Waarom je beter altijd je schoenen uittrekt zodra je thuiskomt

Schoenen uit, schone vloer - Qleaniq

Oké, oké, niemand wil die neurotische gastvrouw zijn die haar gasten verplicht hun schoenen uit te doen, maar een recent onderzoek naar hoeveel bacteriën je op je schoenen draagt, is een overtuigende reden om dat voortaan wel te doen.

Dokter Charles Gerba, microbioloog en professor aan de universiteit van Arizona, ontdekte namelijk dat er gemiddeld 421.000 bacteriën aan de buitenkant en 2.887 aan de binnenkant van je schoen zitten. Sommige van die bacteriën bevatten Escherichia coli of E. coli, waarvan bekend is dat ze darm- en urineweginfecties, meningitis en diarree kan veroorzaken; Klebsiella pneumoniae, een veelvoorkomende veroorzaker van wond- en bloedbaaninfecties en longontsteking; en Serratia ficaria, een zeldzame boosdoener van luchtweginfecties en wondjes.

Helaas wordt het nog erger. ‘Het veelvuldig voorkomen van de E. Coli-bacterie aan de buitenkant van de schoen wijst op het frequent contact met fecaal materiaal, ofwel ontlasting, die je waarschijnlijk meeneemt van openbare toiletten of van de ontlasting van dieren op straat’, vertelt Gerba. Uit het onderzoek blijkt ook dat de bacteriën nog lang na de besmetting aan je schoenen blijven hangen. ‘Als je je schoenen in huis draagt, breng je dus eigenlijk alles waar je die dag intrapte mee naar binnen’, aldus de onderzoeker.

Je schoenen wassen met een detergent zou wel negentig procent van de bacteriën kunnen verwijderen. Maar omdat wij onze favoriete pumps toch maar liever geen detergentsopje geven, doen we ze de volgende keer wel gewoon uit je het ons vraagt, liefste schoonmama. Beloofd!

BRON: https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-healthy/waarom-je-beter-altijd-je-schoenen-uittrekt-zodra-je-thuiskomt

Uit respect voor de bewoner doe je dat eigenlijk al. Alhoewel men dit niet aan iedereen kan vragen. Denk maar even aan een arts die binnen moet zijn. Toch weet je nooit waar je allemaal ingetrapt hebt en is het ook properder om schoenen uit te doen. Ook voor je voeten zelf is het goed. Ze moeten al lang genoeg opgesloten zitten. Als je dan ziet hoeveel bacteriën er aan een schoen kleven. Dan moet je toch niet lang nadenken om thuis je schoenen gewoon aan de deur te laten staan

Sneakers schoonmaken doe je zo! | Sneakerbaron NL

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM