1,5 miljoen Belgen slikt pillen tegen cholesterol: “Problematisch”

Gerelateerde afbeelding

Huisartsen schrijven te makkelijk cholesterolpillen voor. Een kwart van de 40+’ers, of 1,5 miljoen Belgen, neemt statines. “En dat is zonder overdrijven problematisch”, stelt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Bij slechts 12% is er zekerheid over het nut. De andere 88% slikt de medicatie preventief.

Patiënten met een systolische bloeddruk boven de 180 of een totale cholesterol boven de 300 mg/dl kunnen best altijd cholesterolremmers slikken. Maar voor mensen met een lager risico wegen de voordelen vaak niet op tegen de neveneffecten. Op 100 personen die statines nemen, krijgen er immers vijf last van spierpijn, één diabetes en ook nierfalen kan optreden.

Op www.statines.kce.be kan de arts nu met de bloedwaarden berekenen welk verschil de pillen voor een patiënt kunnen maken. Maar bedoeling is dat de patiënt zélf beslist.

BRON: https://www.hln.be/de-krant/1-5-miljoen-belgen-slikt-pillen-tegen-cholesterol-problematisch~a963c3ca/

Dat klopt er wordt te snel medicatie gegeven en die kunnen dan weer andere problemen veroorzaken. Men kan ook naar een alternatief gaan dat zeker even doeltreffend werkt. Maar niet altijd voorgesteld wordt door de arts.
Vaak moet je dit zelf aangeven.

Afbeeldingsresultaat voor cholesterol pillen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM