Stilte

Dat is voor heel wat mensen iets vreemds. Stilte kan ontwenning zijn maar ook overweldigend.
Toch is het moeilijk om stilte te vinden. Overal hoort men wel iets of zijn er geluiden te horen. Daarom is het moeilijk om echte stilte te ervaren. Waar kan je die wel vinden. Als je die in een bos gaat of natuurgebied een stiltecentra maar niet echt te vinden zijn in België of naar een klooster of meditatieruimte.
Sommige instantie proberen wel stilteruimtes te creëren of te maken maar deze zijn ook niet altijd echt stil.
Stilte kan voor velen een gevoel van angst teweeg brengen. Omdat ze het niet echt kennen. het is soms al heel moeilijk om te zwijgen.
Maar men zou al kunnen beginnen om iedere dag op een bepaald uur je mobiel stil te zetten nog tv of radio aan te zetten. Maar onderschat dit niet als je dit wilt proberen. Je gaat merken dat je hersenen je een signaal willen geven om toch te gaan kijken of iets te willen luisteren.
Als je toch probeert om stilte tot je te laten komen. Is het in eerste instantie belangrijk je af te sluiten van alles rond je heen. Probeer naar je innerlijke te gaan. Zoals ze noemen een reis naar binnen. Als je naar de kern van jezelf gaat zal je nog horen. Het tikken van je hart. Ook dat kan je neutraliseren maar daar is discipline voor nodig. Mocht dat niet meer tikken dan zou men dood zijn. Maar je kan je gedachten er niet op laten focussen. Het kan een negatief gevoel geven en vanuit dat ook negatieve gedachten. Waaruit dan weer angsten kunnen door ontstaan. Ook ga je merken dat je lichaam er tegen zal verzetten. Net als bij de eerste keren mediteren. Toch wordt je op een moment veel bewuster van je lichaam je innerlijk lichaam. En wil je nog dieper gaan naar je innerlijk kind. Want in stilte ben je niet alleen. Je kan geconfronteerd worden met je innerlijk kind. Ook dat kan de stilte breken maar kan veel naar boven halen.
Durf in een meditatie eens naar je binnenkant te gaan. En begin op zo een moment niet te denken. Maar durf door te zetten. Voel je dat het niet gaat of er angst komt stop dan. Je moet proberen om dood te zijn, maar toch te leven. Durf de angst voor ogen te zien. Soms kan het nuttig zijn om dit te doen als je op de grond ligt.
Als je dit onder de knie hebt ga je merken dat er heel veel rust kan ontstaan. Ook je er eens toe aanzetten om niet te praten is een vorm van meditatie. Ook kan je overwegen om het in een retraite te doen. Dit is met begeleiding en kan zeker helpen om nadien erover te praten.
Wat heb je gevoelt
Wat heb je ervaren
Wat waren je gedachten.

Durf stilte eens te ontdekken. En probeer ervan te genieten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Met mijn slechte oren waardeer ik stilte steeds meer.
Maar mijn ervaringen met mediteren zijn minder.
Vredelievende groet,
Dat is natuurlijk niet zo leuk dat je hiermee geconfronteerd wordt een slecht gehoor.
Aum Shanthi
ik kan al sprekend stil zijn, sterker nog, ik spreek het liefst als ik van binnen stil ben. En luisterend stil zijn is voor mij een absolute voorwaarde. En toch vergeet ik het vaak.
Het kan zo een voldoening brengen.
Ik hou heel graag van de stilte en innerlijke stilte.
Aum Shanthi
De foto bij deze blog met de lezende man vind ik eerlijk gezegd een slecht beeld van de stilte die je bedoelt. Want lezen doe je in stilte, maar de geestelijke stilte gaat juist om gedachteloosheid, wat bij lezen onmogelijk is. De stilte in een bos of in de natuur in het algemeen is juist bedoeld om in die natuur te kunnen opgaan en dat gebeurt niet spontaan als je wandelend je boodschappen doet, als je begrijpt wat ik bedoel.
aquariuspolitiek daar geef ik je gelijk in. Lezen doe je in stilte maar je maakt je geest er niet bij leeg.
Stilte is tot je innerlijke durven gaan en komen. En als ik al eens met personen ga wandelen zie en voel ik aan hoe moeilijk ze het daarmee hebben. Juist als je dan ergens in de natuur plaats neemt om die stilte over je lichaam te voelen en in je lichaam te voelen.
Zelfs geweten dat iemand heel emotioneel werd tijdens zo een stilte.
Maar ik vond de foto wel gepast om te laten voelen wat stilte inhoud.
Aum Shanthi
Zelf leef ik het liefst in stilte.
Dat geeft je zoveel rust.
Aum Shanthi
Dat weet ik
❤🙏
Aum Shanthi
🙏
Aum Shanthi
Stilte als medicijn: “Als je in de stilte belandt, ga je terug meer voelen” (+ de stilste plekken in België)
Soms weegt stilte als lood. Maar er is ook zalige stilte. De stilte die je zelf opzoekt, die je oplaadt en inspireert, je doet vertragen om dan terug vooruit te spurten. Het soort stilte waar we allemaal nood aan hebben. Psychologe Krista Vande Wouwer geeft tekst en uitleg. “Veel mensen zetten altijd de tv of de radio op omdat ze bewust of onbewust bang zijn voor wat er bij stilte kan loskomen.”
Je kan er niet omheen: we worden omringd door lawaai, geluid, herrie en gebulder. Auto’s die voorbijrazen, smartphonegepiep, buren die het gras afrijden, gejengel op de achterbank van de auto. Het is voor zowat iedereen dagelijkse kost. En hoewel we er ons vaak niet eens bewust van zijn, zindert al dat lawaai intern na. Want ook geluiden onder de 70 decibel (dB), de veilige grens, hebben een invloed op onze gezondheid. Ze leiden dan wel niet tot gehoorverlies of tinnitus, ze hebben wel een impact op ons lichaam, geestelijk welzijn en brein. Je oren hebben geen last, de rest van je lijf wel. Wie bijvoorbeeld urenlang in een klas of op kantoor omringd wordt door gebabbel, merkt het al. Je bent minder geconcentreerd en je probleemoplossend vermogen neemt af. Dus word je op slag minder efficiënt en ga je willens nillens slechter presteren. En dat terwijl we dat soort geroezemoes soms niet als hinderlijk catalogeren. Misschien had je zelfs niet eens de link gelegd?
Adrenalinealarm
Naderen geluiden 70 dB, dan is het helemaal feest. Dan wordt ons autonome zenuwstelsel, dat bijvoorbeeld de werking van de klieren regelt, geactiveerd en schieten we in die befaamde bevriezen, vechten of vluchten-reflex. Je ademhaling versnelt, je bloedvaten vernauwen en je geest wordt superalert. Klaar om in een seconde beslissingen te nemen die het verschil maken tussen leven en dood. Alleen is dat maar zelden echt nodig in deze tijden. Die onnodige adrenalinerush doet ons bovendien geen deugd. Als het autonome zenuwstelsel voortdurend geactiveerd wordt, stijgt je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Nu en dan eens een geluidsknaller van 65 à 70 dB incasseren, is geen ramp, maar weken of jaren in zo’n hinderlijk geluidsklimaat leven, is een aanslag op je lichaam en geest.
Als je de prikkels wegneemt, komt er mentale ruimte voor iets anders
Krista Vande Wouwer, Psychologe en mindfulnesstrainer
De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt 50 à 55 dB als de veilige grens voor je gezondheid. Concreet betekent dit dat je overdag twee tot drie uur mag doorbrengen in een omgeving met fellere geluiden dan 65 dB. Straatlawaai in de stad is goed voor zo’n 70 dB, een vrachtwagen brengt de teller op 80 dB, een grasmaaier of motorfiets cirkelt rond 90 dB en een concert of huilende baby klokt af op 110 dB (of 10 dB luider dan een helikopter). Die luide periode compenseer je daarom best door de rest van de tijd stillere situaties op te zoeken. De natuur intrekken bijvoorbeeld met ruisende blaadjes (20 dB) en fluitende vogels (40 dB), de radio wat stiller zetten of gehoorbeschermers opzetten.
Genezende stilte
De Franse neurowetenschapper Michel Le Van Quyen kwam er proefondervindelijk achter hoe heilzaam stilte kan zijn. Compleet overwerkt werd hij op een dag wakker met een gezichtsverlamming. Hij kreeg absolute stilte voorgeschreven. Al snel merkte hij hoe die stilte hem hielp genezen. Het leidde tot het boek ‘Wat stilte met je hersenen doet’. Daarin toont de wetenschapper aan dat alleen échte stilte ons brein rust geeft en genezend werkt. Tijdens die stille fases worden bijvoorbeeld onze afvalstoffen afgevoerd. Ook zou die stilte onze creativiteit, ons geheugen en de verhouding met onszelf verbeteren.
Ook psychologe en mindfulnesstrainer Krista Vande Wouwer vindt échte stilte heilzaam. “Als je van een doe-modus overschakelt naar een zijn-modus en in de stilte belandt, ga je terug meer voelen. Veel mensen zijn voortdurend bezig en worden constant omringd door allerlei geluiden. Je lichaam moet al die prikkels verwerken. Maar als je de prikkels wegneemt, komt er mentale ruimte voor iets anders. Dan kan je beginnen voelen wat er emotioneel leeft en ook wat er zich in je lichaam afspeelt.” Precies daarom kan die stilte ook bedreigend aanvoelen. “Veel mensen zetten altijd de tv of de radio op omdat ze bewust of onbewust bang zijn voor wat er bij stilte kan loskomen.” De psychologe raadt dan ook aan om kinderen van jongs af aan met stilte te leren omgaan. “Dat kan beetje per beetje, tien minuten per dag bijvoorbeeld. Even verbinding maken met je lichaam en je psyche en je emoties ruimte geven. Doordat we constant geprikkeld worden, leren we dat immers af.”
We zijn snel geneigd om te ‘helpen’ met oplossingen en goede raad, terwijl stil zijn bijzonder heilzaam is
Krista Vande Wouwer, Psychologe en mindfulnesstrainer
Ook in onze relaties is stilte soms net waar we nood aan hebben. Krista Vande Wouwer: “We zijn snel geneigd om te ‘helpen’ met oplossingen en goede raad. Terwijl stil zijn en nabij blijven ook een manier is om aandacht te geven. Een die bijzonder heilzaam is. Stil zijn en luisteren. Het doet vaak wonderen.”
De stilte induiken
Ook al hebben we er dus collectief nood aan, toch is stilte zoeken en vinden niet zo makkelijk als het lijkt. Door de jaren heen zijn we er immers van vervreemd. Gelukkig zijn stiltetrips en -reizen een opkomend fenomeen. Die zijn er in de vorm van een korte wandeling doorheen een stiltegebied tot hardcore stilteretraites. En nog meer goed nieuws: je hoeft er niet voor naar de andere kant van de wereld te vliegen. Het kan ook om de hoek.
Vlaanderen heeft tien erkende stiltegebieden. Plekken zonder storende, omgevingsvreemde geluiden. Gevrijwaard van overvliegende straaljagers of ander vliegverkeer, geen gezoem van drukke verkeersaders, geen gegrom van industriezones. In deze zorgvuldig geselecteerde gebieden primeren natuurlijke geluiden van fauna en flora met wat occasionele decibels van bewoners of landbouwers. Achtergrondgeluiden tot maximaal 35 tot 40 decibel. Uiteraard vind je die stiltegebieden op mooie, authentieke plekken, gezegend met landschappelijke en ecologische troeven.
Stilteplekken voor beginners
Dit zijn stilteplekken voor wie stilte zoekt, maar niet meteen het klooster in wil. Vertragen op je eigen tempo dus.
Slow Cabins. De eco designcabins staan op geheime locaties, pal in de natuur. Geen televisie, geen wifi, wel peis en vree.
Warredal telt 29 cabins verspreid over 24 ha. Zonder chauffage en televisie, wel met een houtkachel, brute meubelen uit recuperatiemateriaal en mooie keramiek. En immense vensters die het bos inkaderen.
De ecologische b&b Rosario beschikt over een flinke bibliotheek, een stille ruimte en een ruime tuin. Hier worden ook tal van retraites georganiseerd.
Pal op een boshelling tussen eeuwenoude beuken, vind je Loof. En dankzij de stevige palenconstructie zit je hier ook echt tussen het loof. Goed geplaatste glaspartijen halen het bos binnen en op het terras lijk je tussen die bomen te verdwijnen.
Mag het allemaal nog iets authentieker? Dan is paalkamperen misschien je ding. Je kampeert rond een paal. Gratis, in het groen, en weg van de bewoonde wereld. Er is plaats voor twee of drie tenten en vaak logeer je in een erkend natuurgebied. Verwacht geen luxe. In het beste geval vind je er een bank of een boomstam, een vuurkorf, een houten tentplatform en een ecotoilet. Het komt er dus op aan om je goed te informeren en dan te genieten van de stilte.
Stilteplekken voor gevorderden
Soms wil je die stilte intenser en dieper ervaren. In tal van abdijen en kloosters ben je welkom om een of meerdere nachten in het gastenverblijf te verblijven en mee te leven op het ritme van de monniken of zusters. Christelijk geïnspireerd, maar met een open geest. In de ene abdij wordt verwacht dat je om 4 uur aanschuift voor de lauden en je dagen in stilte doorbrengt, in andere abdijen sluit je aan wanneer je daar zin in hebt en mag er tijdens de maaltijden gepraat worden. Soms vind je het sanitair op de gang, dan weer beschik je over een eigen badkamer en wifi. Er zijn gradaties in soberheid, je vindt dus gegarandeerd een abdij op jouw herbronmaat. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. Websites waar je terecht kan voor zo’n retraites zijn onder andere: trappistwestmalle.be, tongerlo.org, priorijbethanie.be, domeinmenas.be, abdijpostel.be, hofzevenbergen.com, priorijklaarland.be.
BRON: https://www.hln.be/vrije-tijd/stilte-als-medicijn-als-je-in-de-stilte-belandt-ga-je-terug-meer-voelen-de-stilste-plekken-in-belgie~aa5ba8fc/
Stilte en even terug naar de oertijd brengt rust in heel je lichaam. Maar wie durft die stilte aan? Wie durft even zijn gsm uit te zetten en geen tv aan te zetten. Gewoon zitten niets doen nog zeggen. Dan pas leer jezelf kennen.
Aum Shanthi