Is een dure matras beter voor je rug? En kies je voor een hard of zacht exemplaar? Een rugspecialist legt uit

Bed, Persoon, Slapen, Vrouw, Rusten, Ontspannen

Acht op de tien Belgen krijgen ooit te maken met rugpijn. “Een goede matras kan de klachten niet oplossen, maar wel verlichten”, aldus Dr. Mahieu, rugspecialist in het AZ Monica. Hij vertelt waarop je moet letten bij de aankoop van een nieuwe én welke het best en het slechtst zijn voor je rug.

“Ik geloof dat ik van mijn patiënten toch wel een keer of zes per dag de vraag krijg of ze wel de juiste matras hebben”, lacht dr. Mahieu. “Maar dé juiste matras bestaat niet, omdat ieder lichaam anders is. Bovendien is een matras zelden de oorzaak van rugpijn. Wat niet wegneemt dat het probleem erdoor kan verergeren of verminderen. Om de tien jaar moet je je matras vervangen en dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten:

– Als je ligt, moeten je hoofd, je nek en je ruggenwervel bijvoorbeeld een rechte lijn vormen. Je matras moet de juiste ondersteuning geven en die is anders ter hoogte van je schouders dan van je knieën. 

– Ook de hardheid is belangrijk. Zorg dat je ín je bed ligt en niet op je bed. Een keiharde matras is niet nodig, maar je mag ook niet te erg doorzakken. Kies hier voor de gulden middenweg. Mensen die iets zwaarder zijn, mogen wel een hardere matras hebben. 

Een goede matras is heel persoonsge­bon­den, wat het vaak een moeilijke zoektocht maaktDr. Geert Mahieu, rugspecialist in het AZ Monica

– Als je met twee in een bed slaapt, heb je ook twee verschillende matrassen nodig, want je partner is niet even groot of even zwaar als jij. 

– Een goede matras is dus heel persoonsgebonden, wat het vaak een moeilijke zoektocht maakt. Ik geef mensen de raad om als ze goed geslapen hebben in een hotel, het merk van die matras op te schrijven. 

– Hou ook in het achterhoofd dat een dure matras niet per definitie beter is dan een goedkope. Eentje van 25 euro zou ik me zelf nooit aanschaffen, want die zal je rugpijn alleen erger maken. Maar dat wil niet zeggen dat een matras per se uit een speciaalzaak moet komen. Ook in woonwarenhuizen hebben ze degelijke exemplaren. Alleen zal je die mogelijk wel iets sneller moeten vervangen dan een duurdere matras.

– Matrassen kan je testen in de winkel, maar vergeet niet dat vijf minuten op zo’n matras liggen nog wat anders is dan er elke nacht gemiddeld acht uur op slapen. Bij sommige winkels is er een omruilgarantie van 60 dagen dus als ze je niet bevalt, kan je ze nog altijd terugbrengen. Bij IKEA krijg je ze zelfs 90 dagen op proef.

Als je met twee slaapt, neem je ook het best twee verschil­len­de matrassen, zodat je ze kan aanpassen aan de individue­le lichaams­bouwDr. Geert Mahieu, rugspecialist in het AZ Monica

Hou zeker rekening met deze drie persoonsgebonden kenmerken bij de aankoop van een nieuwe matras.

1. Je lichaamsbouwKoop een matras die 15 cm langer is dan je lengte. Ben je klein en licht? Dan voldoet een zachtere matras. Ben je groot en zwaar, dan is een harde matras geschikter. Als je met twee slaapt, neem je ook het best twee verschillende matrassen, zodat je ze kan aanpassen aan de individuele lichaamsbouw.

2. Warmte Zweet je gemakkelijk? Neem dan een matras die goed ventileert. Tegenwoordig zijn er ook ‘CoolTouch’-matrassen op de markt, die claimen kouder aan te voelen op hete dagen, maar meestal is dat niet meer dan een verkooppraatje. Er bestaan wel matrassen met bovenaan een laagje gelnoppen die het oppervlak extra koel doen aanvoelen, maar die zijn erg duur.

3. AllergieënAls je last hebt van allergieën, kies dan voor een allergievrije matras die behandeld is tegen huisstofmijt en andere allergenen.

Goed: voldoende steun

Je lichaam wordt op de juiste plaatsen ondersteund door de matras en er is geen druk op rug- en nekwervels.

Fout: te harde matras

Je slaapt met een holle rug en je wervelkolom is gebogen omdat je heupen en schouders niet kunnen wegzakken in de matras.

Fout: te zachte matras

Als je matras te zacht is, zakt je bekken te ver weg en krijgt je onderrug te weinig steun.

BRON: https://www.hln.be/fit-en-gezond/is-een-dure-matras-beter-voor-je-rug-en-kies-je-voor-een-hard-of-zacht-exemplaar-een-rugspecialist-legt-uit~a0426758/

Een goede matras doet veel aan het lichaam. Spijtig genoeg kan je deze vaak niet uittesten. En moet je vertrouwen leggen op de verkoper(ster). Daarom wordt er nu vaak gewerkt met een top matras. Maar ook hier kan je wel eens bedrogen uitkomen. Zeker als je rug patiënt bent is het niet makkelijk om de juiste aan te kopen. En al zeker niet de je de keuze moet maken om een dubbele te nemen. Want voor de ene zal hem goed liggen voor de andere niet. Daarom kan het ook gewenst zijn om voor beide een matras keuze te maken. Vaak staan mensen op met rug of schouder pijnen. Ze denken dan niet snel aan hun matras. Want ze hebben deze al zo lang en hebben nooit last gehad. Men zou om de 10jaar daarin moeten investeren. Dat vaak toch een grote hap in het budget is. Maar zeker de moeite waard.
Net als het hoofdkussen dat ook een belangrijke rol speelt in een goede nachtrust en houding.

Hond, Snuit, Bruin, Slaap

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM