Boekenwurmen opgelet: 7 tips om die boekenkast eindelijk eens op te ruimen

Woon je niet zo groot en heb je het gevoel dat je halve huis vol boeken ligt? Of geraakt er echt geen enkel boek meer in je boekenkast? Dankzij deze tips mest je die kast eindelijk eens uit – en misschien verdien je er nog wat door ook. 

Haal alle boeken eruit

Marie Kondo style: haal alle boeken uit je kast. Dan pas zie je hoeveel exemplaren je hebt, en spot je meteen al een paar boeken die de deur uit kunnen. Voor echte boekenwurmen wordt dit een behoorlijke klus, maar eens je kast is uitgemest, hou je enkel nog boeken over die joy sparken.

Stapeltjes zijn je beste vriend

Neem ze één voor één in je hand, stof ze indien nodig even af en kies waar het boek heen moet. Is het een boek dat je niet meer gaat lezen? Dan mag het weg. Ook als het boek kapot is, je het niet zou kopen als je nu in de boekenwinkel zou staan of als het boek je niet blij maakt, mag het naar de weg-stapel.

Verder maak je stapeltjes van soorten boeken die je wil houden. Zo hebben de meeste mensen wel een stapeltje kookboeken waar ze vaak inkijken, een stapeltje thrillers en een stapeltje literatuur.

Deze boeken moet je óók wegdoen als je de boekenkast wilt opruimen

Ook studieboeken of boeken waar je wat van kunt leren mogen op een eigen stapeltje. Studieboeken die je niet meer gebruikt kunnen best wat geld opleveren. Verkoop ze zo snel mogelijk door, voordat je oude studierichting een nieuwe literatuurlijst introduceert.

Wees kritisch op je stapeltjes: heb je echt zoveel kookboeken nodig? Welke recepten ken je uit je hoofd en welke thrillers ga je niet herlezen? Verplaats ze naar het weg-stapeltje.

Sommige gekregen boeken hebben emotionele waarde, andere niet

Sommige boeken wil je nu eenmaal liever houden omdat je ze kreeg van je lief of van je oma. Helemaal logisch, maar wees selectief met de rest. Ook cadeaus waar je niet echt waarde aan hecht, kun je best weggeven, verkopen of doneren. Je boeken verdienen een tweede leven.

Klamp je niet vast aan klassiekers

Sommige boeken ‘hoor’ je gewoon te hebben, right? Ja en nee. Als je ‘Het Verdriet van België’ echt goed vond en je je ooit nog eens door die 776 pagina’s wilt sleuren (hahaha), hou het dan gerust bij. Maar heb je ‘m – eerlijk – vooral omdat ‘ie zo mooi staat in je boekenkast? Dan kun je er misschien beter iemand anders blij mee maken.

Boekenkasten laten een deel van je persoonlijkheid zien. Je hoeft dus niet per se hetzelfde leesvoer op je plank te hebben als iedereen. Maak plaats voor aanstormend talent en geef klassiekers door. Wie weet ontdek je wel nieuwe pareltjes. #hipster

Sommige boeken lees je sowieso maar één keer

Een biografie of zelfhulpboek wordt vaak maar één keer gelezen. Nadat je alle kennis eruit hebt gehaald kan iemand anders er wél nog iets aan hebben. Die boeken zijn ideaal om door te geven of te verkopen.

Reorganiseer je boekenkast

Of je ze nu op kleur, onderwerp, genre of alfabet sorteert: bedenk een systeem en hou je eraan. Zet je favoriete boeken in de spotlight door ze vooraan of in het midden van de kast te zetten. Denk ook eens out of the box – de meeste mensen zetten al hun boeken op een rijtje naast elkaar, maar stapelen kan net zo leuk zijn. Zo’n stapel werkt ook nog eens prima als boekensteun.

BRON: https://nsmbl.be/boekenkast-opruimen/

Van klein tot groot hebben we onze boeken. Sommigen hebben zo een waarde dat je ze gevoelsmatig niet weg kan doen. Anderen zou je wel kunnen weg doen maar ook dan denk je vaak nee. Want ik kan ze nog wel eens terug lezen. Boeken doe je vaak nooit weg. Zelfs niet van je kinderen die je ooit hebt voorgelezen. Ze krijgen een speciale plaats.
Maar kan ook begrijpen dat je echt met een bibliotheek thuis zit dat je dan keuzes moet gaan maken. Heb ik ooit moeten doen bij een verhuis met cursusboeken. Maar wat is het voordeel. Soms vind je heel veel terug op internet. En mocht je dan toch echt boeken weg doen. Kan je ze soms beter weggeven aan mensen die ook in de literatuur geïnteresseerd zijn.
Zelf kan ik echt moeilijk een boek weg doen.

Afbeeldingsresultaat voor boekenwurm"

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM