Een woord van troost.

Meisje, Triest, Danbo, Troost, Stoel, Zitten, Nadenkend

Veel sterkte dat zegt zo weinig. Men moet het kunnen aanvoelen. En dan kan een kaartje een geschreven woord soms veel mee doen dan de twee woorden veel sterkte. Om een moment van rouw gaat dit het ene oor in het andere oor uit. Ook laten aanvoelen dat je er bent een steun wilt zijn als het nodig is.
Er zijn maar soms ook gewoon in stilte kan helpen om emoties op zo een moment de vrije loop te laten. Zo voelt de persoon zich niet alleen met het delen van zijn/haar emoties.
Het kan ook nuttig zijn om te proberen om verhalen van vroeger boven te halen.
In het proces van rouw zal iedereen dat anders opnemen. Toch is bij iedereen een ding hetzelfde verdriet. Het is dan ook van belang om voor jezelf uit te maken wat je op zo een moment graag hebt. Veel mensen om je heen of juist niemand. Dat mag men ook aangeven.
Het kan ook veel doen om samen naar een foto te kijken. Deze aan te voelen en er zelfs mee te praten. Zo kan je ook heel wat verwerken. Liefst doe je dit met iemand bij je en die ook dat gevoel heeft en jou het kan laten aanvoelen. Dat deze aanwezig is als je praat.
Met de woorden veel sterkte. Wens je eigenlijk iemand die sterk moet blijven. En juist dit in moeilijke tijden. Dan kan het soms beter zijn als men woorden wilt gebruiken. Hou moed, ik leef met je mee, heb je het moeilijk ik ben ervoor je. Woorden die dan ook gemeend moeten zijn. Zeker de laatste. Zodat de persoon een steun voelt maar ook vind als het nodig is.

Op zo een moment zou je de vraag kunnen stellen.
Wat zal je nooit vergeten
Wat koester je.

Deze brengen vaak mooie en minder mooie herinneringen naar boven. Waar je dan verder over kan praten. En kan ook helpen op zo een moment. Als men iemand een troost wilt zijn ga dan zeker niet oordelen. Want bij de persoon zullen zeker tegenstrijdige gevoelens naar boven komen.

Zoals
Spijt
Machteloosheid
Kwaadheid
Maar ook humor

Mensen die in een bepaald proces zitten hebben niet altijd de ruimte om praktisch te denken. Dan kan het ook gewenst zijn om ze daar even bij te helpen. Dit voornamelijk door te luisteren. En als je hoort dat er iets praktisch geregeld moet worden je hulp aan te bieden.
Ook kan muziek helpen om iemand te troosten. Net als gaan wandelen. Op zo een moment kunnen emoties ook los komen. Kan dit een opluchting zijn.
Bij troost is er eigenlijk maar een ding. Verbinding leggen met de persoon. Aanvoelen en soms komen daar geen woorden bij kijken.

Wat men zeker niet mag vergeten. Is dat troosten niet alleen voorkomt bij dood maar ook bij veel andere dingen. Denk maar aan een stuk gelopen liefde, partner die terecht komt in een kliniek, een bejaarde die naar het zorgcentrum moet gaan en ga zo maar door.

Kunst, Brons, Stemmen, Azië, Guanyin, Guānshiyīn, China

Spiritueel gezien is iemand troosten een verbinding leggen tussen elkaar gevoel.

De Hand, Beer, Serve, Kwetsbare, Liefde, Bewondering

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM