Dit kreeg ik prive en er stond al een stukje van geschreven op 26/01 op mijn blog.

Beste Bruno,

Een 19-jarige monnik is overleden nadat hij was geslagen in politiehechtenis.
We moeten nú een onderzoek eisen naar zijn moord en een einde maken aan de martelingen en misbruiken door China in Tibet!

Volgens Human Rights Watch was zijn gezondheid zo slecht dat hij niet kon praten of bewegen toen de familie van Tenzin Nyima, in zijn geboorteplaats beter bekend als Tamey, hem in oktober vorig jaar uit de gevangenis kwam halen. Hij leed aan ernstige verwondingen en een acute luchtweginfectie.
Een paar maanden later was hij dood.

ICT rapporteerde in 2019 over de arrestatie van Tamey voor het verspreiden van folders en het roepen van leuzen over Tibetaanse onafhankelijkheid buiten een lokaal overheidskantoor. Nu vragen we jou en alle Tibet-vrienden wereldwijd om onze nieuwe petitie bij de VN te ondertekenen, waarin we oproepen tot een onderzoek naar de zaak van Tamey en de wrede praktijken van de Chinese regering van het martelen van Tibetanen omdat ze hun overtuigingen uitoefenen.
 
Teken onze petitie nu!
Tamey’s leven was nog maar net begonnen, maar het eindigde in pijn. Hij was naar verluidt tien dagen in kritieke toestand voordat de autoriteiten hem aan zijn familie overgaven – China laat politieke gevangenen na extreme martelingen vaak vrij, zodat ze niet als hun gevangenen zullen sterven.

Tamey’s dood is een onuitsprekelijke misdaad.
Maar deze misdaad is absoluut niet uniek in Tibet. In mei 2020 stierf een monnik genaamd Choekyi na martelingen in hechtenis. In augustus van dat jaar stierf een 36-jarige moeder van drie kinderen in hechtenis na kennelijke mishandeling. En in 2015 documenteerde ICT de gevallen van 29 Tibetanen die in detentie werden gemarteld en mishandeld, van wie er 14 als gevolg daarvan stierven.

Door onze petitie aan de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN te ondertekenen …doe je een dringende oproep voor een onderzoek naar de dood van Tameyeis je een einde aan het patroon van martelingen in Tibetvoer je de druk op voor het ondernemen van actie van de VN op de gezamenlijke verklaring van 50 onafhankelijke VN-deskundigen vorig jaar, waarin werd opgeroepen tot een collectieve inspanning van de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat China de mensenrechten en internationale verplichtingen respecteert.
Teken ook de petitie, en roep de VN op!
Tamey gaf zijn jonge leven om te protesteren tegen China’s misbruik van het Tibetaanse volk. We kunnen zijn dood niet voorbij laten gaan zonder een internationale reactie. We moeten China ter verantwoording roepen en we moeten eraan werken om een ​​einde te maken aan marteling in Tibet. Ik hoop dat jij vandaag ook tekent.
 Met vriendelijke groet, Tashi Deleg,
Tsering Jampa
Directeur International Campaign for Tibet Europe
PS  ICT houdt toezicht op de status van politieke gevangenen in Tibet en we werken samen met regeringen over de hele wereld om hun vrijheid en welzijn te bevorderen. Jij kunt deze dringende inspanningen ondersteunen door vandaag een gift te doen aan ICT. Bedankt voor je steun!
Geef voor Tibet
bol.com | Gebedsvlaggen koord Tibetaans met 10 vlaggen - 9x9 - Katoen (10  stuks) - M