#Samentegencorona: kaartjes voor rusthuisbewoners, geschenkbonnen voor lokale handelaars en andere hartverwarmende acties

Afbeeldingsresultaat voor samen staan we sterker

Samen Tegen Corona! Het coronavirus verandert ons dagelijks leven nu echt. We moeten meer afstand nemen, maar gelukkig staan we er niet alleen voor. Wil je de mensen die in quarantaine zitten steunen met een videoboodschap, of heb je een idee om je medemens te helpen, deel dan jouw initiatief, een hartverwarmende video, foto of bericht op sociale media met de hashtag #samentegencorona.

Alle jouw videoboodschappen en praktische ideeën om anderen te helpen, zoals een initiatief om boodschappen te doen voor je buren, zijn meer dan welkom. Je kan mailen naar samentegencorona@hln.be of whatsappen naar 0474/74.65.02. 

Extra aandacht voor bewoners in woonzorgcentra

• Kinderen uit de lagere school ‘Trap Op’ in Retie gingen de bewoners van het lokale woonzorgcentrum ‘Annadal’ een hart onder de riem steken. Van achter het raam lieten de kinderen met zelfgemaakte tekeningen aan de bewoners weten dat ze hen graag zien. Bekijk de hartverwarmende video hier:

• Heel wat rusthuizen en woonzorgcentra zullen de komende weken contactmomenten organiseren via Skype of Facetime. In het zorgcentrum Neerhof in het Oost-Vlaamse Elst kunnen familieleden van bewoners ook brieven en kaartjes opsturen die het animatieteam zal voorlezen aan de ouderen.

• De leerlinge van het buitengewoon lager onderwijs ’t Vestje in Lier maakten vandaag kaartjes en tekeningen voor de bewoners van het plaatselijke rusthuis.

Buren helpen elkaar met boodschappen

• Het grafisch bureau Just Goe heeft een kaartje ontworpen dat je bij je buren in de bus kan steken om hen een helpende hand te bieden. Je kan het kaartje downloaden op de website.

• Op Facebook worden solidariteitsgroepen opgestart per regio. Met de slagzin “Verspreid solidariteit, geen virus” brengen die groepen mensen die hulp willen bieden en zij die hulp nodig hebben, met elkaar in contact. Je kan er ook een affiche downloaden om voor het raam te hangen en zo duidelijk te maken dat je graag helpt waar mogelijk.

• Overal verschijnen berichten van organisaties of mensen die kwetsbare personen willen helpen. Onder meer het sociaal meldpunt Polderhart biedt aan om boodschappen te doen. Wie beroep wil doen op hun hulp, kan zich aanmelden via Facebook. Ook Sara Beunckens uit Bilzen en haar dochters willen graag hun steentje bijdragen, en verdelen onderstaande briefjes in hun buurt.

• Ook op Whatsapp verzamelen buren in chatgroepen, waar mensen die hulp nodig hebben boodschappenlijstjes en andere vragen kunnen delen. Een buurtcomité uit het Vlaams-Brabants dorp Blanden startte de groep ‘Ga shoppen en neem mee’, waar zich al 13 vrijwilligers hebben aangemeld.

Steun voor lokale handelaars

• Horecazaken en handelaars worden hard getroffen door de maatregelen. Om hen te ondersteunen, klinkt een oproep aan de eigenaars van de handelspanden om waar mogelijk de huur voor deze maand kwijt te schelden.

• Lokale handelaars die vanavond de deuren moeten sluiten, verliezen al hun inkomsten voor de rest van de maand. Wie hen een duwtje in de rug wil geven, kan nu een geschenkbon kopen om later uit te geven.

• Heel wat evenementen zijn afgelast, zoals het stoempfestijn van Chiro Wemmel. Ze bedachten een creatieve oplossing om het festijn alsnog te laten doorgaan: de stoemp drive-in. Iedereen kan per auto een portie ‘stoemp met zelfgemaakte saucissen’ afhalen aan de chirolokalen. “Vergeet je eigen potjes niet”, klinkt het op de Facebookpagina.

Bedrijven zoeken creatieve oplossingen voor hun medewerkers

• Voor bedrijven die medewerkers laten telewerken en alle thuiswerkers, werd een website opgericht waar heel wat tips gebundeld worden. Iedereen kan er bovendien  interessante weetjes rond telewerken delen.

• Een bedrijf in Harelbeke biedt opvang aan voor kinderen van medewerkers. Een jobstudent zal er vanaf maandag aan de slag gaan om de kindjes op te vangen.

• Het coronavirus beheerst de gesprekken. De collega’s van het Antwerps reclamebureau Friendship hebben daar een originele actie aan gekoppeld. Wanneer iemand ‘corona’ zegt, moet er een cent in de ‘corona pot’. Eens alles achter de rug is, zal al dat geld uitgegeven worden bij de lokale horecazaken. De pot raakt intussen al goed gevuld, laten ze weten.

Hulpverleners en organisaties krijgen een duwtje in de rug

• Alle personeelsleden van woonzorgcentrum De Vlietover in Bornem werden vandaag in de bloemetjes gezet door de familie van een bewoner. “Naast de genegenheid die we ontvangen van onze bewoners, zijn het zulke dingen die ons dagelijks aan de gang houden”, vertelt verantwoordelijke Jan Van Assche.

• Het Rode Kruis roept op om bloed te blijven geven. “De bloedinzamelingen gaan NIET dicht”, zegt het Rode Kruis op Twitter. “We moeten onze donoren nú mobiliseren om bloed te blijven geven. De gevolgen kunnen desastreus zijn.”

• Op Facebook duiken verschillende berichten op van mensen die daklozen willen helpen. Ze willen onder meer handgel verzamelen en uitdelen aan daklozen.

Opvang en onderwijs voor kinderen

• Heel wat mensen bieden aan om kinderen van vrienden en buren op te vangen, of spreken beurtrollen af met ouders van klasgenootjes.

• Smartschool, een digitaal platform dat op heel wat scholen in Vlaanderen wordt gebruikt, heeft een nieuwe tool gelanceerd voor realtime afstandsonderwijs. Een ex-leerkracht deelt heel wat educatieve filmpjes voor kinderen uit de lagere school.

• Niet alleen de lessen worden opgeschort, ook alle vrijetijdsactiviteiten kunnen de komende weken niet doorgaan. Dansschool Diamonds uit het Limburgse Gingelom geeft daarom dansles via filmpjes op Tiktok.

• Brent Van Snick zorgt ervoor dat jonge voetballertjes in topvorm blijven. Hij plaatst op de Facebookpagina Techniektraining Van Snick filmpjes waarin ze onder meer alles leren over balcontacten, opwarming, coördinatie.

Entertainment thuis

• Cafés, restaurants en discotheken moeten de deuren sluiten, maar dat wil niet zeggen dat er niet gefeest kan worden. De Gentse nachtclub Kompass organiseert op zaterdag een ‘Lockdown Session’. Iedereen kan via Facebook de DJ-sets livestreamen.

• Bang dat je je thuis zal vervelen de komende dagen? Daar heeft het Instagramaccount blijfinuwkot een ludieke oplossing voor. “Inspiratie voor enkele nuttige nutteloze bezigheden voor de komende dagen”, zo staat op de pagina te lezen. “Luister alle liedjes van Abba in chronologische volgorde”, luidt een van de tips.

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-samentegencorona-kaartjes-voor-rusthuisbewoners-geschenkbonnen-voor-lokale-handelaars-en-andere-hartverwarmende-acties~a6b76905/

Een zin zou ik maar willen schrijven.
Samen staan we sterk. En dat zou niet alleen moeten zijn in bepaalde tijden. Maar altijd. Dan pas ben je ervoor iedereen. 
Niet alleen de ouderen die nu spijtig genoeg in quarantaine zitten, maar ook kleine kinderen die men toch maar moet zien bezig te houden daar mag ook eens even rekening mee gehouden worden. Zeker de ouders ervan. 
Ik geef langs deze weg iedereen een bloempje om de dagen door te komen.
En heel veel respect voor de zorg- en verpleegkundige. 

Afbeeldingsresultaat voor bos bloemen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM