Zelfmoordlijn lanceert zoektocht naar 100 nieuwe vrijwilligers

Op 10 september is het elk jaar de Werelddag Suïcidepreventie, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Het is traditioneel ook de dag waarop de Zelfmoordlijn een nieuwe oproep doet naar vrijwilligers. “We streven ernaar op jaarbasis een honderdtal nieuwe mensen op te leiden”, zegt Kirsten Pauwels, de directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ), waar de Zelfmoordlijn deel van uitmaakt.
Om honderd mensen te vinden, zijn circa vijfhonderd kandidaten nodig. “Op zich kan iedereen vrijwilliger worden, je moet niet per se een psycholoog of zo zijn”, aldus Pauwels. Maar niet iedereen is geschikt om de vaak moeilijke gesprekken te voeren met mensen die het erg moeilijk hebben. De kandidaat-vrijwiligers worden dus eerst gescreend, waarna ze een intensieve opleiding krijgen vooraleer ze de Zelfmoordlijn kunnen bemannen.
De extra mensen zijn enerzijds nodig om vertrekkers op te vangen, maar ook om de Zelfmoordlijn verder te laten groeien. De chatfunctie bijvoorbeeld, die vaak door jongeren wordt gebruikt, is momenteel alleen ’s avonds geopend.
Coronavirus
De Zelfmoordlijn heeft de voorbije maanden onder invloed van het coronavirus niet meer oproepen gekregen dan anders. Maar de gezondheidscrisis sijpelt volgens Pauwels wel inhoudelijk door. Risicofactoren zoals sociaal isolement, financiële problemen of problemen thuis komen regelmatig tot uiting. Tegelijkertijd is het in deze tijden vaak moeilijker om te rade te gaan bij een sociaal netwerk of hulpverlening, acties die normaal beschermend werken.
Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding roept mensen op om aandachtig te zijn voor signalen van mogelijke zelfmoordgedachten. En wie hulp nodig heeft, wordt aangeraden om die ook in te roepen, zij het in de eigen omgeving, bij de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn of in de professionele hulpverlening.
Tiktok
De voorbije dagen waren er berichten over een zelfdoding die te zien is op de populaire socialemedia-app TikTok. “Dergelijke beelden kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen bij mensen die aan zelfmoord denken”, stelt het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). “Jongeren zijn hier extra kwetsbaar voor omdat zij zich vaak sterker identificeren met het personage en minder in staat zijn om te relativeren.” Het centrum raadt ouders, leerkrachten en anderen aan om “een open klimaat te creëren” waarbij kinderen en jongeren zich aangemoedigd voelen om erover te praten. De beelden zelf laten zien, doe je daarbij beter niet. En je raadt de jongeren best ook af om de beelden verder te verspreiden.
Op de Werelddag Suïcidepreventie worden verschillende acties gehouden. Er worden kaartjes verkocht om iemand die het moeilijk heeft een hart onder de riem te steken, er is een socialemedia-actie met pins om het thema zelfmoordpreventie zichtbaar te maken, en er wordt onder de hashtag #Hopebeats een playlist gelanceerd met hoopvolle muziek. Wereldwijd worden om 20 uur ook kaarsjes aangestoken om overledenen te gedenken.
Hoog suïcidecijfer
“Inzetten op preventie van zelfdoding blijft van levensbelang, zeker ook tijdens de huidige coronatijd”, stellen het CPZ, het VLESP en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. “Het Vlaamse suïcidecijfer is maar liefst anderhalve keer hoger dan het Europese gemiddelde. Bijna iedereen wordt ooit geconfronteerd met een zelfdoding of zelfmoordpoging in zijn of haar omgeving en toch blijft praten over zelfmoord een taboe.”
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Spijtig genoeg gebeurd het te vaak. Men hoort vaak de roep niet om hulp. En soms weten de personen zelf niet dat ze gehoord kunnen worden. Ze zien nog maar een uitweg. Zichzelf ontdoen van het leven. Dan zijn ze van alle problemen verlost. Maar het kan anders. Alleen moet men deze hulp aanvaarden. We mogen ook niet vergeten dat het niet altijd volwassenen zijn die tot dit instaat zijn ook jongeren. Zeker nu met heel de problematiek van corona hebben die het zwaar. Als men er dan geen aandacht aangeeft kan het de verkeerde kant opgaan.
De eerste kreet zin is vaak. IK ZIE HET NIET MEER ZITTEN. Als je op deze geen aandacht geeft en een luisterend oor bied kan het fataal aflopen.
Als men er dan toch spijtig genoeg mee geconfronteerd wordt. Is het heel zwaar voor de nabestaande familie vrienden kinderen partner. Want zei blijven met zoveel vragen zitten die niet beantwoord werden. Ook deze mensen hebben steun en hulp nodig. Dat maar al te vaak vergeten wordt. Ze blijven vaak zitten met hun vragen en dragen deze heel hun leven mee. Zodat het voor hen vaak moeilijk wordt om hun dagelijks leven nog goed op te pakken. Zo komen hen dan in de problemen psychisch. Ook heel veel emoties komen erbij kijken dat ook zwaar kan wegen.
Ook mag men niet vergeten waar het slachtoffer gevonden is en door wie. Als zoiets thuis gebeurd dan is de verwerking eens zo zwaar en vaak moeilijk om erover te praten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Onderneemster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”
Vrouwelijke ondernemers, er zijn er te weinig. Voeg daar een migratie-achtergrond aan toe en het lijstje wordt nog korter. Toch vonden we er die de pijnpunten in hun gemeenschappen aanpakken en zo de wereld op hun eigenzinnige manier een beetje mooier maken. Vandaag: de jonge Souad Abihi (30) helpt met haar vzw Hshoema Vlamingen die suïcidaal zijn, ongeacht hun leeftijd, gender, religie of roots. “In Vlaanderen liggen de cijfers hoog. Net omdat we niet met elkaar over zelfdoding durven te praten.”
“Ik kom uit een gezin van negen kinderen, ik heb zeven zussen en een broer. Mijn ouderlijk huis stond bekend als ‘het huis met de vele dochters’. Het was fijn en warm om in zo’n groot gezin op te groeien”, vertelt Souad. “Er stond altijd iemand voor je klaar. Mijn naam betekent ‘geluk’ omdat mijn geboorte de aanzet was om mijn familie te herenigen. Toen mijn moeder zwanger was van mij, woonde ze nog in Marokko met mijn vijf andere zussen. Mijn papa werkte in België. Na mijn geboorte besliste mijn mama om te verhuizen, zodat we een gezin konden vormen. Het was moeilijk om het land waarin ze was opgegroeid, van haar ouders, achter te laten.”
Hshoema, of Arabisch voor ‘schaamte’
“Hier ben ik degene met de migratieachtergrond, in Marokko word ik gezien als Europeaan. Ik leerde daarmee omgaan door van beide werelden het mooie mee te nemen. Zo draag ik geen hoofddoek, maar volg ik wel de ramadan. Ik drink geen alcohol, maar ga graag dansen. Ik vier het Offerfeest, maar waardeer ook Kerstmis. Ik krijg soms de reactie van vrienden: ‘Ga je nu toch niet eentje drinken?’ Maar er zijn evengoed mensen in mijn omgeving die vinden dat een vrouw van dertig getrouwd moet zijn en kinderen moet hebben. Ik wou lang goed doen voor beide werelden, tot ik besefte dat dat onmogelijk is. Vanaf toen begon ik goed te doen voor mezelf. Leven en laten leven, dat is mijn motto.”
Alle mensen uit de Marokkaanse gemeenschap kunnen wel een verhaal vertellen dat met ‘hshoema’ te maken heeft
Souad Abihi
“Die visie probeer ik door te trekken in mijn werk. Ik ben diversiteitsmanager van Kortrijk en ben vorig jaar met een vzw begonnen om mensen aan het praten te krijgen over mentale gezondheid: vzw Hshoema. Dat is het Arabische woord voor beschamend. Alle mensen uit de Marokkaanse gemeenschap kunnen wel een verhaal vertellen dat met ‘hshoema’ te maken heeft. Of wanneer iemand bijvoorbeeld iets vertelt wat niet geweten mag worden, zeg je: ssht, hshoema. Ik heb bewust voor die naam gekozen omdat ik taboes zoals burn-out en zelfdoding wil doorbreken. Ik wil de dialoog aangaan, want het is oké om je niet oké te voelen.”
“Liever een dubbele beenbreuk dan een depressie”
“Ik heb vroeger op de psychiatrische afdeling van het AZ Groeninge in Kortrijk gewerkt. Ik was zwaar onder de indruk toen ik zag hoeveel mensen suïcidaal zijn: we kregen elke dag minstens één iemand binnen. De jongste die ik gezien heb, was negen jaar. In Vlaanderen liggen de zelfmoordcijfers hoog, met gemiddeld drie zelfmoorden per dag en achtentwintig pogingen. Mensen wachten lang voor ze hulp zoeken. Het taboe rond zelfdoding zorgt ervoor dat ze er niet over durven te praten. Ze zijn bang dat anderen hen niet zullen begrijpen omdat ze geen ‘fysieke’ klachten hebben. Ooit zei een van mijn patiënten: ‘Ik had liever een dubbele beenbreuk dan een depressie’. En geloof mij, een dubbele beenbreuk is pijnlijk.”
Mijn grote droom is dat België uit de Europese top drie van hoogste zelfdodingscijfers raakt
Souad Abihi
“Ik vind het verschrikkelijk dat mensen onnodig lijden. Praten kan zoveel oplossen. Daarom geven we gratis lezingen met Hshoema. Onze evenementen zijn voor iedereen: we willen bewust voorbij de grenzen van leeftijd, gender, religie of roots gaan. Met de vzw proberen we zoals inkt in water te zijn, om taboes geleidelijk aan maar effectief te doorbreken. Mijn grote droom is dat België uit de Europese top drie van hoogste zelfdodingscijfers raakt. Dat in Vlaanderen het psychisch welbevinden beter is.”
“Geven doet leven. We verwachten vaak iets terug als we iets doen voor een ander. Doorheen de jaren heb ik gemerkt dát je ook veel terugkrijgt. Soms van dezelfde persoon, maar vaker van iemand anders. Geven verrijkt je ook gewoon als mens. Ik geloof in karma. En ik geloof ook dat als iedereen één iemand helpt, we heel veel kunnen bereiken.”
Meer info vind je op hshoema.be.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website http://www.zelfmoord1813.be.
BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/onderneemster-souad-abihi-30-wil-het-taboe-rond-zelfdoding-doorbreken-ik-was-zwaar-onder-de-indruk-toen-ik-ondervond-hoeveel-vlamingen-met-de-gedachte-rondlopen~abfe6bd6/
Respect voor deze dame maar kan ik er niet over schrijven.
Aum Shanthi
Uit mijn werkervaring weet ik dat het zelfmoordcijfer in België hoog is. En dan zijn daar de mislukte pogingen nog niet bij. Er moet dringend daar iets aan gedaan worden.
Aan hun kreet gehoor gegeven
Aum Shanthi
🙏
Aum Shanthi