70 manieren waarop aromatherapie en essentiële oliën je meteen kunnen helpen

Gezondheid, Essentiële Oliën, Aromatherapie, Wellness

Op Google Scholar staan meer dan 58.000 goedgekeurde wetenschappelijke artikelen over aromatherapie en essentiële oliën. PubMed, een Amerikaanse database voor publicaties in geneeskunde, heeft 1189 artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Amazon heeft meer dan 10.000 boeken te koop over aromatherapie. Bol.com heeft er 1.386.
Er zijn dus waarschijnlijk wel duizenden manieren waarop aromatherapie en essentiële oliën goed voor je zijn. Hieronder vind je 70 manieren waarop aromatherapie en essentiële oliën jou onmiddellijk en actief kunnen helpen – vandaag nog!

Een korte & simpele uitleg over aromatherapie

Aromatherapie is een natuurlijk, niet-invasief en alternatief medicijn. Je maakt gebruik van geurige/aromatische essentiële oliën die zijn gemaakt van verschillende medicinale planten, bloemen, kruiden, wortels en bomen van over de hele wereld. En naast al dat onderzoek is er ook ontzettend veel subjectief bewijs van haar krachtige effecten. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om fysiek, emotioneel en spiritueel welzijn te verbeteren. Je kunt de aroma inademen of op je huid smeren. Therapeutische essentiële oliën hebben effect op je hele persoon, niet alleen op symptomen of een ziekte. Het is een holistische manier om je lichaam te helpen zichzelf in balans te houden, te helen en te onderhouden. En aromatherapie is maar één van de talloze effectieve, natuurlijke en holistische alternatieven voor een emotioneel, mentaal en spiritueel gezonder leven.

Waarom & hoe helpen aromatherapie en essentiële oliën ons zo goed?

Het inademen van essentiële oliën heeft een rechtstreeks effect op je hersenen, lichaam, je geest, je chakra´s en je ziel. Dat komt omdat het je limbisch systeem in je hersenen stimuleert. Dat is het emotionele centrum, en vind je bij alle zoogdieren terug. Je reukzintuig is het enige zintuig (van de standaard 5) met een directe verbinding met het controlecentrum van je emoties (de limbische hersenkwab). Het reageert op destructieve emoties door chemicaliën in je hersenen en lichaam te pompen. Dat is waarom het bijvoorbeeld zo moeilijk wordt om helder te denken en handelen als je boos bent. Ons doel is niet om emoties weg te nemen en controle te krijgen over onze gedachtes. Uit een heleboel onderzoeken blijkt dat het ervaren van emoties positief is, als je ze op een gebalanceerde, gezonde manier door je heen laat stromen. Maar als je je vasthoudt aan destructieve emoties, dan kan dat leiden tot allerlei andere negativiteit. Depressies, angstgevoelens of stress bijvoorbeeld. Essentiële oliën en aromatherapie helpen je direct om op een zachte, niet-invasieve manier de signalen van het limbische systeem de goede kant op te sturen. Zo kun je je destructieve emoties loslaten.
Het limbische systeem is verbonden met verschillende delen van je brein, die samen verantwoordelijk zijn voor een boel emoties en lichamelijke functies. Bijvoorbeeld boosheid, angst, honger, eetgedrag, dorst, reuk, opwinding, agressie, genot, pijn, en reacties op sensorische informatie.

Hier een klein overzichtje als je iets preciezer wilt weten welk deel van je hersenen wat doet:

De 70 manieren waarop aromatherapie je vandaag nog kan helpen

 1. Vermindert stress
 2. Verlicht angstgevoelens
 3. Verlicht depressies
 4. Kalmeert bij ADD/ADHD
 5. Balanceert je hormoonspiegel
 6. Werkt tegen koppijn
 7. Geeft mentale & fysieke energie
 8. Laat woede los
 9. Laat negativiteit los
 10. Boost alertheid
 11. Verhoogt je focus
 12. Verhoogt je concentratie
 13. Helpt emotioneel trauma te helen
 14. Repareert en programmeert beschadigd DNA
 15. Verlicht verslaving
 16. Gaat slapeloosheid tegen
 17. Verlicht PMS
 18. Kalmeert misselijkheid
 19. Stimuleert gezonde ademhaling
 20. Helpt je sinussen te legen
 21. Bevordert mentale scherpte
 22. Boost immuniteit
 23. Wekt ontspanning op
 24. Stimuleert fysiek bewustzijn
 25. Verlaagt de bloeddruk
 26. Beperkt je eetlust
 27. Stimuleert de bewuste geest
 28. Versterkt je aandacht
 29. Onderdrukt je eetlust
 30. Natuurlijke lustopwekker
 31. Versterkt analytisch & mentaal vermogen
 32. Balans van masculiene & feminiene energie
 33. Versterkt spirituele afstemming
 34. Werkt negatief zelfbeeld tegen
 35. Helpt mentale blokkades te overkomen
 36. Gaat rusteloosheid tegen
 37. Natuurlijke ontstekingsremmende werking
 38. Natuurlijke anti-verkrampende werking
 39. Natuurlijke slijmoplossende werking
 40. Kalmerend effect
 41. Stimulerende effecten
 42. Verbetert het geheugen
 43. Vibraties op hogere frequenties
 44. Natuurlijke antibacteriële werking
 45. Gaat seksuele impotentie tegen
 46. Gaat neurologische beperkingen tegen
 47. Verlicht negatieve symptomen bij zwangerschap
 48. Helpt bij afvallen & je gewicht op peil houden
 49. Stimuleert neurotransmitters
 50. Werkt tegen schimmels
 51. Verbetert je spijsvertering
 52. Verhoogt zuurstofgehalte in de lucht
 53. Produceert negatieve ionen
 54. Verspreidt natuurlijke ozon
 55. Doodt microben en bacteriën in de lucht
 56. Stimuleert vrede en zelfvertrouwen
 57. Zorgt voor meer dromen
 58. Stimuleert creativiteit
 59. Maakt je meditaties krachtiger
 60. Aardt je
 61. Boost je energie
 62. Helpt bij een gezonde bloeddruk & cholesterol
 63. Helpt bij een gezonde bloedsuikerspiegel
 64. Reinigt je lymfesysteem
 65. Helpt bij cleanses (lichaamsreinigingen) en detox
 66. Produceert endorfine
 67. Kan voor ontspanning zorgen bij autisme
 68. Stimuleert het parasympatische zenuwstelsel
 69. Stimuleert het sympathische zenuwstelsel
 70. Pijnstillend

Probeer het zelf en ervaar vandaag nog de voordelen van aromatherapie

Alleen al door bepaalde essentiële oliën in te ademen, los je emotionele negativiteit op die anders zou leiden tot ziektes en trauma. Daag jezelf uit om een eigen programma te maken, om jezelf te reinigen, in balans te brengen en de steun te geven die je nodig hebt. De meeste van deze 70 ervaringen ontstaan doordat de essentiële olie een chemisch signaal stuurt naar je emotionele, limbische brein. De scheikundige samenstelling van de olie helpt je emotionele brein om anders te werk te gaan. Het stuurt dan geen seintjes meer die zorgen voor een teveel aan hormonen, die weer een negatief effect hebben op je lichaam en geest.

Inademen van essentiële oliën

De 70 voordelen die ik heb genoemd, zijn gebaseerd op het verspreiden (inademen) van essentiële oliën. Maar je kunt de olie ook op andere manieren gebruiken en genieten van de aromatische voordelen. Je kunt het verwerken in allerlei activiteiten of objecten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Therapeutische massage
 • Boeddhistische wierookbrander
 • Voetenbad of handenbad
 • Aromatische douche
 • Sauna, jacuzzi
 • Aroma sprays
 • Parfum
 • Pomander
 • Potpourri
 • Zakdoek
 • Luchtbevochtiger
 • Ringbrander
 • Kampvuur/openhaard
 • Geurkaarsen
 • Kompressen
 • Olie voor je gezicht en je lichaam
 • Sieraden

De terugkeer van het eeuwenoude helen

Hopelijk lukt het de conventionele geneeskunde, wetenschap en academische wereld om binnen al te lange tijd een andere houding aan te nemen. Een serieuze, open, nieuwsgierige en experimentele houding tegenover aromatherapie en al die andere eeuwenoude technieken, die ons al duizenden jaren hebben geholpen. Misschien dat de geneeskunde binnenkort een stapje terugdoet en zich (ook) weer richt op de genezende kracht van het Lichaam-Geest-Ziel zelf, en op het voorkomen van ziektes. In plaats van het creëren van ziekte en onbalans, met als doel je geld te vragen voor het oplossen van symptomen, terwijl het onderliggende probleem verborgen blijft.

Dit kun je meteen doen om de planeet te helpen met emoties

Dit is het moment om mindful, bewust en verantwoordelijk te worden voor je eigen gezondheid – mentaal, emotioneel en spiritueel. Ga op onderzoek uit, lees en vind je eigen antwoorden. Zo kom je erachter wat echt werkt voor jou. Er zijn zo veel fantastische en effectieve bronnen en mensen die je helpen in je proces van ontwaking en heling. Je eerste stap: neem iedere dag een paar momenten om te kijken hoe het met je gaat. Hoe voel je je nu? Weet je dat eigenlijk wel? Ben je je er bewust van? Moet je er nog over nadenken? Mood Mapping is een ontzettend handig middel om je hier bewuster van te worden. Je maakt op papier een kort overzicht van hoe je je per dag en per check-in voelt.
Het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Senses publiceerde een artikel genaamd “De Effecten van Geuren op Emoties, Humeur en Fysiologie”. De auteur, Stephen Warrenburg, vertelt: “ons voornaamste doel was om te bepalen of we geur kunnen gebruiken voor stressverlichting via consumentenproducten. Stress is een wereldwijd probleem, een feit dat we niet alleen van elkaar aannemen, maar ook is vastgelegd in wereldwijde consumentenenquêtes. Of je nu woont in een ontwikkeld land of in een ontwikkelingsland, iedereen ervaart stress. Het verlaagt de levenskwaliteit van een groot deel van de wereldbevolking, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast bestaat er significant bewijs dat stress direct of indirect kan leiden tot verergering van allerlei ziektes én dat de vermindering van stress goed is voor de gezondheid op zowel de korte als de lange termijn.”

Ben je klaar om essentiële oliën te gebruiken in aromatherapie? Om je geest te stimuleren en zo je leven te veranderen? Je weet nu in ieder geval wat je er allemaal mee kunt bereiken!

BRON: https://www.nieuwetijdskind.com/70-manieren-aromatherapie-essentiele-olien-helpen/

Eerst en vooral wil ik beginnen met. Leer in eerste instantie welke essentiële oliën je nodig hebt. Men moet toch rekening houden met bepaalde. Zeker als men ze gaat gebruiken op het lichaam. Daarom is het nuttig om je daarin te verdiepen. Voor je begint met het gebruik ervan. Het kent zijn doeltreffendheid zeker en vast. Met de juiste combinatie kan je heel wat lichamelijke kwaaltjes verhelpen. Zoals stress, spierpijn en nog maar op. Maar ook gewoon om je huis een zuiver geurtje te geven. Ook als men verkouden is kan essentiële olie helpen om je neus sneller open te laten komen.
Er bestaan ook heel wat merken daar toch ook een verschil in zit. Ook dat moet men toch meenemen als men ermee wilt gaan beginnen. Dit hangt ook van prijs af.
Maar nogmaals voor je begint lees er voldoende over. Welke mag je samen mengen welke zijn goed voor dit of dat. Ook als men het lichamelijk gaat gebruiken is de basisolie ook van belang.

Essentiële olie (ook wel etherische olie genoemd) wordt vandaag de dag veel gebruikt. Of het nu is om in huis te verspreiden of om huidproblemen zoals acne te behandelen, de mogelijkheden van essentiële oliën zijn eindeloos. Maar het gebruik ervan is niet zonder gevaar. Ze kunnen immers onder andere irritaties, spijsverteringsproblemen en allergische reacties veroorzaken. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te springen met deze oliën. Deze 10 fouten moet je daarbij zeker vermijden.

Essentiële oliën combineren met homeopathie

Sommige etherische oliën zoals munt of eucalyptus kunnen de effecten van homeopathische behandelingen verstoren. Als je homeopathische middelen gebruikt, wacht dan enkele uren met het aanbrengen van een essentiële olie.

Zelfbehandeling

Zelfs al lijkt het gebruik van etherische oliën eenvoudig, je kunt toch beter altijd advies vragen aan een expert om te weten welke olie je moet kopen en hoe je die gebruikt.

Het etiket niet bekijken

Wil je een olie van de hoogste kwaliteit, dan moet die 100% zuiver zijn (en dus niet aangelengd met een andere olie) en moet de volledige samenstelling op het etiket vermeld worden.

Doorzichtige flesjes kiezen

Aangezien etherische oliën niet goed bestand zijn tegen licht doe je er goed aan een bruin glazen flesje te kopen in plaats van een doorzichtig exemplaar.

De olie puur aanbrengen

Essentiële oliën zijn heel geconcentreerd en bevatten veel actieve moleculen. Het is dus aan te raden om de olie te verdunnen in een basisolie, behalve bij de lokale behandeling van bijvoorbeeld een puist of muggenbeet.

Essentiële oliën gebruiken tijdens de zwangerschap

Hoewel deze oliën natuurlijk zijn, zijn ze heel erg krachtig en dus te vermijden als je zwanger bent. De olie wordt namelijk opgenomen in het bloed en komt zo ook bij de baby terecht. Alle essentiële oliën die ketonen bevatten, zijn mogelijk neurotoxisch en kunnen tot een miskraam leiden. Oliën zoals cipres-, eucalyptus-, pepermuntolie… mogen niet gebruikt worden gedurende de hele zwangerschap. Andere kunnen gebruikt worden vanaf de 4de maand zoals citroen-, echte lavendel-, tea tree olie…

Blootstelling aan de zon

Sommige oliën (zoals die van citrusvruchten) zijn fotosensibiliserend. Dat wil zeggen dat ze onze huid gevoelig maken voor zonnestralen. Je kunt dus het beste een dag uit de zon blijven nadat je een essentiële olie hebt aangebracht.

De kwaliteit negeren

Nu etherische oliën steeds populairder worden, zijn er ook synthetische (dus bewerkte) varianten op de markt. Kies daarom voor oliën met een biologisch label. Kleine tip om de kwaliteit van een essentiële olie te testen: doe een druppel op een vel papier, als er een lichter deel verschijnt rond de druppel, dan is de olie aangelengd met plantaardige olie en zal ze dus minder doeltreffend zijn.

Verkeerd bewaren

Essentiële oliën moeten altijd op kamertemperatuur bewaard worden, uit de zon. Belangrijk is ook dat het flesje goed dicht is. De meeste oliën blijven 5 jaar houdbaar, zelfs na opening.

Overmatig gebruik

Aangezien etherische olie natuurlijk is, denken sommigen dat je er ongelimiteerd gebruik van kunt maken, maar dat is niet het geval. Wanneer je essentiële oliën verkeerd gebruikt, kunnen ze gevaarlijk zijn. Verschillende behandelingen op basis van essentiële olie combineren is dan ook geen goed plan.

Dit is nog een goede om te bekijken: https://www.annedrake.be/blog/essentiele-olien-van-a-tot-z/
https://www.berivita.com/etherische-olie-toepassingen-eigenschappen-overzicht

Doterra, Oliën, Essentiële, Aromatherapie, Olie

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM