STA OP UIT DIE STOEL

Wetenschappers roepen het al jaren: we zitten veel te veel. In deze periode van thuiswerken, waarin zelfs het loopje naar de koffiecorner, de printer en de kantine ontbreken, zitten we nóg meer dan normaal. Wat zijn de gevolgen van dit overmatige zitgedrag en nog belangrijker: hoe doorbreken we dit (zit)patroon?

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is de coronaquarantaine een uitgelezen moment om opnieuw aandacht te vragen voor de inactieve leefstijl die veel Nederlanders hebben. “Al ver voor COVID-19 was er sprake van een andere pandemie, genaamd ‘lichamelijke inactiviteit’. In 2012 overleden wereldwijd 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van ziektes gerelateerd aan fysieke inactiviteit. Ter vergelijking: aan roken overleden er 1,2 miljoen”, zegt Scherder.

Echt niet zo moeilijk

Nu we letterlijk allemaal thuiszitten is het belangrijker dan ooit om je dagelijkse beweging onder de loep te nemen. Twijfel jij of je misschien te weinig beweegt? Dan is dit waarschijnlijk het geval. Toch is voldoende bewegen echt niet zo moeilijk. Scherder: “Aan de ene kant wil je het zitten onderbreken en aan de andere kant wil je de beweegnorm halen. Dat is echt eenvoudig haalbaar, maar toch doen we het niet.”

Wat is dan precies die beweegnorm? Volgens de hoogleraar is een halfuur per dag matig intensief bewegen toch wel het minimale wat je moet (en kunt) doen om de norm te halen. Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op je weerstand en zo kun je risico’s op het krijgen van COVID-19 beperken: “In je immuunsysteem heb je afweercellen: NK-cellen, Natural Killers, die killen alles wat binnenkomt.”

Daarnaast heb je de T-cellen: witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor je afweersysteem. Zodra je dagelijks matig intensief beweegt, zoals traplopen of even stevig doorlopen (alle beweging die je gemakkelijk kunt inbouwen op een normale dag), neemt de activiteit van NK- en T-cellen toe. Hierdoor gaat je hart beter werken en wordt ook je bloedsomloop beter. Dit zorgt ervoor dat NK- en T-cellen beter verspreid worden door je lichaam, wat ook je afweer ten gunste komt.

Ben je inactief, dan is er een lage activiteit van bovengenoemde cellen en is er sprake van een lage activiteit van je afweersysteem. Is de activiteit hoger, nemen de positieve effecten aanvankelijk toe. Maar pas op: overdrijf je de intensiteit, dan wordt je afweersysteem juist minder. Je bereikt dan een omkeerpunt, omdat je te veel vraagt van je lichaam. “Ga bijvoorbeeld niet ongetraind een marathon lopen. Zelfs getrainde topsporters worden regelmatig ziek of verkouden, omdat ze eigenlijk te veel van hun lichaam vragen”, legt Scherder uit.

Loop jezelf niet kapot

Daarbij is het van belang dat iedereen binnen zijn eigen grenzen blijft. Kijk naar jezelf: wat is voor jou matig intensief? Voor de één is dat regelmatig een trap oplopen, voor de ander is dat drie keer in de week hardlopen. “Let er vooral op dat je jezelf niet kapótloopt.”

Hoewel we door de maatregelen van het coronavirus beperkt zijn, is er thuis meer aan beweging te vinden dan je denkt. Traplopen, buiten een rondje lopen of even in de tuin werken. Wat het ook is: maak het een opdracht voor jezelf en houd je daaraan. Dat doet Scherder zelf ook. “Een paar keer per week doe ik een circuitje. Push ups, planken, noem het maar op. Ik beweeg elke dag en voel me er ook echt beter door.”

Naast het boosten van je immuunsysteem, heeft minder zitten ook een positieve invloed op je breinactiviteit, zegt de neuropsycholoog. “Er is een studie waarbij twee groepen werden getest op bloeddruk. In de eerste groep zat iemand die eerst een uur zat, waarna hij een halfuur ging lopen, matig intensief. Daarna ging hij elk halfuur steeds drie minuutjes lopen, tot zijn werkdag voorbij was. In de andere groep zat iemand die de hele dag achter zijn bureau zat. Aan het eind van de werkdag werd de bloeddruk van beide personen gemeten en wat bleek? De bloeddruk van de persoon in groep 1 was aanzienlijk lager dan die van de persoon in groep 2.”

De verklaring hiervoor is dat mensen die tussen het zitten regelmatig bewegen, een betere doorbloeding hebben. Dit leidt weer tot een betere focus en meer creativiteit en productiviteit in de hersenen. Dus waarom zit je nou nog? Sta op!

BRON: https://www.msn.com/nl-be/gezondheid/medisch/nu-noodzakelijker-dan-ooit-sta-op-uit-die-stoel/ar-BB12ebOe?li=BBDNPrw

We moeten veel nieuwe dingen leren. Nu veel mensen thuis zitten en meer zitten of liggen, leren om te bewegen. Bewegen is een van onze belangrijkste factoren. En ja wil je lichaam de nodige energie geven is het van belang te bewegen. We moeten leren ons lichaam in orde te houden. Men moet daar niet intensief voor sporten nee helemaal niet. Gewoon een dagelijkse beweging. Wandelen fietsen wat rustige oefeningen doen. Toch zeker om het half uur je benen strekken als je nu thuis zit. Op het werk zit je ook niet acht uur aan een stuk. En dat moet je leren om thuis ook niet te gaan doen. Niet van de ene stoel naar de andere maar echt even je beweging nemen.
Het is niet alleen goed voor je immuunsysteem maar ook voor kracht en energie in je lichaam te laten stromen.
Wij mensen zijn echt niet gemaakt om stil te zitten. Al van in de oertijd is beweging een belangrijk punt. Ze gingen jagen om voedsel. Ze waren soms uren weg. Als je nu tegen mensen zegt ga eens een uurtje wandelen dan kijken ze je al aan met een scheve blik. Wat zeg jij nu. Maar kijk maar naar oudere mensen die nauwelijks mobiel zien. Die hun lichaam wilt op een moment niet meer mee. En dan krijg je het verschijnsel van bed – stoel en laat zo de dag maar verstrijken. En teken eigenlijk hun eigen dood. Dit zie je ook meer en meer bij jongeren en nu dat heel veel mensen van thuis uit moeten werken.
Beweeg geniet en geen je lichaam kracht en energie.

Hoeveel moet je bewegen op een dag en hoe intensief moet je bewegen!

AwakeCo.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

4 Comments:

 • Korte blitztrainingen zitten in de lift: “We zijn op een punt gekomen dat elk beetje beweging telt”

  Breekt het (angst)zweet je al uit bij het horen van het woord ‘sport’ of de motivatie helemaal kwijt omdat je in je kot moet blijven? Dan hebben wij heuglijk nieuws: verschillende korte bewegingsmomenten zouden even goed zijn als één lange sportsessie.

  Een opsteker voor de niet zo sportievelingen onder onder ons: volgens onze favoriete raadgever, het wereldwijde web, hoeven we om goed bezig te zijn namelijk echt geen uur af te zien, maar kunnen we net zo goed een paar kleine bewegingsmomenten inbouwen gedurende de dag. Korte blitztrainingen als het ware, in plaats van één langgerekte sportsessie. Met als achterliggend idee dat je zo niet alleen de ideale mix van sport achter de kiezen hebt, maar ook dat het gezonder zou zijn. Uit onderzoek van het Healthy Lifestyles Research Center van de Arizona State University blijkt namelijk dat drie keer tien minuten wandelen beter is voor de bloeddruk dan één lange wandeling van een halfuur. Dat komt omdat wandelen de bloeddruk verlaagt na elke sessie, waardoor je er opgeteld dus meer voordeel uit haalt dan bij slechts één wandeling. Klinkt goed (oké, nee, klinkt gewéldig). Maar is het dat ook daadwerkelijk?

  Homo sedenticus

  De bevindingen van het onderzoek kloppen, zegt Johan Roeykens, sportfysioloog bij S.P.O.R.T.S. aan het UZA. Al zit er een uit de kluiten gewassen adder onder het gras. “Voor dat ene onderzoek zijn er evenveel andere studies die aantonen dat langdurige activiteiten dan weer ándere cardiovasculaire voordelen hebben. Er zijn dus heel veel tegenstrijdigheden en het hangt ervan af wát je precies wil belichten.”

  Het grote voordeel van korte trainingen ligt volgens de sportfysioloog dan ook minder in hun specifieke voordeel voor onze gezondheid, maar vooral in het haalbaar maken van een actieve levensstijl. Hoe je het draait of keert: drie blokken van tien minuten zijn voor veel mensen makkelijker in te bouwen dan een blok van een halfuur, waardoor de drempel om te bewegen een stuk lager komt te liggen. Johan Roeykens: “Wat we vaak vergeten, is dat bewegen niet alleen om conditie draait, maar evengoed om gezondheid. Puur om algemene klachten te vermijden, zoals rugpijn, is het gangbare advies om dagelijks een halfuur te bewegen. Alleen interpreteren we dat vaak verkeerd: dat hoeft niet per se een halfuur aan één stuk te zijn, maar mag opgedeeld worden in kortere sessies. En dat maakt het meteen een stuk haalbaarder voor mensen met een drukke agenda of een sedentaire levensstijl.”

  We zijn namelijk op een punt gekomen dat elk beetje beweging telt, zeker nu we nog meer op ons gat zitten door de coronamaatregelen. “Net dat sedentaire leven is wat mensen ziek maakt, vandaar dat zulke blitztrainingen ideaal zijn: ze doorbreken lange periodes van inactiviteit. Maar evengoed voor wie lange tijd inactief geweest is, met gewrichtsklachten kampt of voor ouderen zijn zulke bewegingsmomenten ideaal. Voor sommigen is het onmogelijk om een halfuur aan één stuk actief te zijn of te sporten, omdat de spieren of gewrichten op die manier te monotoon belast worden en er klachten of blessures ontstaan. Dan is het bijvoorbeeld beter om tien minuutjes te wandelen of een korte sessie krachtoefeningen te doen.”

  Op zich een prima idee dus, die blitztrainingen. Al moet je niet verwachten dat je er een topatleet van zal worden, waarschuwt Johan Roeykens. In een maatschappij waarin het altijd harder, better, faster, stronger moet, laten we ons graag verleiden door elke hype die ons snel resultaat belooft. “Het klopt dat korte actieve momenten even goed zijn als een sportsessie in de fitness, máár dan gaat het alleen om het minimale fitheidsniveau op vlak van gezondheid. Zodra je aan je conditie wil werken of je wil voorbereiden op een sportieve uitdaging, is er natuurlijk wél meer werk nodig.”
  Start to sport

  Je kan inderdaad beter verschillende bewegingsvormen combineren, maar welke dat precies zijn, is erg persoonlijk, vertelt Johan Roeykens. “In een ideale wereld zou iedereen zowel werken op kracht en lenigheid als op uithouding, snelheid en coördinatie. Maar als we puur naar gezondheid kijken, dan zien we dat kracht, uithouding en lenigheid de voornaamste factoren zijn. Coördinatie en snelheid zijn meer prestatiegericht: je zal sneller zijn bij het volleyballen of vinniger tennissen, maar het is niet zo dat je levenskwaliteit ervan verbetert. In dat opzicht is een mix van yoga, wandelen of joggen en de onderstaande krachtoefeningen voor de meeste mensen dus ideaal.”
  Oefeningen

  • Ga op het puntje van je stoel zitten, hou je rug mooi recht en zet je voeten plat op de grond. Hou je met je handen stevig vast aan de rand van de stoel, en breng je knieën een klein beetje omhoog zodat je voeten van de grond komen. Hou vijftien tellen aan en zorg dat je rug mooi recht blijft. Herhaal drie keer.

  • Ga rechtop zitten op het puntje van je stoel. Hou je rug mooi recht, kijk naar voren en zet je voeten stevig op de grond. Ga rechtstaan en vervolgens traag weer zitten – zorg vooral dat je rustig neerkomt en niet in de stoel ploft. Probeer dit twaalf keer te herhalen.

  • Sta rechtop en strek je armen horizontaal langs je lichaam. Je handen bevinden zich op schouderhoogte. Draai vervolgens kleine cirkels met je armen. Hou dit tien tellen vol. Herhaal drie keer.

  • Ga ongeveer één meter van de muur staan. Plaats je handen op de muur, buig je ellebogen en ga langzaam met je neus naar de muur toe. Een beetje alsof je rechtstaand aan het pompen bent. Kom weer recht tot de ellebogen nog licht gebogen zijn. Probeer dit twaalf keer te herhalen.

  Meer tips en oefeningen? Check dan zeker de website gezondleven.be.

  BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/korte-blitztrainingen-zitten-in-de-lift-we-zijn-op-een-punt-gekomen-dat-elk-beetje-beweging-telt~a7c5ae7f/

 • Online trainingsprogramma zet de grootste luieriken onder ons aan het sporten

  Momenteel worden we overstelpt met heel wat corona-info, waaronder tips om thuis te blijven bewegen. Allemaal goed en wel, maar die zetel ziet er zó verleidelijk uit. Net als die zak chips, chocoladekoekjes en fles rosé. Om maar te zeggen: de motivatie is soms ver te zoeken. Een nieuw online programma wil de grootste luieriken onder ons een welgemikte schop onder de kont geven. Het goede nieuws: je moet slechts drie keer per week een kwartiertje sporten.

  Het online programma werd op poten gezet door de trainingsstudio Trace uit Oost-Vlaanderen. Ze gaven het de toepasselijke naam ‘3/15/30 Challenge’. Want: je moet drie keer per week een kwartiertje sporten, en dat dertig dagen lang. “Met deze online trainingen kan je een heel mooie basis opbouwen. Door de lichte intensiteit van de oefeningen en de progressieve belasting zal je al na dertig dagen het verschil merken aan je lichaam”, zo vertelt Peter Duyck, personal trainer bij Trace.
  Lees ook
  Korte blitztrainingen zitten in de lift: “We zijn op een punt gekomen dat elk beetje beweging telt”

  Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook? Toch niet, stelt Johan Roeykens, sportfysioloog bij S.P.O.R.T.S. aan het UZA. Hij vertelde eerder al dat blitztrainingen een prima idee zijn. We zijn namelijk op een punt gekomen dat elk beetje beweging telt, zeker nu we nog meer op ons gat zitten door de coronamaatregelen. “Net dat sedentaire leven is wat mensen ziek maakt, vandaar dat zulke blitztrainingen ideaal zijn: ze doorbreken lange periodes van inactiviteit”, zo legde hij eerder al uit aan NINA en Goed Gevoel.

  “Dat geldt evengoed voor wie lange tijd inactief geweest is, met gewrichtsklachten kampt of voor ouderen zijn zulke bewegingsmomenten ideaal. Voor sommigen is het onmogelijk om een halfuur aan één stuk actief te zijn of te sporten, omdat de spieren of gewrichten op die manier te monotoon belast worden en er klachten of blessures ontstaan. Dan is het bijvoorbeeld beter om tien minuutjes te wandelen of een korte sessie krachtoefeningen te doen.”

  Wie geïnteresseerd is, kan zich online inschrijven voor de ‘3/15/30 Challenge’. Extra pluspunt: het programma is volledig gratis. https://teamtrace.be/3-15-30-challenge/

  BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/online-trainingsprogramma-zet-de-grootste-luieriken-onder-ons-aan-het-sporten~a8bb3cfc/

  Men moet iets doen wil je lichaam niet laten vastlopen. Niet dat men intensief moet gaan bewegen nu maar je zal zelf merken dat je minder beweging hebt dan dat men op het werk is.

  Aum Shanthi

 • Deze home workouts kan je zittend achter je bureau doen

  Nu we massaal thuiswerken en de sportscholen gesloten zijn, doen we meer dan ooit home workouts. Op een matje voor de tv liggen is één ding, maar wat dacht je van een workout die je doet tíjdens je werk. Sommige oefeningen zelfs zittend, vanachter je bureau.

  Leg raises

  Ga rechtop zitten op een (bureau)stoel. Strek je linkerbeen, zodat ‘ie parallel is met de vloer en houd ‘m tien seconden op z’n plek. Als het goed is voel je het trekken in je bovenbeen. Doe dit vervolgens ook met je rechterbeen. Herhaal de home workout vijftien keer aan beide kanten.

  Leg drops

  Een variant op bovenstaande oefening. Ga wederom rechtop in je stoel zitten. Strek nu beide benen tegelijk, zodat ze parallel zijn aan de vloer. Laat je benen langzaam richting de vloer zakken en laat ze er zo’n twee centimeter boven hangen.

  Voel je het in je buik? Dan gaat ‘ie goed. Houd deze positie zo lang als je kan aan, en breng je benen dan weer naar boven. Dit herhaal je (minstens) vijftien keer en houd je steeds zo lang mogelijk vast.

  Chair dips

  Voor deze home workout oefening heb je een stoel nodig zonder wieltjes. Een exemplaar dat niet van je wegrolt, in ieder geval. Schuif naar het puntje van je stoel, strek je benen vooruit en houd de zijkant van de stoel met beide handen vast. Je handen wijzen richting je bureau.

  Gebruik je buikspieren en armen om van de stoel af te glijden en jezelf weer omhoog te trekken. Een soort push ups, op je stoel dus.

  Schaduwboksen

  Zorg allereerst dat je op een veilige afstand zit van je computer of laptop. Houd je handen nu voor je gezicht in een bokspositie, en sla steeds met links en dan weer met rechts in de lucht. Alsof je een boksbal raakt. Doe dit voor dertig seconden. Neem een korte pauze. En doe het nu nog eens dertig seconden. Zo’n kleine interval-cardio home workout kun je zo vaak als je wilt doen tijdens je werkdag.

  Je hartslag gaat er even van omhoog én het kan chill zijn als je even geen motivatie meer hebt. Of net een rotmailtje hebt ontvangen of iets dergelijks. Waar een potje in de lucht rammen al niet goed voor is.

  BRON: https://www.msn.com/nl-be/lifestyle/style/deze-home-workouts-kan-je-zittend-achter-je-bureau-doen/ar-BB12zcst?li=BBqiNIl

 • 5 sportoefeningen om op je bureaustoel te doen

  Het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis heeft op iedereen een ander effect. De een gaat juist elke dag sporten en de ander kan het niet opbrengen of heeft er simpelweg geen tijd voor. Om toch fit te blijven – ook als je weer op kantoor gaat werken – kun je gewoon wat oefening doen op je werkplek. Op je bureaustoel om precies te zijn! Zet maar in de kantooragenda: 14:00 bureaustoel work-out!

  Bureaustoel oefening 1. Train die billen

  Knijp je billen samen, houd dat 5 tot 10 seconden vast en ontspan dan weer. Je kunt de oefening zo vaak doen als je wilt. Je collega’s zullen je alleen een beetje op en neer zien bewegen.
  Bureaustoel oefening 2. Beweeg die beentjes

  Bij deze oefening moet je één been strekken en rustig optillen. Houd hem even in de lucht, laat hem zakken, maar raak de grond niet aan voordat je hem weer omhoog tilt. Doe dit een stuk of 15 keer per been

  Bureaustoel oefening 3. Maak je nek sterk

  Nekpijn of een stijve nek komt veel voor als je lange dagen achter je laptop zit. Om dit te voorkomen kun je je handpalm op je voorhoofd plaatsen, duw met je hand terwijl je hoofd er tegenaan duwt. Ditzelfde kun je andersom doen door je hand op je achterhoofd te plaatsen. Hou dit steeds 5 seconden vol en herhaal een paar keer.

  Bureaustoel oefening 4. Diehard tafel push-ups

  Dit is een oefening voor de fanatieklingen onder ons.Ga achter je bureau staan, zo ver dat je met gestrekte armen het bureau kunt aanraken. Plaats je handen op de rand van het bureau, buig door je armen en houd je rug recht. Herhaald dit een aantal keer.

  Bureaustoel oefening 5. Triceps dips

  Een super goede oefening voor je armspieren. Zet je handen op je stoel, zet je benen in een hoek van 90 graden of helemaal recht. Hef jezelf een aantal keer op met je armen.

  In onderstaand filmpje kun je meedoen met nog veel meer oefeningen die je op je bureaustoel kunt doen.

  BRON: https://www.ze.nl/artikel/248393-sportoefeningen-bureaustoel

  Belangrijk is om om het uur toch wat beweging te hebben of bepaalde oefeningen te doen. Men zit ook vaak met benen over elkaar dat zeker niet de gezondste houding is. Dit voor je bloeddoorstroming.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

The Eternal Words

An opinionated girl penning down her thoughts.🌸❤

Sunshiny SA Site

Kavita Ramlal, Proudly South African

Mooi Leven, by De Gans

Fotografie en Schrijverijen

Dogmavrij

Een liefdevolle vinger op de zere plek, omdat heling begint met (h)erkenning.

Banter Republic

It's just banter

Droomvlucht...living your dream 🌏💚

You say I dream too big, I say you think too small!

Straf Verhalen

Verhalen over discipline en straf (en meer...)

wendiesweb

Met liefde geschreven...🖋

Vegan & Spiritualiteit

Veganistische voeding en Spirituele groei

DonQuijotte

tegen windmolens

verhaal achter de foto

een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Project 'IK'

Een zoektocht naar positief egoïsme

Dirk Pieters

writer, buddhist, yogi / schrijver, boeddhist, yogi

M-Pathie.com

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen .

Блог красоты и здоровья от LiDea

О себе, о женщинах, об особенностях женского организма, об изменениях, связанных с возрастом. О красоте и здоровье, о том, чтобы сохранить их в условиях дефицита времени. О том, как сделать так, чтобы чувствовать себя королевой, чтобы окружающие видели её в вас.

PETRA SPARK

SCHRIJVERSBLOG

Mellissify

Live the life you love, love the life you live.

La Bella Bora

Een tropisch lifestyle- en reisblog vol verhalen en inspiratie

Vvolutie (Wij godinnen)

Dé blog voor zelfbewuste, spirituele en holistisch ingestelde vrouwen van vandaag

- EXPLORE YOUR MOON -

Ontdek, Ontwikkel & Ervaar!

Hotstuffforladies

Alles voor de moderne vrouw :Beauty,fashion shop blogs & revieuws. Altijd vind ik de leukste aanbiedingen & koopjes. Ook dan kan je er super uit zien💫💎💍💠💃💗👗🛍👠 De lekkerste zelf gemaakte recepten & de leukste shop en make-up vlogs!

Bewustzijnenzo

Schepje bewustheid, scheutje spiritualiteit, druppeltje humor allemaal in een blender..en tadaaa

GROWYOURMINDNOW

PLEUN MARIA JOHANNA

Balans in sport en leven

Mental coaching & Life coaching by Wiena Robert

AquariusPolitiek

De nieuwe wereld

Wu Cares!

no one cares

HARME BLOGT

marginale blogs van een 72 jarige

Healthy & Travel T(r)ips

Reis - en gezondheidsfreak

WishMeAvril

Be inspired by more and live with less!

Dagboek van een leerkracht

Passie voor schrijven. Kleuterjuf. Positief denken

Omgaan met narcisme

Gezonde zelf-liefde ontwikkelen.

Marianne's Life

ZOMAAR EEN BLOG MET VAN ALLES

Maria de Ridder

#oorzaakengevolg: de kans krijgen om de consequenties te ervaren van je acties biedt een eerlijke leersituatie

Zebrazonderstrepen

Mamablog Zebrazonderstrepen - Alles over mini's en voor mama's, want achter iedere mini staat een sterke mama

Sil at Sea

-IETS MET MAANLICHT & ZEEZICHT-

%d bloggers liken dit: