Koffiedrinker? Met deze tips maak jij thuis de lekkerste koffie

Mis jij ook je favoriete koffiebar op weg naar en van het werk? Niet getreurd, met enkele kleine ingrepen kan je thuis zelf voor barista spelen. Een vleugje goede raad om het perfecte bakje troost op tafel te toveren.
De juiste verhouding
Waarschijnlijk ken je het verschil tussen een espresso, cappuccino en latte. Maar weet je ook wat een americano, macchiato, ristretto, cortado of lungo juist zijn en hoe ze te bereiden? Op het internet vind je een schat aan informatie waarmee je al snel de basis leert. Om jezelf tot een onvervalste koffiekenner te bombarderen, kan je je verder inlezen aan de hand van talloze boeken gewijd aan het aromatische brouwsel. O.a. The World Atlas of Coffee en The Curious Barista’s Guide to Coffee zijn aanraders.
Zelf malen
Ongeacht de hoeveel water of melk die je voor het zetten gebruikt: het perfecte kopje koffie begint met de juiste bonen. Net als bij wijn, bestaat er een enorme diversiteit aan smaken en de enige manier om hier wegwijs in te raken is door te proeven. Ga op ontdekking in gespecialiseerde koffiezaken of branderijen en gewen je smaakpapillen aan koffiesoorten van Brazilië tot Kameroen en Indonesië. Maar ongeacht waar ter wereld je je geprefereerde bonen haalt, kwaliteit is hét elementaire bestanddeel voor iedere barista. Daarom maal je voortaan je bonen zelf. Een koffieboon verliest na maling immers 60% van het aroma binnen het kwartier. Weinig kan dus tippen aan koffie van versgemalen bonen.
Goed gerief
Daarnaast is de zetmethode erg bepalend. Vergeet de volautomatische machines die met één druk op de knop je kopje tevoorschijn toveren. Handig, maar zonder investering van wat extra tijd en liefde zal je nooit het niveau van een professionele koffiebar kunnen evenaren. Als thuisbarista werk je met een halfautomatisch koffieapparaat, bijvoorbeeld een pistonmachine. Dit stelt je in staat bepaalde handelingen van het zetproces zelf uit te voeren of volgens eigen voorkeur te beïnvloeden. Naargelang het type machine dat je in huis haalt stel je zo bijvoorbeeld de maalgraad, doorlooptijd, tot zelfs de druk en temperatuur van het water in. Al deze factoren hebben een invloed op de smaak. Er zijn dure, gesofisticeerde machines op de markt, maar je vindt ook eenvoudige en relatief goedkope slow coffee espresso apparaten zoals een percolator, french press of chemex.
Finishing touch
En dan komt het erop aan om uit te pakken met de presentatie. Met latte art onderscheidt de amateur zich van de ware koffiekunstenaar. Gelukkig kan je je deze skill met wat oefening al snel meester maken. Om leuke figuren zoals een hartje of tulp in het schuim van je cappuccino of latte te krijgen gebruik je best volle melk, die je met een melkschuimer opwarmt tot 60 à 70°C. Vervolgens kan je met de juiste schenktechniek verschillende figuren maken. Draai de melk rond in de schenkkan, tik de grote luchtbellen eruit, begin hoog en schenk in het midden door terwijl je de kan steeds dichter bij het kopje brengt. Voor een hartje trek je met de laatste melkstraal een streep door het rondje. Met behulp van een pen of siropen kan je ook complexere figuren tekenen.
Feest in een tas
Een goede barista kent de basics, maar is vooral ook creatief met espresso. Ontwikkel je eigen smaakuniversum. Een vleugje kardemom of chili, likje agavesiroop, stuk chocolade of notenmelk geven op sommige momenten net dat beetje meer. Ook met cold brew kan je je onbeperkt uitleven en heb je iets te vieren, vormen koffiecocktails een leuk alternatief.
Tegen een goed kopje koffie zeg ik geen nee. En zeker als het nog op de oude manier opgeschonken wordt. En het liefst zo sterk mogelijk. Daar hou ik wel van. En vroeger deden ze bij hun kopje koffie nog een schepje chicorei.
Hier even een stukje nostalgie over chicorei.
Koffiecichorei
Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak lijkt op die van koffie. In de Franse tijd, rond 1800, was deze cichoreikoffie of peekoffie in Nederland populair geworden. Cichorei werd veel in de Friese Wouden geteeld en gedroogd, vooral in de gemeente Dantumadeel. In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte koffie op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak. Ook werd vaak een beetje ‘peekoffie’ aan echte koffie toegevoegd als smaakversterker.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Voor mij een déca, graag. Mét koekje. Maakt niet uit welk.
Thomas ik zal er voor zorgen. Ook wat creme fraiche erop. Koekjes staan hier naast me 🙂
Aum Shanthi
Ik heb periodes dat ik geen koffie drink omdat boeddhisten geen verdovende middelen mogen gebruiken. Zo’n fase ligt nu ver van mij want ik heb gisteren een espresso machine besteld. En ik had al 3 french presses, een mokapot en twee metalen filters…
Pieter ik heb daar al meermaals over gepraat met boeddhisten. De thee met geklaarde boter mag ik totaal niet. Als ik bij hen ben respecteer ik de thee die ze me aanbieden. Maar thuis en ja op het werk en elders drink ik maar een tas thee ’s morgens en dan koffie.
Koffie vind ik geen verdovend middel. Daar ik de boeddhisten ook steeds van probeer te overtuigen. Maar goed ik blijf hen respecteren.
Want in thee zit ook 11mg cafeïne
Aum Shanthi
Shivatje, ik kan ook niet zonder koffie en het wordt in de boeddhistische kloosters ook geserveerd. De Tibetaanse thee vind ik wel lekker maar ik sta op dieet. Chai maken zonder suiker is te doen maar ik heb nog geen light versie van Tibetaanse thee gevonden dus daar pas ik nu ook voor.
In schoten zijn ze ooit gestopt met koffie schenken. In huy geven ze ook liever thee. Ook bij hare krishna durbuy is het thee.
En dan respecteer ik gewoon hun gewoontes als ik er ben.
Ja dan is het zeker geen must als je op dieet staat.
Aum Shanthi