Gebrek aan zomerrust weegt op onze gezondheid: 7 op de 10 Belgen bleven thuis

Als gevolg van de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen hebben velen van ons dit jaar amper zomerrust gekend. En dat weegt op zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid. Dat blijkt uit een bevraging van 1.000 Belgen door iVox. Twee op de drie ondervonden een zware impact op hun zomer- en reisplannen. Eén op de vijf heeft zelfs geen verlof genomen.

De helft van de respondenten – die ondervraagd werden in opdracht van de onlineapotheek Viata.be – zegt dat hij of zij zich een pak minder heeft kunnen ontspannen dan tijdens andere zomers, en dat laat zich voelen. Vier op de tien Belgen zeggen meer last te hebben van kwaaltjes zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Ook in de slaapkamer heeft corona een kwalijke invloed: één op de vier had de voorbije zomer een minder bevredigend seksleven en bijna 7% van de mannen kampte met potentieproblemen. Vooral de tweede coronagolf viel ons zwaar: 17% ondervond meer huidhonger dan tijdens de eerste, 16% een groter gebrek aan energie en 15% meer slaapproblemen.

7 op 10 bleef thuis

De zomer van 2020 zal door velen ook herinnerd worden als die zonder reis. Zeven op de tien bleven thuis, twee op de tien zelfs zonder verlof te nemen. Slechts één op de vijf ging op vakantie naar het buitenland. Meer dan de helft stelt deze zomer niet toegekomen te zijn aan ontspanning of plezier. Bijna vier op de tien landgenoten voelen zich daardoor niet goed in hun vel. Ongeveer de helft maakt zich de laatste tijd veel zorgen of is extra gestresseerd. 
Een derde was ook vermoeider dan tijdens andere zomers. Opvallend: 45% zegt bijgekomen te zijn in de afgelopen maanden, een kwart meer dan ‘normaal’ tijdens dit seizoen. Vrouwen en jongeren (onder de 34) hebben het duidelijk lastiger gehad dan mannen en ouderen. Bij vrouwen piekte de stress, vermoeidheid en hoofdpijn, bij jongeren vooral de stress.

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/gebrek-aan-zomerrust-weegt-op-onze-gezondheid-7-op-de-10-belgen-bleven-thuis~acb98f7b/

De meeste mensen hebben nood aan vakantie. Maar die hebben ze dit jaar in het water zien vallen. En als ze dan op vakantie gingen was het niet zoals voorheen. Het eerste woord dat men te horen kreeg was. Reserveren als je iets wilt gaan doen, drinken of eten. Nee met kinderen is dat niet evident. En toch kan je het thuis ook zo leuk maken. Want we mogen niet vergeten. Dat er mensen zijn die nooit op vakantie kunnen gaan. En die genieten ook die vinden ook de rust in die enkele weken dat ze niet hoeven te werken. Maar sommigen zien nu eenmaal een vakantie als rust. Een All-in en niets doen. Dan alleen maar liggen en zonnen. En vaak hebben ze bij zich nog een ding. Hun gsm of laptop. Want je weet nooit of er een mail van het werk komt.
Mensen thuis kan je het even gezellig maken. En als je vraagt aan 100 mensen. Ken jij je eigen land dan moeten ze diep graven in hun brein. Maar strand en zee in verre landen daar weten ze alles van. Ik kan best begrijpen dat bepaalde cijfers de hoogte ingegaan zijn. Omdat mensen die nieuwe leven niet aankunnen. En meer met stress rondlopen dan dat ze van het leven genieten. Genieten kost geen geld, het is juist hoe je dit zelf bekijkt. Psychologisch zijn er dan ook veel problemen te merken. Zowel in het gezin zelf als persoonlijk. Als men niet gaat leren om nu anders door het leven te gaan zal het nog heel zwaar kunnen worden. Dat zeker gepaard zal gaan met allerlei lichamelijke problemen.
Ook mag men niet vergeten. Als men vakantie neemt en zeker in deze tijden dat men altijd moet terugkomen en dan nog geconfronteerd wordt met alle problemen. Waar je dan soms sneller mee in de psychische problemen geraakt.

Fantasie, Reizen, Vakantie, Bagage, Zee, Strand, Ga Weg

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM