HUISMIDDELTJE KAN WERKEN TEGEN KALKNAGELS

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: “Wat kan ik doen tegen kalknagels?”

Hoe ontstaat een kalknagel?

“Op onze huid leven allerlei schimmels. Die zijn in principe onschadelijk. Maar soms raakt de huid beschadigd waardoor de schimmel in de huid of de nagel terechtkomt. Daar veroorzaakt de schimmel een infectie, een kalknagel is dus een schimmelinfectie. Meestal ontstaat een dikke bruin-gele ingedroogde laag op en onder de nagel.”

Waarom komen kalknagels vooral voor aan de voeten?

“Onze handen zijn meestal droog. Onze voeten niet. Die bevinden zich een groot deel van de dag in een donkere ietwat vochtige omgeving, de lievelingsomgeving van schimmels. Als we altijd op slippers zouden lopen, zouden we er veel minder last van hebben.”

Moet je met kalknagels naar de dokter?

“Nee. Een kalknagel is onschuldig. Het geeft meestal ook geen klachten. Ik krijg wel regelmatig mensen op mijn spreekuur die vragen wat ze aan hun kalknagel kunnen doen. Maar dat is altijd omdat ze het er lelijk vinden uitzien.”

Werken schimmeldodende zalven en andere middeltjes?

“Er wordt van alles verkocht tegen kalknagels. Er is een gigantische markt voor, want veel mensen hebben het. Bovendien schamen veel mensen zich ervoor en willen ze ervanaf. Maar van de antischimmelmiddeltjes die ze bij de drogist verkopen, is niet bewezen dat ze werken.”

Wat kun je er dan wél tegen doen?

“Er bestaan wetenschappelijk bewezen effectieve medicijnen die de huisarts kan voorschrijven. Maar je moet je wel afvragen of je die echt wil nemen. Het zijn zware pillen die veel bijwerkingen kunnen geven: smaakverlies, hoofdpijn, gewrichtspijn, angstklachten, depressiviteit, minder zicht en zelfs leverfalen.”

“Bovendien moet je die pillen gedurende drie maanden elke dag nemen. Persoonlijk raad ik ze daarom niet direct aan. Ook omdat ik het best een zware belasting vind voor het lichaam. Wél hoor ik soms goede verhalen over huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals Tea Tree of VapoRub. Ook daarvoor bestaat (nog) geen wetenschappelijk bewijs, maar volgens sommige patiënten werkt het goed. Alleen kan ik dat als huisarts natuurlijk niet gaan voorschrijven.”

BRON: https://www.msn.com/nl-be/lifestyle/lifestylegeneral/huismiddeltje-kan-werken-tegen-kalknagel-maar-dat-schrijf-ik-niet-voor/ar-BB10KbZJ?li=BBqiNIl

Wat ik hier uit de tekst even terug wil halen en respect voor heb dat een arts het zo schrijft; Wél hoor ik soms goede verhalen over huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals Tea Tree of VapoRub. Ook daarvoor bestaat (nog) geen wetenschappelijk bewijs, maar volgens sommige patiënten werkt het goed. Alleen kan ik dat als huisarts natuurlijk niet gaan voorschrijven.” Wat het helpt zeker Tea Tree. Als je natuurlijk ook geregeld op een dag je sokken verwisseld. En vanaf het kan je voeten niet in gesloten schoenen blijven steken. Op blote voeten lopen is nog altijd het beste. En dan de nodige verzorging geven aan je kalknagel. Weet ook dat je dit door kan geven. Dat het ook van belang kan zijn dat je ook je beddengoed regelmatig wast. Wat je ook niet mag vergeten is je schoenen te behandelen. Ook hier blijven die bacteriën actief.
Een tip: gebruik Tea Tree niet puur maar meng het met olie of een neutrale zalf. De geur met je wel kunnen verdragen terpentijn geur. Maar is eigenlijk iets dat je altijd in huis zou moeten hebben want het is voor heel wat goed. Zelf om schaafwonden, en wondjes te verzorgen.

Afbeeldingsresultaat voor kalknagels

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

1 Comment:

 • 5 à 10 procent heeft last van kalknagels: dermatoloog legt uit wat de oorzaken zijn en wat je eraan doet

  Heb je al eens gekleurde vlekken op je vinger- of teennagels opgemerkt? Ze proberen te camoufleren met nagellak zal je misschien beter doen voelen, maar je denkt beter na over een duurzame oplossing. Het is daarbij belangrijk om je kalknagel goed te bestuderen en de oorzaak ervan te achterhalen – want die vlekken ontstaan niet zomaar door je te wassen met verkalkt water. “De infectie kan oppervlakkig of diep zijn, en het verschil is heel belangrijk voor de behandeling”, weet dermatoloog Reinhart Speeckaert over dit vervelende kwaaltje.
  Er zijn van die kwaaltjes waar zelfs de meest breedsprakerige hypochonder het niet graag over heeft. Die je – onterecht – liever niet aankaart bij je huisarts. Waarover dr. Google vaak nutteloze, dure en soms zelfs gevaarlijke raad geeft. Dus zochten wij voor elk van die kwaaltjes een betrouwbare expert die antwoordt op zes pertinente vragen over wat er aan de hand is en wat (niet) helpt. Vandaag heeft prof. dr. Reinhart Speeckaert, arts-specialist en onderzoeker op de dienst Dermatologie van het UZ Gent, het over kalknagels. Hij is gespecialiseerd in pigmentstoornissen, systeemziekten, wondzorg en algemene dermatologie.

  Wat is het?
  “Met kalknagels worden in de volksmond geel of wit verkleurde en verdikte nagels bedoeld. De naam komt van de gelijkenis met de witte vlekken die je kan zien bij kalkaanslag. Toch bevatten kalknagels niet te veel kalk, maar ontstaan ze door een verkeerde groei van de nagel of door een schimmelinfectie. Ze kunnen zowel op de vinger- als teennagels voorkomen.”

  Hoeveel mensen hebben hier last van?
  “Er wordt geschat dat 5 à 10% van de mensen wereldwijd één of meerdere kalknagels heeft. Kalknagels komen op hogere leeftijd vaker voor omdat de groei van de nagel met de leeftijd vertraagt. Bovendien is het afweersysteem dan minder sterk. Daardoor krijgen schimmels meer kans om de nagel te besmetten.”

  Wat is de oorzaak?
  “De bekendste oorzaak van kalknagels is een schimmelinfectie. Schimmels gedijen het best in een vochtige en warme omgeving. De infectie kan oppervlakkig of diep zijn, en het verschil is heel belangrijk voor de behandeling. Bij witte vlekken die bovenop de nagel lijken te liggen, gaat het vermoedelijk om een oppervlakkige infectie. Je hebt te kampen met een diepe schimmelinfectie bij geelbruine verkleuringen en als de nagel verdikt is.”

  Een belangrij­ke oorzaak van kalknagels is een verhoogde druk van de schoen op de nagel.
  Dermatoloog prof. dr. Reinhart Speeckaert (UZ Gent)

  “Een andere belangrijke oorzaak van kalknagels is een groeistoornis door een verhoogde druk van de schoen op de nagel. Dit komt meestal door een scheefstand van de grote teen, ofwel hallux valgus. Hierbij wijst de nagel van de grote teen naar buiten, waardoor de druk van de tip van de schoen schuin op de nagel komt. De nagel reageert op deze verhoogde druk door dikker te worden.

  Vaak komt de nagel dan ook deels los te liggen en ontstaan er bloedingen onder de nagel.”
  “Verder kunnen ook verschillende huidziekten nagelafwijkingen veroorzaken. Een verstoorde groei van de nagel kan dan weer een teken zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte. Wees dus waakzaam. Ook een slechte bloeddoorstroming, roken en medicatie leiden mogelijk tot kalknagels.”

  Wat zijn de symptomen?
  “De nagel wordt geleidelijk dikker en krijgt een witte, gelige of bruine verkleuring. Vaak komen stukjes van de nagel brokkelig los. Uiteindelijk kan de nagel volledig loskomen en uitvallen. Bij een schimmelinfectie van de nagel zijn er meestal ook kloofjes en zien we schilfering tussen de tenen.

  Dat kan soms hevig jeuken.”
  “Een frequent probleem dat regelmatig verward wordt met een schimmelinfectie, ontstaat als de schoen te veel op de teennagel drukt. Dan zie je horizontale lijntjes in de nagel op kleine afstand van elkaar. In dat geval is de hoofdoorzaak geen schimmel, maar moet de stand van de tenen en de voeten worden onderzocht. Nauwe schoenen die op een tip eindigen kan je dan maar beter vermijden. Bij het lopen en bij sporten met korte heen-en-weerbewegingen zoals tennis en badminton zorgt het regelmatig duwen van de tenen tegen de schoen vaak voor nagelverdikkingen. Kleine putjes in de nagel of verticale strepen mogen dan weer in de schoenen worden geschoven van huidziekten, zoals psoriasis en lichen planus.”

  Slippers dragen in doucheruim­tes, kleedka­mers en rond zwembaden is sowieso een goede tip. Dermatoloog prof. dr. Reinhart Speeckaert (UZ Gent)

  Hoe kan je het voorkomen?
  “Een schimmelinfectie ontstaat door een infectie van de huid die daarna uitbreidt naar de nagels. Schimmels komen overal in de omgeving voor, iedereen komt er onvermijdelijk mee in contact. Slippers dragen in doucheruimtes, kleedkamers en rond zwembaden is sowieso een goede tip. Daarnaast is het belangrijk om de voeten goed te wassen en af te drogen. Uiteraard moet je kleine verwondingen van de huid steeds goed verzorgen.”
  “Mensen die veel zweten, halen ook het best strooipoeder of talkpoeder in huis. Regelmatig de sokken wisselen – bij voorkeur katoenen of wollen – en goed ventilerende, niet te nauwe ademende schoenen dragen – bijvoorbeeld uit leer – is een must. Bij een groeistoornis van de nagel is het vermijden van nauwe schoenen eveneens noodzakelijk – in dat geval kunnen steunzolen misschien wel helpen. En last but not least? Knip je teennagels kort, maar niet voorbij de witte rand van de nagel en steeds in een rechte lijn. Op die manier kunnen de hoeken van je nagels niet ingroeien.”

  Weet dat schimmel­spo­ren lang in schoenen kunnen overleven. Regelmatig je schoeisel wisselen en een antischim­mel­s­pray gebruiken, is dus aangewezen.
  Dermatoloog prof. dr. Reinhart Speeckaert (UZ Gent)

  Welke behandelingen zijn er?
  “Voor oppervlakkige schimmelinfecties kunnen lokale antischimmelmiddelen gebruikt worden. Door de bovenste laag van de nagel te vijlen kan de zalf of nagellak beter in de nagel dringen. Diepe schimmelinfecties vragen een langdurige pilbehandeling gedurende drie maanden of zelfs langer. Bij schimmelinfecties die vaak terugkomen, kan een ontsmettende zeep – bijvoorbeeld Iso-Betadine-zeep – helpen om herval te voorkomen.”
  “Weet dat schimmelsporen lang in schoenen kunnen overleven. Regelmatig je schoeisel wisselen en een antischimmelspray gebruiken, is dus aangewezen. Je nagels vijlen en pedicurebehandelingen helpen alvast om de nagel minder dik te laten worden. Een groeistoornis van de nagel is heel wat moeilijker aan te pakken. Dan zou ik adviseren om de nagels kort te vijlen en advies in te winnen bij een voetspecialist. Ook je schoeisel aanpassen kan zeker soelaas bieden.”

  Wat helpt sowieso niet?
  “Er zijn heel wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes die worden aangeraden, zoals azijn, knoflook, tea tree-olie, honing en aloë vera. Heel wat van deze producten kunnen helpen dankzij hun ontsmettende werking of door interne stoffen die de nagel minder dik maken. Bij een geelbruine verkleuring van de nagel hebben deze oppervlakkige behandelingen helaas geen nut, want ze kunnen niet diep genoeg in de nagel dringen. En ook als de kalknagel ontstaan is door een verkeerde stand van de tenen, een huidziekte of een andere aandoening zijn deze volkswijsheden niet efficiënt. Kortom: een juiste diagnose is noodzakelijk, want het gaat zeker niet altijd om een schimmel!”

  BRON: https://www.hln.be/mijn-gids/5-a-10-procent-heeft-last-van-kalknagels-dermatoloog-legt-uit-wat-de-oorzaken-zijn-en-wat-je-eraan-doet~a71b2aeb1/?utm_source=polar&utm_medium=300×190-www.hln.be-Native%20-%20Gesponsord%20%26%20Advertentie%20%26%20HLN%2B&utm_campaign=HLN%2B&mvt=i&mvn=f154cbe413ca48d6bfc433c9f2339112&mvp=NA-HLNBEACCE-11240233&mvl=Size-300×190%20Fn-Label_type%20HLN%2B%20%5BNative%20-%20Gesponsord%20%26%20Advertentie%20%26%20HLN%2B%5D

  Er bestaan zeker goede alternatieven alhoewel hij deze niet echt als goed vernoemd. Het belangrijkste is je sokken als je die draagt geregeld op een dag te veranderen. En je schoenen goed behandelen met een bacterie vrije spray. Want deze bacterie kan lang overleven. Ook is het zo de beddengoed sneller gewassen moet worden ook daar overleeft het.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Yab Yum

Yab Yum

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: