Sensoa leert studenten omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Gerelateerde afbeelding

Expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa wil studenten leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Op verzoek van de Gentse studentenraad bundelde Sensoa een aantal praktische tips, die studenten moeten leren hoe ze moeten reageren wanneer ze te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag. Maar liefst 1 op de 5 meisjes tussen de 16 en 27 zou wel eens te maken krijgen met ongewenste avances en gedrag dat niet door de beugel kan. Bij jongens is dat 1 op de 10. “We zien dat die leeftijdscategorie een kwetsbare groep is”, aldus Boris Cruyssaert van Sensoa. “Ook al omdat jongeren op die leeftijd volop aan het experimenteren zijn en dan soms over de grenzen van anderen gaan.”

Het is dus belangrijk dat er niet alleen bewustzijn gecreëerd wordt rond het probleem, maar dat er ook geleerd wordt hoe je zelf kan ingrijpen, wanneer je het ziet gebeuren bij iemand anders. Afleiding blijkt hierbij het codewoord te zijn. Zo kan je een kennis die wordt lastiggevallen opbellen -zelfs als je maar op een paar meter afstand staat- of de weg naar het toilet vragen. Misschien kan je zelfs ‘per ongeluk’ wat van je drankje op hem of haar morsen. Het zijn stuk voor stuk subtiele manieren om voor afleiding te zorgen en zo tussen het slachtoffer en de dader te gaan staan.

Naast praktische tips werd er door Sensoa ook een workshop in elkaar gestoken. Deze zal in eerste instantie enkel in Gent worden gegeven, omdat de tips op vraag van de Gentse studentenraad werden samengesteld. Toch verwacht Sensoa binnenkort ook vanuit andere studentensteden een soortgelijke vraag te krijgen.

BRON: https://www.hln.be/nina/familie/sensoa-leert-studenten-omgaan-met-grensoverschrijdend-gedrag~ab66dd71/

Dat ze moeten weten wat kan en mag is belangrijk. Maar ook moet men dan leren om grenzen aan te geven. Alleen mag men er zelf ook niet overgaan, en laat je er door niemand overgaan. Vaak is het zo van de ene kan men het wel verdragen van de ander niet. Net zoals de aanraking zelf. Als je dan geen grens geeft of het aangeeft dat je er niet van gediend bent dan kan het van kwaad naar erger gaan. Nee is nee en dat moet gerespecteerd worden. Is dat niet dan kan men stappen ondernemen. Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen lichamelijk maar kan ook gebeuren via gsm of internet.

Afbeeldingsresultaat voor grensoverschrijdend gedrag

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM