Borstkankerpatiënt onthoudt meer als arts empathie toont

Empathie, Hoofd, Hersenen, Golf, Mededogen, Compassie

Patiënten die ongeneeslijke borstkanker hebben, onthouden meer informatie over hun behandeling als hun arts meer empathie toont in het gesprek.

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden, in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel. Publicatie in Patient Education and Counseling. Het onderzoek is gepubliceerd in het journal Patient Education and Counseling.
Patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, moeten bij elk gesprek met hun arts veel informatie onthouden. Maar ze onthouden – waarschijnlijk door stress – maar zo’n 20 tot 60 procent van de informatie die de arts hen vertelt, zo blijkt uit onderzoek. Psycholoog Liesbeth van Vliet van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden wist uit andere studies dat empathie een manier kan zijn om stress en angst te verlagen. Daarom onderzocht ze, samen met haar collega’s en onderzoekers van onderzoeksinsituut Nivel, in een klinische setting of empathie invloed heeft op hoeveel informatie patiënten onthouden.

Opname van gesprekken

De onderzoekers maakten bij 41 patiënten opnames van een uitslaggesprek met hun arts – uiteraard met toestemming. Eenmaal thuis vulden de patiënten een vragenlijst in over wat de arts verteld had. “Door de vragenlijst te vergelijken met de audio-opname van het gesprek, konden we vaststellen hoeveel van de informatie de patiënt had onthouden,”aldus Van Vliet op de site van de universiteit. De audio-opname werd door de onderzoekers ook gebruikt om te scoren hoe empathisch de arts zich uitte in het gesprek.
“We ontdekten dat wanneer een arts meer empathie toonde naar de patiënt, zij significant meer informatie onthield uit het gesprek. En dan vooral informatie over de behandeldoelen of beoogde positieve effecten van de behandeling tegen borstkanker.” Opvallend genoeg vonden Van Vliet en collega’s geen link met het verminderen van angst door de meer empathische houding. “Dus het onderliggende mechanisme waardoor empathie dit effect heeft, weten we helaas nog niet.”

De kracht van empathie

Het onderzoek toont volgens Van Vliet de kracht van empathie aan. “Het is echt belangrijk dat artsen empathie tonen, en niet alleen omdat patiënten zich daardoor beter voelen. Het helpt de patiënt ook bij het onthouden van informatie van de arts. Dat is van groot belang, zeker nu patiënten steeds meer geacht worden actief mee te beslissen over hun eigen behandeling.”

BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/borstkankerpati%c3%abnt-onthoudt-meer-als-arts-empathie-toont/ar-BB1aUswn?li=BBDNPrw

Empathie is inlevingsvermogen is altijd belangrijk. Je als arts in te leven in het gevoel van de patiënt. Ze gaan zich ook beter voelen. Maar ook aanvaarden wat ze hebben en doorstaan. Dit is niet alleen zo met borstkanker maar met iedere ziekte. Al vergeten vaak artsen dit en voelen patiënten zich er niet goed bij. Omdat men geen klare taal spreekt. Omdat men oppervlakkig is vaak over wat de behandeling inhoud. Maar als een arts mee leeft dan komt dit anders over en zal het ook meer aanvaard worden.
Ook naar de naasten mag dit niet vergeten worden. Dat het ook voor hen een belangrijke rol in heel het proces is.

Het is gewoon weg laten voelen dat je meeleeft.

Empathie, Persoon, De Menselijke Golven, Mededogen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM