Nog te doen lijst of een gedaan lijst of niet te doen lijst.

Velen werken met lijstjes en vinken aan wat klaar is. Maar is kan het beter zijn om juist een lijstje te maken met nog te doen werkjes en deze leren zo snel mogelijk aan te vinden. Je doet iets je kan het afvinken. Maar bij sommigen lijstjes blijven heel wat punten niet aangevinkt. En dan krijg je een niet te doen lijstje. Ieder lijstje dat je als geheugensteuntje maakt voor jezelf. Kan je ook een negatief gevoel geven. Omdat je niet alles kan afvinken wat erop staat. Als je een doen lijstje maakt. Ga je merken dat je er dingen op gaat zetten die echt nodig zijn en gedaan zijn. Zoals naar de winkel, taak afgemaakt, en ga zo maar door. Dan dat je op het eerste lijstje zou zetten benjispringen, duiken dat kan er misschien niet van komen dan kan je het ook niet afvinken. Zo blijf je dan wel zitten met een bepaald negatief gevoel. Of een teleurstelling. Daarom is het soms beter van een lijstje te maken met wat je al voor elkaar gekregen hebt. Dat je dan altijd kan bekijken en kan zeggen tegen jezelf. Goed gedaan dit heb je toch al goed verwezenlijkt. Dan krijg je ook een gevoel van warmte. Zeker als je het briefje ’s avonds of een latere tijd terug bekijkt.
Net als een niet doen lijstje. Wij als mensen hebben wel iets een hekel aan. Of hebben zoiets van dat doe ik nooit. Wel ook zo een lijstje kan voldoening brengen. Je bent eerlijk tegenover jezelf en je zal niets laten opleggen. Want dat zou je nooit mogen laten doen. Denk maar eens na wat je echt niet zou doen. Als je dat ook kan opschrijven hou je daar ook aan. Of er zou een verandering kunnen plaats hebben en dan zou je het geschreven woord bij het gedaan lijstje kunnen zetten. Want bij dit lijstje heb je soms ook een keuze naar gelang te tijd die je erop zet. Omdat dit ook een ervaring rijker kan zijn.
Gelijk welk lijstje men maakt het mag geen verplichting zijn. Als je iets vergeet te beschrijven of iets niet hebt afgevinkt dan mag je niet boos op jezelf zijn. Het moet voor jezelf een steun zijn. En dan krijg je echt een goed gevoel bij gelijk welk lijstje je maakt.
Veel jongeren opteren voor een doen lijst. Maar dan zie je vaak na een tijdje dat ze gefrustreerd zijn omdat ze dingen niet kunnen doen. Maar als je dan kijkt wat erop staat dan denk je waar halen ze het uit. Het moet verwezenlijkt kunnen worden. Bij een gedaan lijstje mag je ook niet boos zijn als je even iets vergeten op te schrijven bent. Een lijstje niet te doen. Kan je een bepaalde keuze maken om het toch nog op een ander lijstje te laten komen.
Nu zelf hou ik zo geen lijstjes bij.
Maar zijn er onder jullie die het wel doen en wat is je ervaring ermee. Zoiets is leuk om te weten welk gevoel je erbij hebt.

hier onder is nog een leuk stukje te lezen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Maakt een ‘done-lijstje’ gelukkiger dan een to-dolijstje? Redactrice Stéphanie test het uit
“Vergeet to-dolijstjes. Neerschrijven wat ik gedaan héb, boost mijn mood”, schrijft een journaliste bij de Britse krant The Guardian. Zij is voorstander van het ‘done-lijstje’, om bij te houden wat je dag per dag verwezenlijkt heb. “Het is een soort selfcare. Een manier om te ontstressen en je kleine successen te vieren.” Klinkt mooi – of te mooi om waar te zijn? – en dus ruilt redactrice Stéphanie een week haar to-dolijstje in voor een done-lijstje. Komt dat wel goed, bij iemand met een brein als gatenkaas? “Een done-lijstje bijhouden mag geen extra taak op je to-dolijst worden”, zegt de gedragspsychologe.
We kennen, koesteren en/of verafschuwen het allemaal: het to-dolijstje. Slingert niet bij elk van ons een verdwaalde checklist rond op het bureau? Prijkt niet bij elk van ons een rommelige opsomming op onze smartphone? Net daarom prikkelt het idee van een ‘done-lijstje’ zo. Als we met z’n allen zo bijhouden wat we moeten doen, waarom vinden we het dan niet even belangrijk om bij te houden wat we verwezenlijkt hebben?
Een journaliste van The Guardian is lovend voor het done-lijstje als tegenpool voor het to-dolijstje. “Voor mij zijn to-dolijstjes een marteling”, schrijft ze. “Het is een lijst van taken die ik gegarandeerd niet allemaal gedaan krijg, een registratie van mijn falen.” Een done-lijstje vindt ze een verademing. “Het geeft me een overzicht van al wat ik op een dag deed. En geen enkele bijdrage is te klein. Als ik dan op het einde van de dag de lijst aanschouw, voel ik me op mijn gemak. Het is een manier om trots op jezelf te zijn in kleine hapjes.”
Mensen vieren hun successen niet genoeg. Ze werken de hele dag door, maar hebben ’s avonds het gevoel dat ze niks noemenswaardigs gedaan hebben
Eveline Bockhodt, Gezondheidspychologe
Benieuwd? Ik wel. Klinkt als een simpele manier om jezelf elke dag een mentale boost te geven en als een goed tegengif voor de ‘snel-snel-snel’ en ‘meer-meer-meer’ mentaliteit in onze maatschappij. Want ja, ook mijn to-dolijstje – dat ik elke dag bijhoudt – verwacht net dat tikkeltje meer van me dan wat ik op een dag kan klaarspelen. En meestal lig ik ’s avonds in bed na te denken over wat ik morgen alweer moet doen, niet over wat ik vandaag verwezenlijkt heb.
Eveline Bockhodt, gezondheidspsychologe gespecialiseerd in burn-out en stress, is even enthousiast over het idee van een done-lijstje. “Mensen vieren hun successen niet genoeg. Ze werken de hele dag door, maar komen ’s avonds thuis met het gevoel dat ze niks noemenswaardigs gedaan hebben. Dat is opgelost met een done-lijstje. Zo werkt het ook motiverend: als je hard gewerkt hebt, zie je meteen resultaat. En het kan je leren om efficiënter te zijn, want het geeft je een overzicht van waar je op een dag – te veel? – tijd aan spendeert.”
De test: “Mag ik ‘een ijsje gegeten’ ook op het lijstje zetten?”
Niks dan mooie woorden over het done-lijstje, en dus schoof ik vorige maandag vol goede moed (en een tikkeltje angst) mijn to-dolijst voor een week opzij. Weg met de stress van ‘doe dit’ en ‘doe dat’, de komende dagen telt alleen: ‘dit héb ik gedaan, yay’.
Net als de journaliste van The Guardian wil ik elk succesje, hoe klein ook, bijhouden. Ontbijten: done. Een douche nemen: done. Mijn bed opmaken: done. De werkdag is nog niet begonnen en ik voel me al productief – zeldzaam voor een anti-ochtendmens als ik.
Registreer ik álles wat ik doe op mijn done-lijstje? Als ik dat doe, ben ik meer bezig met mijn lijstje, dan met mijn werk
Tijdens mijn shift ga ik verder op hetzelfde elan. Elke prestatie is een vinkje waard: van mails lezen of een aanpassing doen in een stuk tot een interview afnemen of een groot artikel afwerken. Ik merk wel dat mijn brein nog altijd in ‘to-do-modus’ is en nu en dan een prestatie vergeet te registreren. En ook: hoe klein ga ik? Om een groot stuk af te werken, moet ik een titel bedenken, quotes toevoegen, een afbeelding erbij zoeken. Maar registreer ik al die taken op mijn done-lijstje? Ik beslis van niet: als ik dat doe, ben ik meer bezig met mijn lijstje, dan met mijn werk.
Maandagavond herlees ik alles wat ik neerschreef. Het doet me beter voelen over mijn werkdag: ik werkte maar één groot stuk af, maar mijn lijstje bewijst dat ik nog een tiental kleinere taken ook op mijn bord had. Verder voelt het een beetje lullig dat ‘lunch’, ‘ijsje gegeten’ en ‘Youtube gekeken’ ook op het lijstje prijken. Ze waren deel van mijn dag, maar verdienen ze een vinkje? Het brengt me wel op een mooi totaal van 22 items op mijn lijstje en ik denk: wauw, toch niet zo lui geweest.
Op het eind van de dag een overzicht hebben van al wat ik verwezenlijkte, is mooi. Maar niet als ik de helft van mijn verwezenlijkingen vergeet te noteren
Het is een goed begin, maar de rest van de week merk ik dat een done-lijstje ook nadelen heeft. Mijn brein is als gatenkaas, en dus moet ik al snel weer een to-dolijstje erbij nemen om geen taken te vergeten. Wat ik dan wel soms vergeet te doen? Mijn done-lijstje bijhouden. Lekker ironisch. Op het eind van woensdag merk ik dat ik het lijstje vanaf de middag uit het oog ben verloren. En mijn gatenkaasbrein slaagt er niet in om zich alle prestaties nog te herinneren. Frustrerend.
Op het eind van de week moet ik een triest besluit nemen: een done-lijstje is niks voor mij. Het grootste probleem? Ik vergeet het de hele tijd bij te houden. Dan is een to-dolijstje toch handiger: dat schrijf ik ’s ochtends bijeen en het hele punt ervan is net om dingen niét te vergeten. Op het eind van de dag een overzicht hebben van al wat ik verwezenlijkte was mooi, maar niet als ik de helft van mijn verwezenlijkingen vergat te noteren.
Zo werkt een done-lijstje wél
Pakte ik het done-lijstje dan misschien helemaal verkeerd aan? Psychologe Eveline Bockhodt gelooft van wel. “Je kan het ten eerste inderdaad beter samen met een to-dolijstje gebruiken. Als je enkel een done-lijstje gebruikt, kunnen er nog veel ‘to-do’s’ aan je hoofd blijven hangen. Als je die ook in een lijstje neerschrijft, verlos je je brein van die balast. Beperk jezelf wel tot die twee lijstjes. Hoe meer lijstjes je gaat bijhouden, hoe meer chaos je opnieuw creëert en dat is net niet de bedoeling.”
In die zin is een done-lijstje niet zo fantastisch voor een vergeetachtig persoon als ik, zegt Bockhodt. “Als je iemand bent die niks onthoudt en een vol hoofd niet goed verdraagt, dan kies je beter voor de structuur van een to-dolijstje. Als je daarentegen vanzelf die structuur kan aanhouden, maar na de werkdag vaak het gevoel hebt dat je niks verwezenlijkte, dan is een done-lijstje aangewezen.”
De hele dag door elke prestatie registreren: dat houdt niemand vol. Het mag geen opgave worden om het done-lijstje bij te houden
Eveline Bockhodt, Gezondheidspychologe
Al zou Bockhodt het done-lijstje toch iedereen aanraden, op voorwaarde dat je het anders aanpakt dan ik. “De hele dag door elke activiteit registreren: dat houdt niemand vol. Het mag geen opgave worden om het lijstje bij te houden. Je kan beter een paar vaste momenten inplannen waarop je even registreert wat je gedaan hebt. Twee keer in de voormiddag en twee keer in de namiddag, bijvoorbeeld. Frequent genoeg, zodat je niks vergeet. Op een laagdrempelige manier, zoals in een schriftje dat altijd op je bureau ligt. En focus op de grote lijnen. Registreer niet elke mail die je geschreven hebt.”
Nog efficiënter kan zijn om je to-dolijstje gewoon ook als een done-lijstje te gaan zien. “Je kan elk item dat je op je to-dolijstje schrapt, ook als een vinkje op een done-lijstje zien. Verwezenlijk je iets dat niet op je to-dolijstje stond? Voeg het dan alsnog, doorgeschrapt, toe. Zo kan je to-dolijst op het eind van de dag ook een feestelijk overzicht zijn van je successen.”
Want het belang van die successen te vieren, daar hamert Bockhodt toch op. Het is een waardevolle boost voor je mentale welzijn. Doe je het niet met een volwaardig done-lijstje, dan liefst wel op een andere manier. “Maak er bijvoorbeeld op het eind van de dag een gewoonte van om even stil te staan bij twee dingen die je met trots verwezenlijkte. Of je ze nu noteert of niet, het loont wel om jezelf daar even voor te feliciteren.”
BRON: https://www.hln.be/dossier-populair-in-nina/maakt-een-done-lijstje-gelukkiger-dan-een-to-dolijstje-redactrice-stephanie-test-het-uit~a0ed3541/
Gebruik ook geen lijstje,…
Maarrrr,…aangezien ikzelf koffie zwart drink,…
Moet ik soms suiker en koffiemelk opschrijven, voor het geval er bezoel komt.
En meestal, vergeet ik het nog ook al heb ik lijstje bij
Ach dan kan je het als nog gaan halen. 🌹
Aum Shanthi
En bungee jumpen kan ik al afvinken,….jump de hele dag al genoeg
En bungee jumpen kan ik al afvinken,….jump de hele dag al genoeg, om vergeten dingen weer te halen
Hahaha spring maar niet te hard of men noemt je spring in veld.
Aum Shanthi
Ben al in bezit van vang matten
Vergeet je helm dan ook maar niet 🤣
Aum Shanthi
Ik heb een heel lijstje met lijstjes. Meer nog, ik heb onlangs nog een lijster gekocht om al die lijsten af te werken!
Als het maar overzichtelijk blijft 🤣
Aum Shanthi