10 meldingen van fysieke kindermishandeling per dag

Afbeeldingsresultaat voor kindermishandeling

De politie heeft vorig jaar 3.520 meldingen van fysieke kindermishandeling binnen gezinnen gekregen. Dat zijn er net geen tien per dag. Experts waarschuwen dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. Ook de meldingen van psychische mishandeling pieken.

Het aantal aangiftes van fysieke kindermishandeling binnen gezinnen zit al jaren in de lift. In 2012 waren het er nog 2.779, vorig jaar waren het er 3.520. Dat is een stijging met een kwart. Bij psychische kindermishandeling is de stijging nog dramatischer. Vorig jaar kreeg de politie 810 meldingen, in 2012 waren dat er ‘maar’ 246 – of een toename met 229%.

Experts waarschuwen dat het probleem wellicht nóg groter is. Uit een bevraging van hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) uit 2017-2018 bij een 2.000-tal leerlingen van verschillende scholen, blijkt dat 31,3% het afgelopen jaar slachtoffer is geweest van minstens één vorm van fysiek geweld in het gezin. Dat gaat van een ‘pedagogische tik’ tot het toebrengen van verwondingen. 4,2% heeft al meegemaakt dat iemand hen sneed of probeerde te snijden in het gezin. Ruim de helft (54,3%) werd het afgelopen jaar slachtoffer van minstens één vorm van psychisch geweld – gaande van luid of agressief roepen tegen het kind, tot ermee dreigen het voor altijd te verlaten.

Deels door campagnes

Volgens Anne Groenen, hoofd onderzoek bij UCLL, is de stijging in de eerste plaats te wijten aan een groeiende sensibilisering. “Sinds 2016 kwamen er campagnes, een snellere opvolging, betere opleiding van politiemensen… Op Vlaams niveau werden de Family Justice Centers (FJC) opgericht. Daar werken teams van politie, gerecht en hulpverlening samen om de problematiek het hoofd te bieden.”

Maar kinderen en jongeren weten vaak niet waar ze nu écht terecht kunnen – deels door een wildgroei aan initiatieven. “Het is belangrijk om één duidelijk ingangspunt te hebben”, zegt Groenen. “Als een jongere met geweld wordt geconfronteerd, zou die bij wijze van spreken met één druk op de smartphone hulp moeten krijgen, zowel online als offline.”

Wie met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling zit, kan terecht bij de hulplijn op het gratis nummer 1712 en op 1712.be. Kinderen en jongeren kunnen anoniem chatten via nupraatikerover.be.

BRON: https://www.hln.be/nina/10-meldingen-van-fysieke-kindermishandeling-per-dag~afca3644/

Dit is echt om te huilen. Zoveel meldingen op een dag. Mensen een kind zou nooit mishandeld mogen worden op geen enkel gebied. Zowel fysiek als mentaal niet. Want we mogen ook niet vergeten dat het vaak mentaal mishandeld wordt. Ouders die dat doen zijn niet waardig om een kind op te voeden. Vaak heeft het kind ook een angst om dit te bespreken en het neemt deze trauma mee voor heel het leven. Als men hiermee geconfronteerd wordt heb geen angst om naar instanties te gaan of te bellen om het aan te geven. Zodat deze een kijkje kunnen nemen en is er sprake van geweld om dan het nodige te doen. Ook artsen hebben nu de plicht om het te melden, als ze denken dat er mishandeling in het spel is.

Afbeeldingsresultaat voor kindermishandeling

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM