5 feiten en fabels over schimmelnagel
Hoewel schimmelnagels op zich niet schadelijk zijn voor onze gezondheid, is het geen fraai zicht en willen we er dan ook zo snel mogelijk van af raken. Dat is echter alleen mogelijk wanneer de juiste behandeling toegepast wordt.
Jammer genoeg gaan er echter heel wat fabels over schimmelnagels rond, waardoor veel mensen de behandeling niet altijd correct uitvoeren. We sommen daarom even de belangrijkste feiten en fabels op.
FEIT: Schimmelnagels zijn op zich vrij onschuldig
Het klopt dat schimmelnagels op zich onze gezondheid niet in gevaar brengen, en als je er geen last van hebt, is een behandeling zelfs niet per se nodig. Toch loop je er beter niet te lang mee rond.
Eerst en vooral is er het esthetisch aspect: schimmelnagels hebben een gele of bruine kleur, en zien er dik en brokkelig uit. Daarnaast kunnen schimmelnagels in (weliswaar) zeldzame gevallen ook complicaties met zich meebrengen. Zo kan wondroos optreden, en kunnen er ook nadelige gevolgen zijn voor mensen met diabetes.
FABEL: Een behandeling duurt slechts een paar weken
Een optimale behandeling duurt veel langer dan de meeste mensen denken, en kan ten minste 3 tot 6 maanden duren. Schimmelnagels zijn namelijk vrij hardnekkig. Bovendien kan er herval optreden.
Gelukkig zijn er een aantal goede middelen op de markt die op korte tijd voor verbetering kunnen zorgen. Een voorbeeld van zo’n middel is Naloc, een vloeistof die één keer per dag op de nagel moet worden aangebracht. Het middel bestrijdt niet alleen de schimmel, maar pakt ook de verkleuring van de nagel aan.
FEIT: Schimmelnagels zijn besmettelijk
Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, wat verklaart waarom ze zo moeilijk kwijt te raken zijn. Andere personen, douches, en badkuipen zijn mogelijke besmettingsbronnen. Bovendien kan je jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel, maar al snel worden ook je andere teennagels aangetast. Het is dus beter om niet te lang met schimmelnagels rond te lopen zonder ze te behandelen.
FABEL: Schimmelnagels komen enkel op onze teennagels voor
Schimmelnagels kunnen ook op onze handen voorkomen, maar dit gebeurt een stuk minder vaak. Meestal verzorgen we onze handen namelijk beter, terwijl de hygiëne van onze voeten soms wat verwaarloosd wordt.
FEIT: Schimmelnagels komen vaker voor bij oudere mensen
Bepaalde risicogroepen zijn vatbaarder voor schimmelnagels dan andere. Het gaat vooral om mensen met een verminderde weerstand, diabetespatiënten en oudere mensen. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van je nagels namelijk af en groeien ze minder snel, waardoor er sneller scheurtjes ontstaan. Zo kunnen schimmels makkelijker binnendringen.
De schimmel is hardnekkig en moet ten aller tijden behandeld worden. Niet alleen de nagel waar de schimmel is, maar ook de schoenen die men draagt. Dat wordt vaak vergeten. Zodat de bacterie steeds vrij spel heeft om niet van je schimmel af te komen. Ook mag men niet vergeten dat deze schimmel heel makkelijk overdraagbaar is. Denk maar aan je partner die dit heeft en je slaapt samen. Maar ook in zwemcomplexen en dergelijke.
Als men er mee naar een arts gaat zal deze antibiotica voorschrijven. Het kan helpen maar ook niet. Omdat vaak de schoenen vergeten worden en op een dag moet men toch geregeld van sokken veranderen als men deze draagt. Ook preventief kan men de nagels met een spray bespuiten.
Maar beter is natuurlijk om het niet te krijgen.
En als vrouw zou je dit nog kunnen verdoezelen door je nagels te lakken, maar ook dit is echt geen goede optie om te doen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Aparte onderwerpen de laatste tijd. Heb jij last van schimmelnagels?
Helemaal niet, want ik verzorg mijn voeten heel goed. 🙂
Maar krijg toch ook heel veel vraag van wat kan je eraan doen.
En laat het een apart onderwerp zijn daar leeft mijn blog van 🙂
Aum Shanthi