Koffieholics, opgelet: wetenschappers ontdekken manier om kop koffie extra goed te doen smaken

Coffee Shop, Barista, Café, Werknemer, Koffie, Man

Niks gaat boven een stomende kop zwart goud ’s ochtends. En dan liefst een zo lekker mogelijke kop zwart goud, alsjeblieft. Goed nieuws, wat dat betreft: een nieuwe wetenschappelijke studie onthult in welke omstandigheden je koffie je het meeste smaakt – en je kan ze zelf creëren.

Voor de studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, gingen onderzoekers van drie universiteiten uit Colombia, Equador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt, invloed hebben op je smaakervaring. Het besluit: dat doen ze. 
Concreet ontdekten de onderzoekers dat mensen die koffie dronken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Anders gezegd: is er veel lawaai, dan ervaren we onze koffie als minder lekker.

‘Duurdere’ en ‘betere’ koffie

Voor de studie lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. In die koptelefoon kregen ze achtergrondgeluiden te horen, opgenomen in een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze de geluiden op een hoger volume: 85 dB(A) (een afgeleide van decibel), ongeveer het normale volume in een horecazaak. Bij de tweede kop – identiek dezelfde koffie, al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een lager volume (20 decibel lager). 
Wat bleek? De tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers beter. Plus, ze dachten dat het duurdere koffie was. Specifiek had de aanwezigheid van achtergrondgeluid invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch ze een koffie vonden. Wanneer ons brein meer te verwerken krijgt – meer lawaai, bijvoorbeeld – zijn we minder gevoelig voor andere stimuli, zoals smaken, verklaart het onderzoeksteam. 
Je drinkt je kop zwart goud dus maar beter in stilte. Dan smaakt ’ie instant beter en duurder. Drink je vaak koffie in een luidruchtige omgeving, dan kan je bovendien op den duur sterkere koffie of meer suikerklontjes gaan verkiezen, schrijven de wetenschappers. En dat is ook nog eens minder gezond.

BRON: https://www.hln.be/psycho/koffieholics-opgelet-wetenschappers-ontdekken-manier-om-kop-koffie-extra-goed-te-doen-smaken~a65080bf/

Nu moet ik ook eerlijk toegeven. Ik drink ook liever mijn kopje op een rustige manier dan dat er heel wat lawaai is. Ik vind ook dat een kopje dan beter smaakt. Maar ik denk ook dat dit gewoon het gevoel erbij is. Maar als ze hier nu een studie over doen vind ik ver gezocht.

Vrouw, Mensen, Koffie, Portret, Restaurant, Tafel, Jong

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM