Disclaimers bij bewerkte foto’s doen meer kwaad dan goed
Aan de universiteit van York waren enkele onderzoekers benieuwd naar hoe effectief zo’n disclaimer nu eigenlijk is. De boodschap kon gaan over een model dat te mager was tot een specifiek bericht over een foto die bewerkt werd. Jennifer Mills, professor psychologie en auteur van de studie, ging samen met Sarah McComb, doctorerend student, door zo’n 15 studies. Samen ontdekten ze dat de disclaimers eigenlijk helemaal geen positieve invloed hadden op het zelfbeeld van vrouwen.
“Wanneer je aan mensen vertelt dat het beeld niet echt is, verandert dat het feit niet dat het beeld wel door iemand wordt opgenomen”, legt Mills uit. “Eens dat het beeld toekomt in de hersenen, heeft het een effect op de manier waarop een vrouw naar haar eigen lichaam kijkt.”
Meer kwaad dan goed?
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat sommige disclaimers meer schade toebrachten dan dat ze een positief effect hadden. McComb benadrukt dat vrouwen die een eetprobleem hebben zich nog slechter kunnen voelen na het zien van een foto van een model waarbij een disclaimer staat. “De disclaimers triggeren negatieve gevoelens over hun lichaam”, legt ze uit. Dat zou te maken hebben met het feit dat disclaimers meer aandacht trekken naar de bewerkte lichamen dan anders. “Dames willen nog steeds op de modellen lijken, ook al weten ze dat zelfs de modellen er zo niet echt uitzien”, stelt Mills. “Mensen willen nu eenmaal wat ze niet kunnen krijgen.”
De onderzoekers focusten bij deze studie vooral op vrouwen. Er is nog meer onderzoek nodig om te weten te komen of deze resultaten ook kloppen bij mannen en tieners.
BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/disclaimers-bij-bewerkte-foto-s-doen-meer-kwaad-dan-goed~aa739732/
In welk tijdschrift vind je geen onbewerkte foto. Het is juist dat wat een probleem geeft bij jonge mensen en vrouwen. Net als de vrouwen in een serie op tv. Alleen afgetraind en noem maar op. Maar als je dan naar het land gaat, sta je versteld dat het anders is gesteld met het lichaam. Ze voor vrouwen en meisjes met een zelf zelfbeeld zullen het nog moeilijker krijgen als ze zoiets telkens zien. Dan krijg je nog het probleem van wat anderen denken en zeggen vaak. Want ook dat weegt door.
Ieder lichaam is uniek en laat je echt niet van de wijs brengen door alles wat voor je oog te zien is.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Ik kan morgen pas gelegenheid vinden om deze tekst te lezen vanwege een cruciaal debat in de Tweede Kamer die de problemen van de Beslastingdienst bespreekt die fouten heeft gemaakt met algoritmen en daarmee een modern probleem in kaart probeert te brengen. Voor mij dus een cruciaal debat om de technologie in onze maatschappij weer on het hok terug te brengen. Dus tot morgen…
Ik zie het wel verschijnen. Succes in de tweede kamer.
Aum Shanthi
Dit is eigenlijk allemaal geen nieuws, maar ik ben wel verbaasd fat er onderzoek naar disclaimers word gedaan (aan universiteiten?) of alleen de commerciële markten te verkennen. Platvloerse marketingtechniek dus, en wat kun je anders verwachten in deze wereld? Alleen maar commercie wat de klok slaat!!! 🙂
En het debat in de Tweede Kamer was spannend maar en motie van wantrouwen heeft het bij lange na niet gehaald, want dat zijn de populistische moties van de oppositie. Inflatie van dat instrument – zo noem ik dat altijd: het doel heiligt de middelen – want de verdediging was goed. Overbodige motie dus.
En velen laten zich leiden door het commerciële spijtig genoeg.
De wereld is voor heel wat een zware les, maar ook deze zullen er komen.
Van politiek weet ik echt niet veel.
Aum Shanthi