Eerste hulp bij Covid-19: wat zijn de symptomen? Waar kan ik mij laten testen? Wat te doen bij besmetting?

Er gelden tal van regels en adviezen in ons land met als doel de verspreiding van het nieuwe coronavirus een stap voor te blijven. Denk aan de hygiënemaatregelen, het (verplicht) dragen van een mondmasker en het beperken van het aantal mensen met wie we in contact komen. Niettemin zit het aantal nieuwe besmettingen opnieuw in stijgende lijn, met de provincie Antwerpen op kop. Het virus blijft aanwezig in onze contreien en dus bestaat ook de kans dat u besmet raakt. Voelt u zich ziek? We
Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?
Covid-19 treft verschillende mensen op verschillende manieren. De meeste mensen die besmet raken, hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder opgenomen te hoeven worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) somt op haar website alle symptomen op. Wij zetten ze voor u op een rij:
De meest voorkomende symptomen zijn koorts, droge hoest en vermoeidheid.
Andere symptomen zijn spierpijn, keelpijn, diarree, bindvliesontsteking, hoofdpijn, aangetast smaak- of reukvermogen, huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen.
De meest ernstige symptomen die kunnen duiden op een coronabesmetting zijn kortademigheid of ademhalingsproblemen, pijn of druk in de borststreek en een aangetast spraak- of bewegingsvermogen.
Ik vertoon symptomen van Covid-19: wat nu?
– Blijf thuis en bel uw huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of de spoeddienst van een ziekenhuis. Geef de symptomen aan uw huisdokter door. Die zal waarschijnlijk extra vragen stellen zoals: behoort u tot een risicogroep? Bent u in een risicogebied (op vakantie) geweest? Heeft u contact gehad met iemand bij wie recent een besmetting is vastgesteld?
– Als de huisarts vermoedt dat u Covid-19 hebt, zal hij u zelf testen of doorverwijzen naar een triagecentrum. De staalafname gaat vrij snel: de dokter trekt beschermkledij aan, neemt een dun plastic staafje met een borsteltje op het uiteinde en gaat daarmee zo’n tien centimeter diep in uw neus. Daar doet hij een zogenaamde ‘swab’ of een uitstrijkje. Het staafje gaat in een buisje en wordt met een koerierdienst naar een laboratorium gebracht. Daar wordt uw staal getest.
– In afwachting van het testresultaat blijft u thuis, benadrukt het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano. Dit om te verhinderen dat u bij een mogelijk positief resultaat ondertussen nog andere mensen zou besmetten. Stel alvast een lijstje op met de gegevens van alle personen waarmee u onlangs in contact kwam.
Wat te doen bij besmetting?
– De uitslag van uw test blijkt positief. Blijf thuis en heb zo weinig mogelijk contact met anderen, ook niet met familie. Slaap alleen en raak anderen zo weinig mogelijk aan. Ga niet naar school, niet naar het werk en niet naar een openbare plaats. Vermijd zeker contact met kwetsbare personen zoals ouderen of mensen met verminderde weerstand.
– Uw huisarts of de arts die de test afnam, verwittigt de bevoegde instanties zodat de contactopvolging kan opstarten. Een contactspeurder zal u opbellen en vragen naar het lijstje met de contactpersonen dat u opstelde. Het is belangrijk zo volledig mogelijk te antwoorden op de vragen van de medewerker. De gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Dankzij de informatie kunnen uw contactpersonen tijdig verwittigd worden en kunnen zij eventuele symptomen goed opvolgen. Niets belet u om de mensen met wie u onlangs contact had zelf ook te verwittigen over uw coronabesmetting.
– Blijf thuis goed de hygiënemaatregelen opvolgen: was u handen zo veel mogelijk met water en zeep. Was ze altijd meteen na het hoesten, niezen of snuiten van je neus. Gebruik altijd papieren zakdoekjes. Moet u hoesten of niezen? Doe dat dan in de binnenkant van uw elleboog of bedek uw mond met een papieren zakdoek. Draag een mondmasker wanneer u toch in contact komt met uw huisgenoten en respecteer de afstandsregel van anderhalve meter.
– Bel de huisarts als uw symptomen erger worden en u bijvoorbeeld last heeft van kortademigheid of hoge koorts. Verwijst de dokter u door naar het ziekenhuis? Bel dan eerst naar het algemene nummer en laat weten dat u een Covid-19-patiënt bent. Het medisch personeel kan zich zo voorbereiden op uw komst.
We zitten hier met een tweede golf. En ja we moeten er ook doorheen. Hopen in alle gezondheid natuurlijk. Wie niet naar Antwerpen moet kom er even niet zou ik aanraden. We zouden beter kunnen doen als iedereen naar elkaar zou luisteren en op een lijn zou zitten. Dit met beslissingen te nemen.
In anderen landen houden ze zich strikt aan de regels die ook begrijpbaar zijn voor iedereen. Hier is het een welles nietes spelletje vind ik.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Nog volgens de Sciensano-cijfers zijn er in broeihaard Antwerpen op een week tijd 914 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging met 567 procent tegenover de week voordien. Antwerpen telt nu als enige provincie meer dan 10.000 besmettingen (10.197).
Aum Shanthi
Verontrustend…
We moeten er door.
En dan waar ik werk is er nog een triagepost gevestigd. Dus dubbel uitkijken en veel energie naar mezelf sturen 🙂
Aum Shanthi
Nederland geeft negatief reisadvies voor provincie Antwerpen
Bijna verlaten winkelstraten en toeristische locaties in de binnenstad van Antwerpen. Door de coronacrisis komen er al bijna geen toeristen meer. Nederland raadt reizen nu expliciet af.
Antwerpen De Nederlandse regering geeft een negatief reisadvies af voor de provincie Antwerpen. Niet alleen de stad, maar de hele provincie kleurt er sinds vanavond oranje. Nederlanders die een dagje willen komen shoppen, familie bezoeken of een weekendje Kempen hebben gepland, krijgen het dringende advies thuis twee weken in quarantaine te gaan. Ook andere landen volgen met argusogen onze stijgende cijfers.
“In de provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van het land en om deze reden neemt de lokale overheid extra maatregelen”, zo leest het aangepaste reisadvies op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land volgt daarmee de oproep van Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) die gisteravond ook alle Belgen al opriep niet langer naar de provincie af te zakken. Nadien maakte ze onder meer bekend dat er op het hele grondgebied een avondklok wordt ingevoerd en dat mond-neusmaskers verplicht zijn op straat. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verbleef 25,6% van de Nederlanders die het coronavirus de afgelopen twee weken tijdens een vakantie in het buitenland hebben opgelopen, trouwens in ons land. België leidt er zo de tabellen.
Nederland kleurde de provincie op haar coronakaart vanavond dan ook helemaal oranje in. Dat klinkt zo: “Reis alleen naar de provincie Antwerpen als het echt noodzakelijk is, inclusief de stad Antwerpen. Dus niet voor toerisme. U kunt wel door de provincie naar uw bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken.” Nederlanders die een tripje naar een Kempens vakantiepark hadden gepland of wilden funshoppen op de Antwerpse Meir, mogen dat in principe niet meer. Wie toch gaat, krijgt bij thuiskomst het “dringende” advies 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Wie nu al in Antwerpen vertoeft, hoeft weliswaar niet direct terug en mag zijn of haar reis nog afmaken. De grens tussen Nederland en Antwerpen gaat dus niet onherroepelijk dicht en het negatieve reisadvies geldt – voorlopig toch – ook niet voor de rest van België. Buitenlandse Zaken bij ons bekijkt morgen of ook het omgekeerde zal gelden en Antwerpenaren die naar Nederland reizen gevraagd zal worden eventueel in isolatie te gaan.
Code rood
Dat het tij dus snel kan keren, want een aantal dagen terug was er nog geen vuiltje aan de lucht. Ook andere landen houden de stijgende coronacijfers in ons land steeds nauwlettender in de gaten. De Baltische Staten bijvoorbeeld – Litouwen, Letland en Estland – beslisten maandag al om iedereen die vanuit België naar daar gaat een verplichte quarantaine op te leggen, bijvoorbeeld op hotel.
Ook Noorwegen liet gisteren weten ons land eind deze week misschien een code rood te zullen geven. Dat zou dan betekenen dat reizigers die vanuit België naar Noorwegen willen, er eerst 10 dagen in verplichte quarantaine moeten. Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, is op de hoogte, maar zegt dat er officieel nog geen beslissing genomen is.
BRON: https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/nederland-geeft-negatief-reisadvies-voor-provincie-antwerpen~aae0e04f/