Liefde na de dood: 1 op de 20 Vlamingen verliest partner, helft ervan wordt wel opnieuw verliefd

Paar, Bruid, Liefde, Bruiloft, Bank, Rest

Tijdens het Allerheiligenweekend denken we allemaal aan geliefden die we verloren zijn. Voor 1 op de 20 Vlamingen is dat een partner, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau iVox in opdracht van JOE, voor het radioprogramma ‘Love, Sex & Drama’. Meer dan de helft van hen zegt dat de overleden partner zou willen dat ze een nieuwe liefde vinden. Bijna de helft van hen doet dat ook. 


Een partner verliezen is een zware beproeving. Hoe overleef je het rouwproces? Hoe stel je jezelf open voor een nieuwe liefde? En als je een nieuwe liefde vindt, deel je met die persoon dan je verdriet? Voor 1 op de 20 Vlamingen zijn het courante vragen: zij verloren ooit een geliefde. 
Driekwart van hen wist vooraf dat de partner zou komen te sterven. Maar dat maakte het er niet makkelijker op. Slechts de helft van hen (51%) voerde gesprekken met de partner over wat zou gebeuren na zijn of haar dood. Even veel van hen (51%) maakte geen afspraken over financiën.

Aankloppen bij therapeut

Achteraf belanden de achterblijvers bijna altijd in een zwart gat, blijkt uit de cijfers. 84 procent geef aan dat het verlies van de partner het ergste was wat hen ooit kon overkomen. 2 op de 5 Vlamingen spreken liever niet over het verlies met anderen. En een derde (34%) zegt professionele hulp nodig gehad te hebben. Vooral jonge mensen kloppen aan bij een therapeut of psycholoog. 
In een poging om hun gedachten te verzetten, stort 43 procent van de achterblijvers zich op het werk, 42 procent zoekt familie op en 31 procent vrienden. Een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk zijn ook welkome afleidingen. 

Schuldgevoel

De meeste Vlamingen in een relatie (51%) kunnen zich niet inbeelden dat ze na de dood van hun partner ooit evenveel van iemand anders zouden kunnen houden. Vooral vrouwen en jongeren geloven dat. Bijna driekwart (74%) zou het moeilijk vinden om vanaf ‘nul’ te moeten beginnen met iemand nieuw. 2 op de 5 Vlamingen (37%) zou zich zelfs schuldig voelen tegenover de overleden partner als ze verliefd zouden worden op iemand anders. 
Maar wanneer het noodlot toeslaat, slaan de cijfers – gelukkig – om. Meer dan de helft van de Vlamingen die een partner verloren (56%), zegt dat hun overleden partner wilde dat ze een nieuwe liefde zouden vinden. En bijna de helft (49%) van hen vindt ook nieuw liefdesgeluk. Maar de gedachte aan de overleden partner is nooit ver weg. Het merendeel van de Vlamingen (82%) wil met de nieuwe partner kunnen praten over het verlies. En zelfs een derde zou de nieuwe geliefde voorstellen aan de ex-schoonfamilie. 

BRON: https://www.hln.be/psycho/liefde-na-de-dood-1-op-de-20-vlamingen-verliest-partner-helft-ervan-wordt-wel-opnieuw-verliefd~ac036d31/

Voor wat zou er na het rouwproces geen nieuwe liefde of vriendschap mogen ontstaan. Het is toch normaal dat iemand na heel het proces haar/zijn leven verder mag zetten. Hier staat zelfs geen leeftijd op. Spijtig genoeg zijn er ook jonge mensen die hun partner snel heen moeten laten gaan. Dan is het toch ook normaal dat deze ook een nieuwe vriendschap of liefde kan tegenkomen.
Het belangrijkste van al is. Dan men eerst het proces van verlies verwerkt. En soms kan dit beter gaan, als je een steun van iemand kan hebben. Daarom hoeft dat nog niet uit te draaien op iets speciaals. Na heel het proces start een nieuw leven. Dat men moet opbouwen. Dat doe je niet door thuis te gaan zitten kniezen. Dat leven wil je steeds delen. Men hoeft de persoon nooit te vergeten. Die draag je altijd in je hart. Maar om iets nieuws op te bouwen mag je ook niet te streng voor jezelf zijn. Ik bedoel ermee ga zeker niet vergelijken. Want zo ga jezelf maar pijn doen. Genieten kan je als je liefde kan delen dat vanuit gevoel komt naar elkaar toe.

Even een kleine opsomming.
eerst het verwerken
dan het voor jezelf een plaats geven
je leven terug oppakken
leren genieten
je gevoel terug delen
en terug verder gaan in het leven.

Wat wel zo is. Is dat vaak mensen een angst hebben om terug hetzelfde mee te maken. En dat moet men ook proberen te plaatsen. Want met die gedachten mag je niet rond blijven lopen.

Mensen, Man, Vrouw, Paar, Kus, Knuffel, Liefde

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM