“Een op de vijf Belgen kan rekening gezondheidszorg niet betalen”

Gerelateerde afbeelding

Terwijl in 2008 nog maar 1,4 procent van de laagste inkomens aangaf niet aan de nodige zorg te raken, loopt dit cijfer in 2016 op tot 7,9 procent. Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. Dokters van de Wereld grijpt de cijfers aan om een campagne te starten die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land.

“Het gaat om een verzesvoudiging op 8 jaar tijd en een verdubbeling sinds 2011”, zegt Ri De Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld. “Terwijl het zorguitstel bij ons toeneemt, zien we in de andere Europese lidstaten een omgekeerde trend. De kloof in ons land is niet enkel groot, maar ook een stuk groter dan in de andere West-Europese landen.”

Niet alleen Belgen in armoede hebben problemen om zorg in te passen in hun budget, ook de rest van de bevolking breekt zich vaak de kop over de gezondheidsfacturen. “Vierendertig procent van álle Belgische gezinnen beschouwt de kosten van geneesmiddelen als een middelmatige of aanzienlijke last”, zegt De Ridder. “En 26 procent zegt dat de bijdragen voor de gezondheidszorg moeilijk tot zeer moeilijk in te passen zijn binnen hun beschikbare huishoudbudget.”

“We zien dat de Belg veel zorg uit eigen zak betaalt”, concludeert de Ridder. “De jaarlijkse niet terugbetaalde gezinsuitgaven voor zorg in België zijn met gemiddeld 1.000 euro per jaar zelfs de hoogste van heel Europa en liggen 500 euro hoger dan het Europees gemiddelde van 600 euro per jaar per gezin.”

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-een-op-de-vijf-belgen-kan-rekening-gezondheidszorg-niet-betalen~a22c9785/#comments

Ergens te begrijpen. Wij moeten alles eerst voorschieten en dan trekken we een gedeelde terug. Als ze dat al eens zouden veranderen zouden meer mensen een arts raadplegen. Iedereen moet geholpen worden ben ik voorstander van. Maar dat is niet altijd zo. 
En ja ik las in de reacties rekening voor internet of gsm kunnen ze wel betalen. Vaak hebben deze mensen ook niet meer dan dat. En schiet er geen geld over voor gezondheid. Maar als je van het ocmw leeft dan krijg je alles voor elkaar en dan spreek ik meer over deze die grenzen overgekomen zijn. De Block zou ook eens twee keer moeten gaan nadenken over prijzen van medicatie. Ook dat laten veel mensen achterwege omdat het te duur is. En zoeken naar alternatieven. Het staat geen niet op punt heel onze zorg. En daar zou men eens wat meer aandacht aan moeten geven. Het is toch niet moeilijk om bij een huisarts gewoon het remgeld te betalen. Het is toch niet nodig als men opgenomen wordt in een kliniek dat men een voorschot moet betalen. Zeker als men een kamer met twee neemt. En dan mogen de artsen ook nog eens doorvragen. En soms heb je het gewoon nodig om zo een kamer te nemen. 
Dan doet men het briefje binnen en moet je soms nog 14 tot drie weken wachten voor het geld dat je nog terugkrijgt op je rekening staat.

Denk dat heel veel belgen hier wel even bij stil kan blijven staan.

Afbeeldingsresultaat voor remgeld

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM