De voordelen van zelf je koffie malen

Koffie, Cup, Koffie Bonen, Koffiekopje, Bonen

Voor veel mensen is het iets vanzelfsprekends: voorgemalen koffie, klaar om in en een filter te worden geschud of geschept. Het smaakt meestal ook best best goed, toch? Je kunt echter de smaak van je dagelijkse bakje troost eenvoudig naar een hoger niveau tillen door zelf je koffiebonen te malen. Dit is waarom versgemalen koffie superieur is aan gemalen koffie uit een pak:

Smaakvervuiling

De oliën in koffiebonen zijn zeer delicaat en gevoelig voor vervuiling met andere aroma’s. Zodra koffiebonen zijn gemalen kan de smaak van de koffie worden beïnvloed door andere geuren. Door zelf je koffie te malen verklein je de kans dat dit kan gebeuren.

Smaakverlies

Koffiebonen bevatten ongeveer 1000 verschillende aroma’s en smaken die snel vervliegen als ze in contact komen met zuurstof. Dit proces heet oxidatie en begint zodra een koffieboon wordt gemalen. Na het malen verliest koffie binnen 15 minuten 60 procent van zijn aroma, dus je kunt nagaan wat dit betekent voor de gemalen koffie die je in de supermarkt koopt.

Verwatering

De oliën in koffie zijn oplosbaar in water — wat ook maar goed is, anders zouden we namelijk geen koffie kunnen zetten. Als koffie gemalen is worden de oliën echter ook blootgesteld aan de vocht die in de lucht zit. Dit leidt tot ‘verwatering’ van de oliën en komt de smaak niet ten goede. Het beste kun dit proces dan ook zoveel mogelijk beperken door je koffie vlak voor het zetproces zelf te malen.

Verlies van koolstofdioxide

Tijdens het roosteren van koffiebonen ontstaat koolstofdioxide, dat opgesloten blijft in de geroosterde bonen. Tijdens het zetten van koffie helpt de koolstofdioxide om de oliën uit de bonen in de koffie te brengen. Zodra koffiebonen worden gemalen begint de koolstofdioxide echter te ontsnappen. Dit gaat zo snel dat na 60 seconden bijna 80 procent van de koolstofdioxide is vervlogen. Het beste kun je dan ook zo snel mogelijk beginnen met het zetten van koffie nadat je je bonen hebt gemalen!

BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/de-voordelen-van-zelf-je-koffie-malen/ar-BB14UhPo?li=BBDNPrw

Zelf heb ik dat ook lang gedaan. Maar eerlijk gezegd ik vond er niet veel verschil aan als gemalen koffie. Wel werk ik nog altijd in mijn espresso machine met koffiebonen. Omdat ik dat toch nog iets lekkerder vind.

Koffie, Café, Koffiepoeder, Geaard, Aroma, Verse

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM