Speciale boodschap van Nyima Lhamo la, 5 jaar na het overlijden van Tenzin Delek Rinpoche

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de Tibetaanse monnik Tenzin Delek Rinpoche onder verdachte omstandigheden overleed in een Chinese gevangenis.
Nyima Lhamo la, de nicht van Tenzin Delek Rinpoche heeft speciaal voor deze herdenkingsdag een videoboodschap opgenomen! Beluister nu haar mooie woorden.

Vertaling van de boodschap van Nyima Lhamo la over de sterfdag van Tenzin Delek Rinpoche:

Gegroet aan iedereen.

Vandaag is het vijf jaar geleden sinds het overlijden van Tulku Tenzin Delek Rinpoche. Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt aan de Tibetaanse religie en cultuur.
Hij was een lama die Zijne Heiligheid de Dalai Lama oprecht volgde en al zijn wensen vervulde. De jaren ‘80, ‘90 en ‘00 waren een periode waarin sommige Tibetanen in Tibet door ernstige beperkingen niet eens de naam van Zijne Heiligheid durfden uit te spreken. Maar Tenzin Delek Rinpoche vertelde mensen openbaarlijk tijdens zijn lessen over hoe gelukkig wij Tibetanen ons mogen prijzen met een leider als Zijne Heiligheid, en dat we al zijn adviezen moesten opvolgen. Zelf heeft hij op veel manieren gewerkt, door het behoud en de promotie van de Tibetaanse religie en cultuur, ofwel door de Tibetaanse omgeving te beschermen en om scholen voor Tibetanen op te richten.
Vanwege zijn acties legde de Chinese communistische regering Rinpoche ongegronde beschuldigingen op. Daardoor moest hij 13 jaar in de gevangenis lijden. De familieleden van Rinpoche en vele andere Tibetanen in Tibet moesten door de Chinese overheid lijden omdat zij campagne voerden voor zijn vrijlating. Tijdens onze laatste ontmoeting met Rinpoche vertelde hij ons echter dat hij niets had gedaan dat in strijd was met de Chinese wetten. Hij zei dat hij de beschuldigingen tegen hem accepteerde omdat hij de adviezen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama had opgevolgd en zijn recht op terugkeer naar Tibet ondersteunde. Hij zei dat hij dit indien nodig aan alle hogere rechtbanken zal overdragen.
Vele Tibetanen in Tibet hebben geleden, zelfs in gevangenschap, in een poging om gerechtigheid voor Rinpoche te krijgen. Dit doen zij al 13 jaar en dit blijven zij ook nu blijven doen. Zelfs mijn moeder en ik kwamen in de situatie terecht waarin we de Chinese functionarissen confronteerden toen Rinpoche in de gevangenis zat; ze vroegen ons om een verklaring over Rinpoche te ondertekenen. Mijn moeder vertelde hen: als ik word gevraagd om een verklaring te ondertekenen welk Rinpoche geen recht doet, kan ik dat zelfs niet als je een pistool op mijn hoofd richt. Ze vertelde hen verder dat Rinpoche niet alleen hun lama was, maar van heel veel mensen. En dat zelfs als zij er niet was, iemand anders voor gerechtigheid voor Rinponche zou blijven werken. Ze zei dat ze zullen werken om gerechtigheid voor hem te krijgen, ook al duurt het generaties lang.
Maar we moeten nog gerechtigheid gaan zien voor Rinpoche. Daarom wil ik vandaag, 5 jaar na zijn overlijden, iedereen pleiten om door te gaan.
Evenzo zijn er in Tibet vandaag de dag veel Tibetanen die onder de Chinese heerschappij lijden, net als Rinponche, omdat al hun rechten waren ontnomen: of het nu gaat om bewegingsvrijheid; of vrijheid van religieuze overtuiging, waaronder de vrijheid om het portret van hun religieuze leraar op te hangen. Ik doe een beroep op iedereen om hen niet te vergeten en namens hen te blijven werken.

Ik bedank iedereen.

🙏 Wil je meer doen voor politieke gevangenen?

Lees hun verhaal en laat een boodschap achter: https://savetibet.nl/politieke-gevangenen-campagne/.

BRON: https://savetibet.nl/nieuwsartikel/speciale-boodschap-van-nyima-lhamo-la-5-jaar-na-het-overlijden-van-tenzin-delek-rinpoche/

bol.com | Gebedsvlaggen koord Tibetaans met 10 vlaggen - 9x9 ...