Verplichte coronamaatregelen eisen tol binnen gezinnen: huiselijk geweld neemt toe
In een videoboodschap wijst VN-secretaris António Guterres vandaag op de forse toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. “Ons huis is de plaats waar we het veiligst zijn voor het coronavirus, maar voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging daar ook het grootst. De voorbije weken hebben we een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk geweld gezien.” Zaterdag maakte ook de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus zich al zorgen over de wereldwijde toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.
Ook in ons land beginnen de verplichte coronamaatregelen hun tol te eisen binnen gezinnen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld, zagen ze het aantal meldingen vorige week gevoelig stijgen. “De eerste twee weken van de lockdown was dat nog niet het geval”, zegt coördinator Wim Van de Voorde. “Stilte voor de storm, blijkt nu. Want sinds vorige week zagen we wél een forse stijging. We kregen meldingen van mensen die vertellen dat hun partner normaal vaak op café gaat, maar door de coronacrisis nu thuis naar de fles grijpt, waardoor het daar escaleert. Of telefoontjes van buren, die huiselijke conflicten melden. En ook bij AWEL, de jongeren- en kindertelefoon, komen meer meldingen binnen over spanningen en conflicten thuis.”
Gevaarlijke cocktail
Die toename was ook verwacht. “De lockdown zorgt voor heel wat risicofactoren”, zegt Van de Voorde. “Mensen zitten thuis voortdurend op elkaars lip en zien hun sociaal netwerk bijna volledig wegvallen. Daarnaast is er een toename van angst en stress en zien heel wat mensen hoe een deel van hun inkomen wegvalt door de crisis. Dat is een gevaarlijke cocktail.”
Exacte cijfers van het aantal oproepen bij 1712 zijn er voorlopig nog niet, die analyse moet nog gebeuren. “Maar ook de komende dagen en weken verwachten we nog een toename van het aantal meldingen. Daarom lanceren we deze week een nieuwe campagne, waarin we mensen tips zullen geven hoe ze thuis om kunnen gaan met conflicten. We hopen hen er zo ook toe te bewegen sneller de stap te zetten naar hulp. Want we merken dat de coronacrisis vaak tot de foute veronderstelling leidt dat er helemaal geen hulpverlening bereikbaar is vanwege de coronamaatregelen. Die is er wel, en die wordt zelfs uitgebreid. Bij 1712 gaan we nog extra mensen inzetten en zullen de ‘openingsuren’ van onze chatbox meer dan verdriedubbelen. Die is nu geopend tussen 17 en 19 uur ’s avonds, vanaf woensdag zal dat van 13 tot 20 uur zijn. Want in het buitenland zien we een scherpe stijging van de online oproepen. Logisch, want door het feit dat partners verplicht samen thuis zitten, is het minder vanzelfsprekend om telefonisch om hulp te vragen.”
Wie slachtoffer, dader of getuige is van geweld, kan contact opnemen met 1712 of via de website 1712.be
Enkele dagen liet ik nog lezen dat er weinig hulp gezocht werd. Maar nu is het anders.
Wie zichzelf niet meer in de hand heeft gaat het afreageren op een ander. Heel spijtig. Wat dat zijn de mensen die met zichzelf niet meer kunnen leven en die anderen zowel psychisch als lichamelijk pijn gaan doen. En dat is wat er nu tussen de muren aan het gebeuren is. Mensen kunnen zich moeilijk aanpassen en worden ze dan uit in normale comfortzone getrokken worden ze op een moment de duivel. Dat gaan ze dan nog eens richten op de personen die het dichts bij hen staan. Nu de meeste slachtoffers zijn hier vrouwelijk, al mogen we ook de mannen niet vergeten die er slachtoffer van worden. Ook mogen we hier de kinderen niet vergeten die hier ook slachtoffer van kunnen worden. Mensen moeten veel leren nu en dat is voor velen heel zwaar. Mensen die weten zullen ook van kleine dingen kunnen genieten, zoals thuis zitten. Het proces van leren is in eerste instantie je comfortzone uitkomen. En daar heb ik ook al meermaals iets over geschreven. Als je nu zegt tegen jezelf ik kan het niet, dan ben je verkeerd bezig en zal je ook nog zware lessen te leren hebben. Als je die dan nog eens leert op pijn van een ander ga je op een moment zwaar in de problemen komen.
Slachtoffers die hulp nodig hebben aarzel niet om te bellen of contact op te nemen met 1712. Ze zijn er om te luisteren maar ook om een helpende hand te geven.
Het nadeel is nu juist contact te zoeken als men tussen de muren zit. Maar wees verstandig en je zal ze bereiken.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Ik weet dat huiselijk geweld bestaat en dat deze situatie alles nog erger maakt. Ik kan alleen maar van geluk spreken dat ik er zelf nooit mee ben geconfronteerd…
Je kan er beter niet mee geconfronteerd worden.
Misschien een goed thema om een triller over te schrijven 😉
Aum Shanthi
Waar er al geweld was, zal het vaak erger worden. Waar het al vredig was, zal het vaak vrediger worden. Zo lijkt het mij. Hier alles peis en vree. Het moet vreselijk zijn om in een gewelddadige omgeving op te groeien. Arme kinderen.
Matroon dat laatste zien we veranderen. Waar het vredig is blijft het vredig. We zien juist daar een verandering omdat ze thuis zijn en dat niet gewoon zijn. Er komen lichte conflicten en dit gaat van erger naar kwaad spijtig genoeg.
En ja voor kinderen is het erg en soms worden die er ook slachtoffer van. Als ouders ruzie maken is het zo en zo al psychologisch zwaar voor het kind.
Aum Shanthi
Aantal meldingen intrafamiliaal geweld met jongeren verdriedubbeld: “Er spelen zich op dit moment drama’s af”
Uit nieuwe cijfers van Awel, de online en telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren, blijkt dat het aantal gesprekken rond intrafamiliaal geweld tijdens de lockdown als gevolg van de coronacrisis verdriedubbeld is. Ook het aantal meldingen rond geweld en rond psychisch en mentaal welbevinden is toegenomen. “Er moet meer aandacht zijn voor kwetsbare jongeren, achter vele gevels in Vlaanderen en Brussel spelen zich op dit moment drama’s af”, waarschuwt Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle (CD&V).
In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal meldingen rond geweld bij Awel van 208 naar 396. Uitschieters zijn de meldingen over intrafamiliaal geweld, die van 26 naar 78 stegen. Ook het aantal jongeren dat meldde getuige te zijn geweest van geweld nam spectaculair toe van 4 naar 22.
Voor minister Dalle zijn de cijfers een duidelijke wake-up call: “Achter de gevels van vele huizen en appartementen spelen zich op dit moment drama’s af. We moeten meer aandacht hebben voor kwetsbare kinderen en jongeren. De cijfers van Awel zijn maar het topje van de ijsberg. De verhalen zijn schrijnend. Ik roep de nationale veiligheidsraad op om het perspectief van deze kinderen en jongeren niet te vergeten. De focus ligt terecht op veiligheid en economie, maar in de exitstrategie moet er meer aandacht zijn voor de situatie van duizenden jongeren in moeilijke omstandigheden.”
Sibille Declercq, coördinator van Awel, wijst erop dat de beantwoorders van Awel niet enkel méér, maar vooral zwaardere gesprekken voeren. “Veel kinderen bevinden zich in een uitzichtloze thuissituatie of hebben het mentaal erg lastig door afgebouwde hulpverlening of door de gevolgen van de coronamaatregelen. Onze fysieke gezondheid is erg belangrijk, en onze psychische gezondheid is dat ook. Ook dat moet door de Nationale Veiligheidsraad worden meegenomen”, vindt ze.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/aantal-meldingen-intrafamiliaal-geweld-met-jongeren-verdriedubbeld-er-spelen-zich-op-dit-moment-drama-s-af~a7157e00/
Spijtig genoeg gaan deze cijfers krachtig naar boven. Het probleem op elkaar lip zitten, en het financieel plaatje. Spijtig dat soms slachtoffers er ook het leven mee laten.
Aum Shanthi
Hulplijn 1712 ziet aantal oproepen over huiselijk geweld verdubbelen tijdens coronacrisis
De hulplijn wil met een nieuwe campagne slachtoffers en personen, betrokken bij huiselijk geweld, oproepen om 1712 te contacteren.
Thinkstock De hulplijn wil met een nieuwe campagne slachtoffers en personen, betrokken bij huiselijk geweld, oproepen om 1712 te contacteren.
“Bang om in uw kot te blijven? ”, zo luidt de nieuwe campagne van hulplijn 1712 over huiselijk geweld. Tijdens de coronacrisis zag de hulplijn het aantal oproepen verdubbelen. Dat is meteen ook het hoogste aantal oproepen voor 1712 sinds de oprichting in 2012.
De hulplijn wil met de campagne slachtoffers en personen, betrokken bij huiselijk geweld, oproepen om 1712 te contacteren. Je kan er zowel terecht voor lichamelijk, psychisch, economisch als seksueel geweld.
Lees ook
Kinderrechtencommissaris: “Nu we zo op elkaars lip zitten: ik ben bezorgd over sommige kinderen”
Thuisblijven is niet zo simpel als het thuis onveilig is, meldt Wim Van de Voorde, coördinator van 1712, in een persbericht. “De werkvloer, de school, sportclubs, verenigingen en andere vrijetijdsactiviteiten vormen voor vele mensen een veilige haven. Nu is die veilige plek veelal weggevallen. Bovendien zagen we een toename van stress, spanningen en conflicten in gezinnen en relaties, waardoor sluimerend geweld escaleerde.”
Kindermishandeling en partnergeweld
In april 2020 kreeg 1712 maar liefst 952 oproepen over 1.269 mogelijke slachtoffers van geweld. Dat zijn meer dan dubbel zoveel oproepen en dubbel zoveel mogelijke slachtoffers van geweld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De meeste oproepen gingen over kindermishandeling en partnergeweld.
Het stijgende aantal oproepen betekent niet noodzakelijk dat familiaal geweld is toegenomen. Het cijfer zegt wel iets over de doorstroming naar de professionele hulpverlening. “We kunnen geen sluitende uitspraken doen of familiaal geweld nu al dan niet is toegenomen tijdens de coronacrisis. Het stijgende aantal oproepen kan evengoed wijzen op een betere bekendheid van hulplijn 1712 bij de burger”, aldus Van de Voorde.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/hulplijn-1712-ziet-aantal-oproepen-over-huiselijk-geweld-verdubbelen-tijdens-coronacrisis~ad3eebb8/
De toename blijft ook naar boven gaan. Thuis werk is toch niet zo simpel als thuis komen van het werk. Frustraties bij thuiswerk speelt hier toch een belangrijke factor.
Aum Shanthi