Daar is de blote borst: waarom steeds meer vrouwen geen beha dragen

Dankzij het telewerken zien veel vrouwen hun kans schoon om hun beha te schrappen uit hun garderobe. Een blijvende trend? We vroegen het aan enkele behadumpers, lingerieontwerpers en een trendwatcher. “Ik haat het als dat geseksualiseerd wordt. Borsten zijn doodnormaal. Als een man z’n tepels zichtbaar zijn, zit ik daar toch ook niet op te geilen?”
Je eerste behaatje kopen. Het is iets waar elk jong meisje stiekem naar uitkijkt. Om – als het zover is – tot de constatatie te komen: is dit het nu? Die beugels zitten toch niet zo comfortabel als gedacht, en je moet best handig zijn om het aan te trekken. Veel vrouwen hebben dan ook een haat-liefdeverhouding met het (on)ding. Het juiste setje kan je ontzettend sexy doen voelen, maar het voelt eveneens zalig om uit te zwieren als je thuiskomt na een lange werkdag.
Lockdownboobies
Het is dan ook geen verrassing dat de #nobra-beweging bezig is aan een opmars. Jonge vrouwen laten het stukje stof steeds vaker links liggen. En ze tonen dat trots op Instagram. Het sociale medium loopt over van posts waaronder #nobra en #nobraclub staat. Meer zelfs: sinds de lockdown is het gebruik van die hashtag verveelvoudigd. En ook op Twitter laten mensen vrolijk weten dat ze hun borsten alle vrijheid gunnen.
Ook Margo (25) ging tijdens de coronacrisis voor de bijl. “Vooral uit luiheid hoor”, lacht ze. “Het was makkelijker om in pyjama of jogging te werken. En dan doe je niet automatisch een beha aan. Toegegeven: in het begin was dat héél raar, omdat mijn boezem wat zwaarder is (Margo heeft een D-cup, nvdr.). Maar dat gevoel went supersnel. Op den duur voelde het zelfs onnatuurlijk of knellend om een beha aan te doen als ik naar de supermarkt ging. Nu ben ik daar iets vrijer in. Af en toe zal ik zelfs mijn beha thuislaten als ik afspreek met vrienden. Iets wat ik vroeger nooit had gedurfd.”
Dat de coronacrisis een impact heeft gehad op onze ondergoedkeuzes, merkt ook lingerieontwerpster Ophelia Debisschop. “Veel vrouwen hebben dankzij het vele thuiswerken aangevoeld dat ze hun beha even kunnen dumpen. Ze zijn zichzelf beginnen afvragen waarom ze dat stuk lingerie eigenlijk dragen”, vertelt ze ons. “Sinds de winkels weer open zijn, valt het me op hoeveel klanten bewust op zoek zijn naar een beha zonder beugels. Ze hebben het de hele lockdown lang zonder gedaan, en zijn ondertussen zo gewend aan het comfort dat ze niet meer terugwillen naar die voorgevormde beugelpantsers.”
Schoonheidsideaal
Wil dat zeggen dat we binnenkort massaal ondergoedloos op straat zullen komen? Waarschijnlijk niet. Maar er is wel een belangrijke verschuiving aan de gang. De push-upbeha is helemaal passé, en ook de voorgevormde beugelbeha heeft het steeds moeilijker. Het bewijs: het gaat van kwaad naar erger met Victoria’s Secret, het lingeriemerk dat bekend is om z’n sexy beha’s met liftend effect. De jongste jaren ziet het label de verkoopcijfers drastisch dalen.
“De beha’s met voorgevormde cup zijn jarenlang het van het geweest”, bevestigt Lieve Vermeire, brand design manager bij Marie Jo. “Het was toen in de mode om aansluitende kledij te dragen, en bijgevolg moest de borst rond en glad zijn. En oh wee als je een tepel zag! Hierdoor grepen veel vrouwen naar push-ups en beha’s met een mousse. Nu zien we gelukkig een evolutie naar naturelle designs. Vrouwen willen niet langer een beha die hun silhouet verandert. Nee, ze willen er eentje dat de natuurlijke vorm van hun borsten benadrukt.”
Ik voel me soms bekeken als mijn tepels zichtbaar zijn onder een topje
Kathleen (28)
Kathleen (28) deelt die mening, en koestert de esthetische boodschap van haar leven zonder beha. “Borsten zijn gewoon mooi. We mogen ze als vrouw – en als maatschappij – best wat meer eren. Ik geloof ook niet in het nut van een beha. Behalve als je zware borsten hebt en je de ondersteuning nodig hebt om rugklachten tegen te gaan. Of als je per se je tepels wil bedekken. Dat begrijp ik ergens wel, want ik voel me soms bekeken als mijn tepels zichtbaar zijn onder een topje. Mannen én vrouwen kijken dan soms iets té lang. Toegegeven: ik merk een tepel ook op bij anderen. Maar dan denk ik eerder: ‘you go girl, goed dat je het durft’. Het feit dat het me opvalt, wil nog altijd zeggen dat het iets is waar we gek van opkijken. Ik zou willen dat het normaler werd.”
“Maar verandering begint bij jezelf”, zo gaat Kathleen verder. “Als je door een T-shirt heen een tepel ziet, voel ik me soms zelfbewust. Maar ik probeer om die verlegenheid om te zetten in trots. Borsten zijn doodnormaal. Waarom zou ik daar beschaamd over zijn? Ik haat het als dat geseksualiseerd wordt. Als een man z’n tepels zichtbaar zijn, zit ik daar toch ook niet op te geilen?”
“Het dragen van geen beha wordt soms gezien als uitdagend en sensueel. Zeker als stijve tepels door de kleding schijnen”, vindt Marijke (28), die ook af en toe braless door het leven gaat. “Vrouwen zonder beha worden zelfs vaak als lustobject voorgesteld. Absurd! Borsten zijn in mijn ogen net hetzelfde als armen of benen: heel gewoontjes. Zonder beha voel ik me puur, vrij en spontaan.”
Bralettes en diversiteit
Gelukkig gaat het de goeie kant op en is er een meer open kijk op het vrouwelijke schoonheidsideaal. Net als Margo, Kathleen en Marijke doen steeds meer vrouwen het zonder beha, en vieren ze de natuurlijke vorm van hun borsten en tepels. Maar dat geldt ook voor wie een bralette draagt. Hip, en allesbehalve voorgevormd.
Ophelia: “Ruim vier en een half jaar geleden heb ik mijn merk opgericht, Ophelia Lingerie. Toen moest ik mensen constant overtuigen om een beha zonder beugel te passen. Want ja, je kan de tepels zien. En ja, het omarmt de vorm van je borst, gewoon zoals ie is. De drempel om het uit te proberen lag héél hoog. De afgelopen twee jaar is dat volledig veranderd. Mensen komen bij me aankloppen net omdat ze specifiek op zoek zijn naar een beugelloze bh.”
De nobra-trend past bij de nieuwe feministische golf en body positivity. Schoonheid wordt een veel inclusiever begrip, en we openen onze ogen voor diversiteit in schoonheid
Trendwatcher en kleurexpert Hilde Francq.
Om maar te zeggen: bralettes – en bij uitbreiding alle bustehouders zonder voorgemaakte cups – liggen goed in de markt. “De beha’s zijn een stuk natuurlijker dan vroeger”, erkent trendwatcher en kleurexpert Hilde Francq van Trend Studio Francq Colors. “Er is wel ondersteuning, maar de borsten hoeven niet meer ‘gepusht’ te worden. Vrouwen kiezen zelf en voor zichzelf, niet meer om anderen te ‘plezieren’ met hun looks.”
Francq: “Deze trend past bij de tendens naar een meer natuurlijk schoonheidsideaal, waarvan er nog andere verschijningsvormen zijn. Zoals vrouwen die hun haar grijs laten worden, of het feit dat we meer sneakers dragen en minder kiezen voor restrictieve en getailleerde kledij, enzovoort. Dat sluit aan bij een aantal grotere sociologische trends, zoals de nieuwe feministische golf en body positivity. Schoonheid wordt een veel inclusiever begrip, en we openen onze ogen voor diversiteit in schoonheid.”
Wat met grote borsten?
Met andere woorden: of je tieten nu lijken op meloenen, peren, of theezakjes; of ze rond, hangend, groot of klein zijn, ze zijn sowieso mooi en verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden. En ja, ook voor vrouwen met een grote boezem zijn er opties. Die moeten heus niet ingesnoerd worden. Lieve: “De jongste jaren is de gemiddelde cupmaat bij vrouwen gestegen. Als merk ben je verplicht om die trend te volgen, waardoor het aanbod van mooie en comfortabele beha’s voor grotere cupmaten toeneemt.”
“Vroeger waren beha’s functioneel, maar niet altijd even aangenaam. Gelukkig is er een grote evolutie geweest in de materialen die we gebruiken. De garens zijn veel fijner, waardoor soepele, zachte beha’s ook een stevige pasvorm kunnen hebben. Zélfs op vlak van beugels wordt er veel onderzoek uitgevoerd om die buigzamer en fijner te maken. Dus ja, vrouwen met grote borsten die wél een beha willen dragen voor ondersteuning en om zich vrouwelijk te voelen, hebben opties genoeg voor comfortabele én mooie lingerie, die de natuurlijke welving van de buste accentueert.”
Tijdens het thuis werk zijn er heel wat die zich gemakkelijk gingen kleden. En wat is het makkelijkste voor een vrouw. Laat die gespannen beha maar aan de kant. Nu meer en meer jonge vrouwen laten dit kledingstuk voor wat het is. Losjes en genieten. Maar ook moet je dan weten dat bepaalde het zicht niet op je ogen gaan richten maar enkele centimeters naar beneden. Dat moet je dan ook wel kunnen verdragen.
Men mag als vrouw niet vergeten dat het soms beter is een beha te dragen of toch zolang mogelijk op een dag. Dit gewoon voor een goede ondersteuning van de borsten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Een jonge vrouw of een vrouw met nepborsten heeft inderdaad geen BH nodig.
De meeste vrouwen van mijn leeftijd, incluis mezelf, zie ik toch veel liever met BH. Tenzij de borsten dus opgespoten zijn, dan kan het wel, maar dat zou ik niet willen, dan ben je toch helemaal niet naturel?
Ik zeg geen vaarwel tegen een beha. Ik vind een beha prachtig en ze maken een vrouw zoveel mooier.
Helemaal met je eens.
En als man vind ik het veel mooier om juist dat stukje van een beha te zien dan een blote borst. 🤭
Aum Shanthi
Op weg naar geestelijke volwassenheid zeg ik maar. want linksom of rechts, iedereen wordt volwassen na de nodige omwegen en omzwervingen meegemaakt te hebben! Zelfs op fysiek terrein…
En dat ze niet met iedereen meelopen maar voor zichzelf kiezen om het kledingstuk te dragen.
Aum Shanthi
Ik draag er geen. Nooit gedaan en ik zal het ook nooit doen!
Ik ook niet en wij zullen dan ook niet weten wat het verschil zal zijn 🤭
Aum Shanthi
Steeds meer vrouwen dumpen hun beha: 3 vrouwen getuigen, expert licht toe hoe (on)gezond dat is. “Borsten moeten wiebelen”
De beha heeft afgedaan. Celebrities als Rihanna of Miley Cyrus verwijderden het kledingstuk uit hun garderobe en ook in ons land laten vrouwen en masse de beha in de kast. Margo (25), Kathleen (28) en Marijke (30) getuigen. “Soms voel ik me wel bekeken als mijn tepels zichtbaar zijn onder een topje.” Borstweefseltherapeute Leen Steyaert licht toe of het gezond is om de boezem zo vrij te laten. En voor wie de beha (nog) niet durft te dumpen, heeft ze tips voor een alsnog vrijer gevoel.
De #nobra-beweging is bezig aan een opmars. Het sociale medium Instagram loopt over van posts met de hashtags #nobra en #nobraclub. Meer zelfs: sinds de pandemie is het gebruik van die hashtag verveelvoudigd.
Ook Margo* (25) ging tijdens de coronacrisis voor de bijl. “Vooral uit luiheid hoor”, lacht ze. “Het was makkelijker om in pyjama of jogging te werken. En dan doe je niet automatisch een beha aan. Toegegeven: in het begin was dat héél raar, omdat mijn boezem wat zwaarder is. Ik heb een D-cup. Maar dat gevoel went supersnel. Op den duur voelde het zelfs onnatuurlijk of knellend om een beha aan te doen als ik naar de supermarkt ging. Nu ben ik daar iets vrijer in. Af en toe zal ik zelfs mijn beha thuislaten als ik afspreek met vrienden. Iets wat ik vroeger nooit had gedurfd.”Ook Margo* (25) ging tijdens de coronacrisis voor de bijl. “Vooral uit luiheid hoor”, lacht ze. “Het was makkelijker om in pyjama of jogging te werken. En dan doe je niet automatisch een beha aan. Toegegeven: in het begin was dat héél raar, omdat mijn boezem wat zwaarder is. Ik heb een D-cup. Maar dat gevoel went supersnel. Op den duur voelde het zelfs onnatuurlijk of knellend om een beha aan te doen als ik naar de supermarkt ging. Nu ben ik daar iets vrijer in. Af en toe zal ik zelfs mijn beha thuislaten als ik afspreek met vrienden. Iets wat ik vroeger nooit had gedurfd.”
Stijve tepels
Kathleen* (28) deelt die mening, en koestert de esthetische boodschap van haar leven zonder beha. “Borsten zijn gewoon mooi. We mogen ze als vrouw – en als maatschappij – best wat meer eren. Ik geloof ook niet in het nut van een beha. Behalve als je zware borsten hebt en je de ondersteuning nodig hebt om rugklachten tegen te gaan. Of als je per se je tepels wil bedekken. Dat begrijp ik ergens wel, want ik voel me soms bekeken als mijn tepels zichtbaar zijn onder een topje. Mannen én vrouwen kijken dan soms iets té lang. Toegegeven: ik merk een tepel ook op bij anderen. Maar dan denk ik eerder: ‘you go girl, goed dat je het durft’. Het feit dat het me opvalt, wil nog altijd zeggen dat het iets is waar we gek van opkijken. Ik zou willen dat het normaler werd.”
Als je door een T-shirt heen een tepel ziet, voel ik me soms zelfbewust. Maar ik probeer om die verlegenheid om te zetten in trots.
Kathleen
“Maar verandering begint bij jezelf”, zo gaat Kathleen verder. “Als je door een T-shirt heen een tepel ziet, voel ik me soms zelfbewust. Maar ik probeer om die verlegenheid om te zetten in trots. Borsten zijn doodnormaal. Waarom zou ik daar beschaamd over zijn? Ik haat het als dat geseksualiseerd wordt. Als een man z’n tepels zichtbaar zijn, zit ik daar toch ook niet op te geilen?”
“Het dragen van geen beha wordt soms gezien als uitdagend en sensueel. Zeker als stijve tepels door de kleding schijnen”, vindt Marijke* (28), die ook af en toe braless door het leven gaat. “Vrouwen zonder beha worden zelfs vaak als lustobject voorgesteld. Absurd! Borsten zijn in mijn ogen net hetzelfde als armen of benen: heel gewoontjes. Zonder beha voel ik me puur, vrij en spontaan.”
*Margo, Kathleen en Marijke wensten te getuigen zonder foto.
Maar is het ook gezond?
Borstweefseltherapeute Leen Steyaert schrijft in haar nieuwe boek ‘Over borsten’ over het welzijn van onze boezem. Ook zij heeft gemerkt dat we sinds de lockdown de beha steeds meer links laten liggen. En dat moedigt ze aan. Een goede doorbloeding is belangrijk, want je borsten zijn meer dan vet en klieren: ze zijn ook een reservoir voor giftige stoffen in je lichaam. “En net rond je borsten, precies daar waar je bh meestal wat spant, lopen hele belangrijke lymfebanen.”
Is het een goed idee om onze beha’s collectief aan de kant te zwieren?
“Absoluut. Borsten moeten wiebelen, wippen, schommelen, hotsen. Dat bevordert de lymfestroom en je borsten worden er bovendien veel steviger van.”
En een gezond lymfestelsel is cruciaal voor gezonde borsten?
“Borsten, en dan vooral ouder wordende borsten, bestaan voor een groot deel uit vetweefsel. En vetweefsel is hét reservoir waar toxische of giftige stoffen, zoals microplastics, hormoonverstoorders of pseudo-oestrogenen opgeslagen worden. Stoffen die in ons milieu overtollig aanwezig zijn en dus willens nillens in je lijf belanden.”
“Ze zitten overal, in parfums, huishoudproducten, plastic en zelfs in je voeding en kledij. Ons lichaam beschermt ons door die toxische stoffen op te slaan in dat vet, zo blijven ze weg van onze vitale organen en kunnen ze die niet beschadigen. Je lymfesysteem is verantwoordelijk voor het transport van dat gevaarlijke afval. Het zorgt ervoor dat die stoffen je lijf verlaten. Een soort drainagesysteem of – een beetje oneerbiedig – het riool van ons lichaam.”
Haal eens de beugels uit een beha. Zo komt er al ruimte vrij aan de zijkanten van je borsten. Ik garandeer je, je merkt het verschil meteen.
Leen Steyaert
Een die niet geblokkeerd mag geraken?
“Inderdaad, want dan hopen die toxines zich op. Laat je beha daarom zoveel mogelijk uit of kies op zijn minst voor een niet-knellend exemplaar. Want een klein beetje druk op je huid kan die lymfestroom al vertragen of stoppen. En net rond je borsten, precies daar waar je bh meestal wat spant, lopen hele belangrijke lymfebanen. Beha uit dus. Of haal de beugels eruit. Veel vrouwen kopen uit gewoonte steeds beugelbeha’s en dat is nergens voor nodig. Neem bij wijze van proef een beha die je amper draagt, maak een knipje en sleur die beugels er uit. Zo komt er al ruimte vrij aan de zijkanten van je borsten. Ik garandeer je, je merkt het verschil meteen.”
Het ene stel borsten is daar misschien geschikter voor dan het andere?
“Als je het (nog) niet aandurft om zonder beha rond te lopen, probeer dan een bralette. Een niet-voorgevormde beha zonder beugels, die je borsten veel losser omvat dan een echte beha. Geen cupmaten, wel kledingmaten (S/M/L), vaak zonder sluiting – je trekt hem over je hoofd – en gemaakt van fijne, zachte materialen zoals kant of een katoenmix.”
“Je voelt amper dat je iets aan hebt, waardoor je je veel bewuster bent van je borsten. Omdat de stof zo fijn is, zijn je tepels soms zichtbaar als je een dunne blouse of T-shirt draagt… Maar is dat zo erg? En als je eens heel aanpassende outfit wilt dragen, dan kan je je in nood nog behelpen met een wattenschijfje of een tepelcover.”
Daarnaast raadt u ook droogborstelen aan. Is dat ook geschikt voor onhandige beginners?
“Droogborstelen is de ideale manier om je lymfe beter te doen stromen waardoor de afvalstoffen uit je borsten veel sneller geëlimineerd worden. Begin bij je oksel, borstel zacht, veeg naar de zijkant van je borsten en pak daarna je volledige borst aan. Je kunt weinig verkeerd doen, als je maar zacht borstelt. Ga je toch stevig te werk, dan ga je eerder de bloedsomloop stimuleren. Op zich ook wel eens goed. Dat geldt net zo goed voor het masseren van je borsten. Er bestaan technieken, maar ook zonder die kennis raak je er wel. Het belangrijkste is dat je het regelmatig doet.”
Als de doorbloeding niet optimaal is, kunnen er afwijkingen in je borstweefsel ontstaan. Ook pijnlijke borsten duiden op zo’n manke doorbloeding.
Leen Steyaert
En als dat geen soelaas biedt, is er ook nog borstweefselbehandeling?
“Als de doorbloeding in het borstgebied niet optimaal is, kunnen er afwijkingen in je borstweefsel ontstaan zoals cystjes of gezwellen. Ook pijnlijke borsten, al dan niet gelinkt aan je cyclus, duiden op zo’n manke doorbloeding. Borstweefselbehandeling kan helpen. Het is een vrij nieuwe discipline waarbij we de borsten door speciale, zachte technieken als het ware bevrijden. Door kleine bewegingen maken we het weefsel zachter, waardoor we de doorbloeding en lymfestroom opwekken.”
“Dat leidt tot mooie resultaten. Veel vrouwen ervaren het als een weldaad, hoewel het best pittig kan zijn, en de voor-en-na-voeltest is dikwijls spectaculair. Eenmaal per jaar zo’n behandeling ondergaan is dan ook aanbevolen, kwestie van de circulatie op peil te houden. Het helpt vrouwen bovendien om met een open, liefdevolle blik naar hun borsten te kijken. En dat is net wat ik wil bereiken. Vandaag lijken we onze borsten alleen maar met seks of kanker te associëren, terwijl ze zoveel meer zijn.”
BRON: https://www.hln.be/psycho/steeds-meer-vrouwen-dumpen-hun-beha-3-vrouwen-getuigen-expert-licht-toe-hoe-on-gezond-dat-is-borsten-moeten-wiebelen~a58d87a7/
Het is maar hoe jezelf als vrouw er tegenover staat. De ene zal het graag weg laten de andere niet. Te grote borsten zal men ook liever in een beha stoppen. Net als bepaalde vrouwen moet afrekenen met stijve tepels en als zeker als het koud is. Dat ze dan liever ook niet aan iedereen tonen.
Aum Shanthi
Laat je boezemvriendinnen vrij, want het is vandaag No Bra Day
Het is vandaag de tiende No Bra Day, een dag die mensen met borsten aanmoedigt om foto’s van zichzelf te posten zonder beha onder de gelijknamige hashtag. De dag werd in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren rond borstkankersymptomen en gendergelijkheid te bevorderen. Want ja, tot een tijdje terug was behaloos door het leven gaan een nogal gedurfde en misschien zelfs politiek beladen zet, maar tegenwoordig zijn er steeds meer dames die het oncomfortabele kledingstuk ditchen in hun dagdagelijkse leven.
De eerste editie van No Bra Day vond tien jaar geleden plaats op 9 juli, maar zo’n drie jaar later werd de hoogdag verplaatst naar 13 oktober, middenin de internationale borstkankermaand die momenteel bezig is. Een op de negen vrouwen in ons land krijgt ooit te horen dat ze borstkanker heeft – een straf cijfer. Gelukkig zijn de meeste vormen van borstkanker geneesbaar indien ze tijdig ontdekt worden, maar daarvoor is alertheid nodig, net als een regelmatig bezoek aan de gynaecoloog.
Snelgroeiende hashtag
Het is meer dan duidelijk dat bewustzijn creëren rond borstkanker uitermate belangrijk is, en laat dat nu precies het doel zijn van No Bra Day. Deze dag wil vrouwen eraan herinneren om hun borsten tijdig professioneel te laten screenen op een eventueel kwaadaardig knobbeltje. Tegelijkertijd heb je ook meer aandacht en liefde voor je twee boezemvriendinnen door je beha eens een dagje links te laten liggen.
De No Bra Day wil mensen verder aanzetten om geld te doneren aan broodnodig kankeronderzoek, en #NoBraDay zoveel mogelijk te verspreiden op sociale media. Onder de snelgroeiende hashtag, die al meer dan 182.622 berichten telt, posten moedige vrouwen foto’s van zichzelf zonder soutien.
Een verademing, maar voor velen ook een sterk statement. Een oncomfortabel kledingstuk dragen louter omdat dat van je verwacht wordt, is volgens een toenemend aantal mensen niet meer van deze tijd. Daarom beslissen steeds meer mensen met borsten om de maatschappelijke druk om een beha te dragen te negeren. Zo ook Margo (25), Kathleen (28) en Marijke (30) – voor hen is het elke dag No Bra Day. Zij getuigden over de voordelen en uitdagingen van een behaloze boezem. Je leest het https://www.hln.be/psycho/steeds-meer-vrouwen-dumpen-hun-beha-3-vrouwen-getuigen-expert-licht-toe-hoe-on-gezond-dat-is-borsten-moeten-wiebelen~a58d87a7/.
BRON: https://www.hln.be/fit-en-gezond/laat-je-boezemvriendinnen-vrij-want-het-is-vandaag-no-bra-day~a6c576dd/
Als vrouw mag je fier zijn op je borsten en moet je deze ook de nodige zorg geven. Dus af en toe eens nee zeggen tegen een beha kan geen kwaad.
Aum Shanthi
Is een beha dragen wel écht nodig? Wij vroegen het aan borstweefseltherapeute Leen Steyaert
De beha bestaat al eeuwenlang. Ook in 2022 dragen de meeste vrouwen er eentje om hun borsten te ondersteunen. Maar is dat ook écht nodig? Wij gingen te rade bij borstweefseltherapeute en auteur van ‘Over borsten’ Leen Steyaert.
‘De meeste vrouwen dragen een beha omdat dat hen zo aangeleerd is’, begint Leen Steyaert. ‘Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig.’
Waarom je je beha moet thuislaten
‘Waar de beugels van een beha zitten, bevinden zich lymfevaten. Die lymfevaten worden afgeknald door je beha. Als je je beha uitlaat, verbetert de doorbloeding van je borsten. Borsten moeten wiebelen om de doorbloeding te stimuleren en een stagnatie van toxische stoffen tegen te gaan. Je borstweefsel bestaat uit veel vetweefsel en daar kunnen toxische stoffen inzitten. Als je een beha draagt, zijn je borsten stevig ingepakt, ondersteund en lekker warm. Die toxische stoffen gaan daar dan ook blijven zitten, want ze zitten daar veilig. Laat je je borsten bewegen, dan kunnen deze stoffen afgevoerd worden. Die kleine, pijnlijke plekken of spanningen in de borsten kunnen op deze manier ook opgelost raken.’
Waarom kiezen zoveel vrouwen dan om toch een beha te dragen? Leen: ‘We zijn het zodanig gewoon. Vrouwen voelen zich ook aantrekkelijker, omdat hun borsten mooi op hun plaats blijven en dat ziet er in kledij esthetischer uit. Natuurlijk is iedere borst ook anders. Vrouwen met zware borsten kunnen het enorm oncomfortabel en zelfs pijnlijk vinden om zonder beha de deur uit te gaan. Dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Om rugklachten tegen te gaan, kunnen zij opteren voor een spannend topje of bralette om toch nog iets van ondersteuning te hebben.’
Op naar een beha-loos leven
Heel wat voordelen dus om je beha aan de kant te laten liggen, maar voor velen niet zo simpel. Hoe begin je eraan? Volgens Leen kan dat met kleine stappen: ‘Slaap zonder beha! Voor velen een no-brainer, maar voor anderen kan dit al een begin zijn. Laat daarnaast thuis je beha in de kast liggen. Voel je je toch nog wat oncomfortabel, dan kun je een aansluitend topje of bralette aandoen. Deze passen mooi aan, maar hebben geen zware elastieken of beugels.’
Lang leve borsten
‘Als vrouwen moeten we meer van onze borsten gaan houden. Wees je ervan bewust dat er een heel scala aan soorten borsten bestaan. Kijk naar hoe échte borsten eruit zien en niet de grote, ronde bollen die je vaak in de media ziet. De doorsnee borst is nu eenmaal peervormig en gaat naar de buitenkant van het lichaam wijzen. Dit komt omdat borsten in eerste instantie nog steeds dienen voor borstvoeding. Op deze manier kan een kindje gemakkelijk drinken. Als de tepel recht naar voren staat, is dat een vrij ongemakkelijke houding. Houd je borsten daarnaast ook goed in het oog. Heb je klachten? Ga dan naar iemand die er iets over weet. De oorzaak kan hormonaal liggen, maar soms is het slechts een kwestie van slechte doorbloeding wat dan weer een andere aanpak vereist.’
BRON: https://gezond.be/beha-anno-2022-nuttig-of-nutteloos/
Wil je er meer over lezen https://www.standaardboekhandel.be/p/over-borsten-9789463832151