Let op voor cause-playing: het datinggedrag waarvan vooral je ex beter wordt

Afbeeldingsresultaat voor cause-playing"

Van een grasmaaier lenen tot een ritje naar de luchthaven: als je ex contact met je opneemt omdat hij of zij iets van je nodig heeft, is er mogelijk sprake van cause-playing. Deze term, in 2019 bedacht door de Canadese datingsite Plenty of Fish, wijst erop dat de ex van je goedheid en eventueel resterende gevoelens profiteert om er zelf voordeel uit te halen.

De naam van de term verraadt het al: je ex contacteert je om een bepaalde reden (cause, red.) en doet zich poeslief voor (playing, red.) in de hoop dat je zult helpen.

Vorig jaar bleek uit een peiling van de site dat 47 procent van de vrijgezellen ervaring had met het fenomeen. Enkele voorbeelden die je misschien als zelf hebt ervaren: je ex stuurt je via Facebook casual een uitnodiging om een gift te doen voor een goed doel waar hij mee bezig is, heeft een lift nodig naar de luchthaven of wil huishoudtoestellen lenen.

Moeilijke situatie

Het moeilijke aan alles? “Het is vooral een heel onduidelijke situatie”, zegt seks- en relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe. “Het is mogelijk dat de ex het vanuit een puur praktisch standpunt bekijkt – lees: geen resterende gevoelens , maar puur opportunisme – en het vanzelfsprekend vindt dat je zult helpen. Anderzijds kan het gedrag ook voortkomen vanuit een bepaald gemis. Voor de gedumpte man of vrouw is het ronduit verwarrend, zeker gedumpte als die persoon nog hoopt dat de relatie een nieuwe kans krijgt.”

Merk je dat je ex steeds de hulpvragende partij is en jij zelf constant je goodwill mag tonen, dan gaat het volgens Vanweehaeghe niet gelijk op. Dit patroon vraagt volgens de expert om duidelijke afspraken. “Als je overeenkomt om na de liefdesbreuk door te gaan als vrienden, dan moet er een evenwichtige verhouding zijn”, klinkt het. De een mag niet altijd geven als de ander altijd neemt.

Uit het oog

“In de realiteit blijft er vaak iemand achter die moeite heeft om de liefdesbreuk te aanvaarden en hoop blijft koesteren. Als er geen evenwicht is, kan de hopende ex zich na verloop van tijd erg gebruikt voelen. Dit geldt trouwens ook bij gewone vriendschappen waar er een onevenwicht ontstaat.”

Volgens Vanweehaeghe is het beter om problemen om te lossen door mensen in te schakelen die ook na de breuk deel uitmaken van je entourage. “Val er geen exen mee lastig uit gemakzucht. Het is in zo’n geval niet slecht om de spreuk “uit het oog, uit het hart” toe te passen. Is er bij beide exen toch nog sprake van gevoelens? Verzin dan geen uitvluchten om elkaar te zien, maar sprokkel moed bijeen om een nieuwe date in te plannen.

BRON: https://www.gva.be/cnt/dmf20200203_04832961/let-op-voor-cause-playing-de-datingtrend-waarvan-vooral-je-ex-beter-wordt

Soms is het mogelijk dat men nog goed overeenkomt en als een van beide iets nodig heeft het ook kan vragen. Maar als het echt gaat dat het een gevoel van negativiteit geeft en dat de ex niet kan loslaten. Dan moet men dit duidelijk gaan maken. Dat is niet makkelijk want je wilt niemand pijn doen. Doe je het niet zal dit altijd blijven duren.
Zo heb je er ook die hun ex blijven vragen om te gaan eten of dergelijke.
Eigenlijk is het gewoon dat een van beide misbruik maakt van het gevoel en van het niet los kunnen laten

Afbeeldingsresultaat voor cause-playing"

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM