Van den Bossche heeft een heel andere kijk op de zaak. “Astrologie is zo populair omdat steeds meer mensen bewust in het leven staan. Het is een van de oudste en krachtigste manieren om inzicht te krijgen in de menselijke psyche. Dat is de ware kracht van astrologie: het is een manier om jezelf te leren kennen.”

Astrologie tegen het (zon)licht

Astrologie interpreteert bewegingen en patronen van de hemel­lichamen, en brengt ze in verband met het leven op aarde. Al in de prehistorie werd de maancyclus opgetekend, maar de astrologie zoals we die kennen, danken we aan de Babyloniërs. “Zij vonden de dierenriem uit, later namen de Grieken hun ideeën over en bedachten ze horoscopen”, schrijft astrologe en journaliste Carole Taylor in haar boek Astrologie. 

Horoscopen in tijdschrif­ten gaan alleen over je sterren­beeld en zijn zo simpel dat ze afbreuk doen aan de complexi­teit van je volledige horoscoop.Auteur Carole Taylor

De meeste mensen kennen astrologie van horoscopen in tijdschriften. “Maar die gaan alleen over je sterrenbeeld (zonneteken) en zijn zo simpel dat ze afbreuk doen aan de complexiteit van de volledige horoscoop: de basis van de moderne astrologie”, zegt Taylor. “Kookboekastrologie dus”, noemt astroloog Michael Van den Bossche de horoscopen in de krant al lachend. De volledige horoscoop heet voluit geboortehoroscoop of birth chart, en bestaat dus uit veel meer dan je sterrenbeeld alleen. Het toont puur objectief hoe héél het hemelgewelf eruitzag op het moment van je geboorte. De stand van ál onze planeten en de maan inclusief. Zie het als een recept in een kookboek dat je nog niet hebt klaargemaakt. “Wil je ermee aan de slag en laat je je birth chart lezen door een professional of probeer je er zelf wijs uit te worden, dan kan je het vergelijken met een stafkaart van jezelf. Hij weerspiegelt je karakter, je verleden, je dromen en wat je motiveert”, schrijft Carole Taylor. 
Via de website astro.com kan je gratis je geboortehoroscoop berekenen. Je hebt er alleen je geboorteplaats, -tijd en -datum voor nodig. Let wel, je birth chart lezen is geen makkie. Daarom focus je je volgens Michael Van den Bossche het best op je zonneteken, maanteken en ascendant. 

• Ascendant: Het dierenriemteken dat op het moment van je geboorte aan de oostelijke horizon stond. Van den ­Bossche: “De ascendant vertegenwoordigt het fysieke deel van jezelf. Het is wat de buitenwereld te zien krijgt. Iemand met een Leeuw-ascendant zal vaak op podia staan en meteen opgemerkt worden als hij de kamer binnenkomt.”

• Zonneteken: Je sterrenbeeld. Duidt aan in welk dierenriemteken de zon stond toen je werd geboren. “Het is een misvatting om te denken dat je je zonneteken bent”, zegt de astroloog. “Het is juister om te zeggen dat je je zonneteken kan worden. Het is je hoogste potentieel, dat naar buiten komt als je je eigen waarheid volgt en meer vanuit je hart begint te leven. Dan straal je, net als de zon.”

• Maanteken: Je maanteken vertelt hoe de maan ten opzichte van de aarde stond bij je geboorte. Van den Bossche: “Je maanteken vertegenwoordigt je diepste kern. Het vertelt hoe jij je emoties ervaart, hoe je reageert als je je onveilig voelt of als je door iets wordt geraakt. Veel mensen zullen zich daarom meer identificeren met hun maan- dan met hun zonneteken.”

Je geboortehoroscoop lezen

Michael Van den Bossche: “Een gemakkelijke manier om overzicht op je birth chart te krijgen, is tellen hoeveel vuurtekens, aarde-, water- of luchttekens er zijn. Elk dierenriemteken is namelijk gelinkt met een van de vier elementen. Je begint te tellen vanaf Ram, dat is vuur. Stier, aarde. Tweelingen, lucht. Kreeft, water. En dan begint de cyclus weer opnieuw: Leeuw, vuur. Maagd, aarde, enzovoort. Tot je bij Vissen aankomt, het einde van de cyclus en een waterteken.”

De vier natuurele­men­ten in je birth chart zeggen al ontzettend veel over wie jij bent en wat je nodig hebt.Astroloog Michael Van den Bossche

“Nu is het kwestie van kijken welke elementen dominant zijn. Stonden alle planeten in vuur- en watertekens toen je werd geboren? Dan ben je waarschijnlijk actiegericht, heb je een sterk temperament en ervaar je door het wateraspect je emoties intens. Aan de andere kant betekent het dat je nood hebt aan aarde, structuur en gronding. Mensen met veel luchtelementen zitten fel in hun hoofd. Ze denken veel, hebben behoefte aan communicatie om hun gedachten te ordenen. De vier elementen in je birth chart zeggen dus al ontzettend veel over wie jij bent en wat je nodig hebt.”

Twaalf huizen

Probeer je je birth chart te ontrafelen en stuit je telkens op de term ‘huizen’? “In de astrologie gebruiken we twaalf huizen”, legt de expert uit. “De huizen zijn een onderdeel van je geboortehoroscoop en geven informatie over hoe je jezelf uit in verschillende levensgebieden zoals relaties, je werk of gezin. Zo zegt het eerste huis iets over je persoonlijkheid, het tweede over materiële zaken, het derde over je communicatie en zo gaat het door. Elk huis is verbonden met een dierenriemteken. Welk teken dat is, hangt weer af van je geboortegegevens. Stel dat je als derde huis Ram bent, dan zal je vurig en doelgericht overkomen.”

Mercurius retrograde

Je leest het overal: planeten die retrograde draaien. Maar wat betekent het? “Planeten draaien rond de zon met een andere snelheid”, legt de astroloog het ­begrip uit. “Als je aan het rijden bent op de snelweg en je passeert een andere auto, dan lijkt het eerst of die auto stilstaat en daarna achteruitgaat. Een optische illusie. Als Mars trager draait dan de aarde op het moment dat de twee elkaar kruisen, lijkt Mars (vanaf de aarde gezien) achteruit te gaan. Dat noemen we retrograde. Planeten gaan dus niet écht achteruit. Als planeten retrograde draaien, moeten we datgene waar zij voor staan herbekijken in ons eigen leven.” 
Elke planeet heeft een eigen karakteristiek. “Zo staat Mars voor daden en Mercurius voor communicatie. Mars retrograde wil dat we onder de loep nemen hoe wij de laatste tijd actie ondernomen hebben. ‘Wat ben ik aan het dóén?’ is hier een correcte vraag. Mercurius retrograde vraagt ons om onze communicatie in vraag te stellen.”

Wat brengt de toekomst?

Wat staat er in de sterren te lezen voor 2021? Van den Bossche: “Er komen drie retrogrades van Mercurius aan. En Jupiter komt in Vissen, dus nog meer mensen zullen spiritualiteit ontdekken. Verre reizen mogen we helaas vergeten tot begin volgend jaar. Dat hoort ook bij je naar binnen keren. Verwacht verder grote technologische vooruitgangen en wetenschappelijke ontdekkingen waar we tot nu alleen maar van konden dromen. Volksopstanden zitten er waarschijnlijk ook in. Jupiter en Saturnus staan, zoals eerder vermeld, samen in Waterman. Die energie blijft nog wel even hangen en vraagt ons om de koppen samen te steken en sámen oplossingen te vinden in plaats van alleen. Het belang van de groep wordt dus groot. Daar luidt de vraag opnieuw: blijven we luisteren naar externe machten of vinden we de wijsheid in onszelf?”

Sterrentekens onder vuur

“Voor Stier, Waterman en Leeuw wordt het een heftig jaar”, voorspelt de expert. “Zij krijgen harde lessen te leren, moeten omgaan met onverwachtse gebeurtenissen. Ram zal dan weer geconfronteerd worden met innerlijke wonden. Ze kunnen zich belemmerd voelen in hun mogelijkheden om actie te ondernemen. Doen ze het toch, dan krijgen ze een echte boost. Voor luchttekens wordt het ook interessant, omdat alle retrogrades van Mercurius zich afspelen in een dierenriemteken verbonden met lucht. Zij worden uitgenodigd om in vraag te stellen hoe ze naar buiten komen.”

Het Watermantijdperk

Volgens de astrologie staan we aan het begin van een nieuwe ­wereld. Het Watermantijdperk gaat in, en zal zo’n 2160 jaar duren. “De aarde heeft een tilt van 23 graden”, zegt Van den Bossche. “Dat betekent dat ze een beetje scheef ligt, en dus gekanteld om haar verticale as draait. Eens in de 72 jaar verschuift die aardas één graad in tegenwijzerzin. De horizontale as beweegt mee en wijst daardoor altijd naar een dierenriemteken, dat 2160 jaar hetzelfde is. Tot nu was dat Vissen. Maar we zijn nu op het punt dat de as naar Waterman begint te wijzen. Daarom zitten we in de overgang van het Vissen- naar het Watermantijdperk.” Maar als we de volgorde van de dierenriem volgen, zouden we in het Ramtijdperk moeten belanden. “De horizontale as van de aarde gaat tegen de klok in, daarom gaan we niet vooruit in de dierenriem maar terug”, verduidelijkt de expert. De overgang neemt zo’n 180 jaar in beslag.
Toch klinkt uit veel hoeken dat 21 december 2020 de officiële startdatum was van het nieuwe tijdperk. Toen vond de ‘grote conjunctie’ plaats van Jupiter en Saturnus: de twee reuzenplaneten van ons zonnestelsel stonden op één lijn. Maar daarmee is de astroloog het niet helemaal eens: “De twee planeten zijn samengekomen in het zodiakteken Waterman. Daardoor is veel verwarring ontstaan. Ze zijn al niet meer samengekomen in Waterman sinds 1405, en de laatste keer dat ze samenkwamen op de wintersolstice (ook ‘zonnewende’ genoemd; daarbij bereikt de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie en is op ons halfrond de dag het kortst, red.) was 800 jaar geleden. Het is dus wel een big deal, maar op zich heeft de ‘grote conjunctie’ weinig met het ­Watermantijdperk te maken.”
Wat is het dan wel, dat Watermantijdperk? En wat betekent het voor jou? Van den Bossche: “Je kan het zien als een energetische overgang die effect heeft op de hele wereld. Het Vissentijdperk was gelinkt aan religie en verafgoding. Het idee van een god die ons vertelt hoe we moeten leven. De rol van de kerk is enorm groot geweest. En tot nu gaven we onze kracht ook nog steeds aan iets hoger dan onszelf: overheden, ouders, beroemdheden. In het Watermantijdperk beseffen we dat de kracht in onszelf zit, en dat Boeddha en Gandhi onderdeel zijn van een groter geheel waar wij deel van zijn. Het is het tijdperk van je innerlijke waarheid volgen. Wat klopt voor jou?”

BRON: https://www.hln.be/psycho/astrologie-beleeft-een-revival-je-echte-horoscoop-is-zo-veel-uitgebreider-dan-wat-je-in-een-magazine-leest-br~a71c8fb3/

Achter astrologie schuilt veel meer dan wat men dagelijks in boekjes te lezen krijgen. Velen houden ze ermee bezig om dagelijks hun horoscoop te lezen. Maar dat is heel algemeen. Het is niet voor iedereen hetzelfde wat men te lezen krijgt. Het is niet alleen gebaseerd op je geboorte datum. Maar op veel meer. Het vraagt dan ook veel oefening wil je een horoscoop gaan trekken. En dat begint al met het juiste geboorte uur. Dat een heel belangrijke rol erin speelt.
Maar ik kan best begrijpen dat het voor sommigen leuk is om dagelijks hun stukje horoscoop te lezen in een bepaalde tijdschrift.

Astrologie, Sterrenbeeld, Horoscoop

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM