Eline (27) en Ayke (27) organiseren mars tegen seksueel geweld: “Geen enkele vriendin die nog níks heeft meegemaakt”
De telefoon staat niet stil, de belwaarde is zo goed als op. De mars van aanstaande zondag maakt veel los. En niet enkel door de tragische moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen in Merksem. “In onze kring is er niémand die nog nooit iets heeft meegemaakt. Seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen, het zijn de feiten van elke dag”, zegt Eline. “Vrouwen zijn bang om ’s nachts over straat te lopen. Als je dan hoort dat iemand zoals de moordenaar van Julie (Steve Bakelmans, red.) al twee keer eerder is veroordeeld voor verkrachting en toch opnieuw vrij rond mag lopen, dan ben je kwaad. Daarom willen we de straat op, met zoveel mogelijk mensen. Doé hier iets aan.”
Zelf misbruikt
“Als 18-jarige sprak ik met een jongen af om samen naar een feestje te gaan”, zegt Ayke. “Die avond ontaardde in groepsmisbruik. Pas zes jaar later vond ik de kracht om ermee naar de politie te stappen. De inspecteur die me hielp had geen idee hoe hij met mijn verhaal om moest gaan, ook al deed hij zijn best. We horen elke dag zoveel verhalen. En ondertussen kan het twee, soms zelfs drie jaar duren voordat iemand veroordeeld wordt voor verkrachting en is er nog altijd bitter weinig opvang voor vrouwen én mannen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Dit land moet zoveel beter kunnen. En dan hebben we het nog niet over het geweld dat vele andere vrouwen – én mannen – dagelijks meemaken: denk maar aan bijvoorbeeld sekswerkers in Brussel Noord of de LGBT-community.”
“En toch mag je je niet laten opsluiten”, zegt Ayke. “We moeten wel blijven durven buitenkomen, nacht of niet, gevaarlijke buurt of niet. Soms lees je reacties, op het verhaal van Julie bijvoorbeeld, waarin mensen zeggen: ‘Had ze wel in die buurt moeten fietsen?’ Mag een vrouw van 23 nog met de fiets haar vriendinnen bezoeken? Natuurlijk, verdomme.”
#metoo
“De #metoo-beweging heeft ons boos gemaakt, nu is het tijd om niet langer enkel boos te zijn maar om actie te ondernemen. We hopen dat veel volk de straat op gaat, maar vooral dat er én een mentaliteitsverandering komt, én dat politiek en justitie hun verantwoordelijkheid nemen. Het is de allerhoogste tijd.”
De mars start aanstaande zondag om 14 uur op het Koningin Astridplein en gaat over de Meir richting Steenplein. Ondertussen lieten op Facebook al bijna 5.000 mensen weten aanwezig te zullen zijn. Een veelvoud daarvan toont zich geïnteresseerd om af te zakken naar Antwerpen.
Ik deel het langs hier voor deze die hier mee aan willen doen. Het zou niet alleen het seksueel geweld mogen zijn daar ze de mars voor doen. Maar voor alle geweld op straat. Zinloos geweld dat ook op mannen gericht is is niet aanvaardbaar. Het gebeurd niet alleen in dit land, in alle landen. En vrouw een meisje zou gewoon over straat moeten kunnen lopen en ervan genieten. Zou moeten kunnen uitgaan zonder die angst te hebben dat er iets kan gebeuren.
En ook mag niet vergeten worden. Het gebeurd niet alleen op straat. Ook in familiekring, zelfs in een huwelijk waar nog vaak over gezwegen wordt.
Maar lezers laten we ook even stil zijn bij wat er enkele dagen hierin Antwerpen gebeurd is. https://www.hln.be/de-krant/julie-vocht-terug-dat-bekocht-ze-met-haar-leven~a7958d74/
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
https://nsmbl.be/vrouw-doen-wat-je-wil/
Aum Shanthi
het blijft door mijn hoofd rollen, nu nog meer dan toen de meetoo is gestart, we leven ergens echt ‘buiten’ de realiteit van normen en waarden, en worden platgegooid met een beeldcultuur van kleins af aan, dat we nu niet alleen moeten verdergaan met – waar komt ons voedsel vandaan – maar nu ook – wat zijn mensen van vlees en bloed – beeld cultuur…
hoe is het mogelijk, nu in deze wereld… waarom zijn we er nog steeds blind voor geworden… die jongeren zijn niet van gisteren hé, actie op alle vlakken, ook de ouders bewuster maken van de wereld van vandaag binnen het gezin dat ze leiden…
dju toch.. (sorry hé shivatje, ik kan het niet begrijpen dat jongeren toch wel aan hun ‘lot’ overgelaten worden, ook al is dit geen nieuw nieuws hé).
Weet je de realiteit komt steeds in alle opzichten korter. En als ik even het verleden induik, gebeurde dit toen ook. En het blijft zich gewoon herhalen, omdat men er echt niet iets aan doet.
We zijn mensen met normen en waarde. Dat zou gewoon gerespecteerd moeten worden.
Spijtig ook dat gebeurd aan hun lot overgelaten worden.
Aum Shanthi
Goedele Liekens: “Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?”
De moord op Julie Van Espen (23) heeft er zwaar ingehakt bij Goedele Liekens. In een bericht op Facebook haalt Vlaanderens bekendste seksuologe en Open Vld-politica hard uit: “Wanneer gaan we als samenleving de pandemie van seksueel geweld ernstig nemen? En vooral: wanneer gaan we inzetten op snelle detectie en preventie?” Ze verwijst naar Nederland, waar seksuele delinquenten verplichte therapietrajecten moeten volgen.
Liekens trekt in haar Facebookpost een lijn tussen de moord op Julie Van Espen en de moord op Anne Faber twee jaar geleden in Nederland. Ook Anne werd tijdens het fietsen vermoord door een veroordeelde seksuele veelpleger. De zaak leidde tot een doorlichting van de volledige Nederlandse Justitie, waarvan de conclusies vernietigend waren. “De ene inschattingsfout na de andere, te weinig aandacht voor de veiligheid van de samenleving”, schrijft Liekens.
Verplichte therapietrajecten
De seksuologe en Open Vld-politica hoopt dat ons land een voorbeeld zal nemen aan de stappen die na de moordzaak in Nederland zijn gezet. “Maar dat is niet het enige wat moet gebeuren”, vervolgt ze. “Als seksuologe en psychologe wil ik vooral een andere vraag op tafel leggen: wanneer gaan we als samenleving de pandemie van seksueel geweld ernstig nemen? En vooral: wanneer gaan we inzetten op snelle detectie en preventie?”
Opnieuw kijkt Liekens hiervoor naar onze noorderburen. “Twintig jaar geleden al had men daar door dat je bij seksuele delinquenten onmiddellijk moet ingrijpen. Vroege vergrijpen hebben een belangrijke signaalfunctie. Als je niet onmiddellijk ingrijpt wanneer het misloopt, riskeer je een escalatie met veel ernstigere feiten.”
Als je niet onmiddellijk ingrijpt wanneer het misloopt, riskeer je een escalatie met veel ernstigere feiten.
Goedele Liekens
De Vlaamse psychologe werkte in samenwerking met de Nederlandse Rutgers Stichting verplichte therapietrajecten voor seksuele delinquenten uit, maar in ons land haalde men daarvoor de schouders op. “’Boys will be boys’ en nog meer van dat soort onzin, hoorde ik”, aldus Liekens. “Ik mag echt hopen dat de geesten intussen gerijpt zijn.”
Huiselijk geweld
Ze wijst erop dat in ons land elke dag opnieuw vrouwen worden “verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd”. “Elke dag doen acht vrouwen aangifte van verkrachting. In slechts 4 procent (!) van die verkrachtingen, leidt de aangifte tot een veroordeling. België werd voor dit schandalig lage cijfer door de Verenigde Naties op de vingers getikt.”
In ons land worden elke dag opnieuw vrouwen verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd
Goedele Liekens
“We zijn één van de enige Europese landen die geen wet heeft die huiselijk geweld strafbaar stelt”, hekelt ze. “Nochtans komen er in ons land 40.000 klachten over huiselijk geweld binnen bij de politie. Dat zijn er 110 per dag. Twee op de drie klachten worden geseponeerd, wat betekent dat het Openbaar Ministerie beslist om niemand te vervolgen. Die 40.000 klachten leiden maar in 40 gevallen tot een tijdelijk huis- en contactverbod voor de dader. De aanpak van huiselijk geweld is dus blijkbaar maar een probleem van een paar nullen na de komma. Quod non.”
Niet ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’
“En kunnen we ook stoppen met vrouwen de schuld te geven wanneer ze verkracht worden?”, besluit Liekens haar vlammende post. “Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’. Als er één iemand op dat ogenblik ergens anders hoorde te zijn, was het de moordenaar. In de cel, voor vele jaren, want tot twee keer toe veroordeeld voor verkrachting. Met het noodlot of met brute pech heeft dit niets te maken.”
Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/goedele-liekens-wanneer-nemen-we-seksueel-geweld-eindelijk-ernstig~a3e44ebd/
Organisatie vindt in geen tijd 200 stewards: “Mars voor Julie Van Espen kan zondag starten”
De mars voor Julie Van Espen en tegen seksueel geweld botste vandaag voor het eerst op praktische bezwaren. In amper drie dagen tijd wilde de organisatie 400 stewards verzamelen. De helft daarvan werd ondertussen gevonden. Genoeg voor een definitieve go.
“Die 400 stewards hadden we onszelf tot doel gesteld”, zegt Eline Van Hooydonck, één van de organisatoren. “Maar met 200 stewards kan de mars zondag hoe dan ook starten.”
Meer dan 7.000 mensen hebben zondag 12 mei dan ook al omcirkeld in de agenda. Nog eens 27.000 denken daarover na. Dat leert Facebook ons. Hoeveel mensen zondagmiddag écht op het Koningin Astridplein staan, weet niemand. “Het is moeilijk in te schatten of er 2.000, 10.000 of 50.000 mensen zullen komen”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Een drukke dag wordt het voor ons hoe dan ook: RSC Anderlecht speelt op De Bosuil. De aftrap valt samen met het vertrek van de mars. Maar voetbal of niet, de mars kwam nooit in het gedrang. Samen met de stad doen we er alles aan om die zo vlot mogelijk te laten verlopen.”
BRON: https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/organisatie-vindt-in-geen-tijd-200-stewards-mars-voor-julie-van-espen-kan-zondag-starten~a2b3694e/