Psychologen verklaren: schoonmaken helpt stress verminderen

 Shutterstock
Liggen jouw kasten nog onder het winterstof? Start dan vandaag je lenteschoonmaak, het doet wonderen voor je mentale gesteldheid! Enkele psychologische verklaringen:

Voldoening

In je vrije tijd opruimen of poetsen is beter voor je gemoed dan televisiekijken of op je smartphone scrollen. Het geeft je een meer voldaan gevoel. Dat blijkt onder andere uit een Amerikaanse studie. 70% van de Amerikanen voelt zich na schoonmaken voldaan, 61% voelt zich ontstrest en 54% zelfs relaxed.

Controle

Onder stress zien we soms door de bomen het bos niet meer. Daarom gaan we op zoek naar dingen waarover we ons wél de baas voelen. We vallen terug op repetitieve handelingen zoals schoonmaken. De controle over de situatie geeft ons een gevoel van rust.

Spanning wegnemen

Het is bewezen dat visuele chaos voor stress zorgt. Het stresshormoongehalte is hoger bij vrouwen die in een puinhoop leven dan bij vrouwen die in een schoon huis wonen. Stress op het werk, daar valt weinig aan te veranderen. Aan een slordig huis daarentegen kan je wel iets doen door de handen uit de mouwen te steken en komaf te maken met die wanorde.

Therapie

We kunnen zeggen dat wat ‘gezonde’ stress voordelig is. Het motiveert ons om op te ruimen en dat laatste is dan weer een echte self-care-therapie. 10 minuten per dag schoonmaken zou helpen om stress te verminderen. Iedereen aan het schoonmaken dus!

BRON: https://www.hln.be/nina/vrije-tijd/psychologen-verklaren-schoonmaken-helpt-stress-verminderen~a2ca1ce7/

Hier wil ik eigenlijk dieper op ingaan. Schoonmaken vraag aan heel wat vrouwen doe je het graag krijg je als antwoord; eerlijk gezegd niet, het is verloren tijd. Maar schoonmaken is ook met jezelf bezig zijn. Je krijgt op een moment voldoening als het weer opgeruimd en lekker ruikt. En dat voel je ook in je lichaam en geest.
Spiritueel ziet men schoonmaken als ook innerlijk bezig zijn met jezelf. Soms zal je aan bepaalde dingen denken, soms kan je boosheid erop uitwerken. Maar ook stress kan je neutraliseren ermee. Ook kan je verbeelding erin leggen. Je kan zingen springen als je aan het schoonmaken bent. Je kan muziek opzetten en zo even alles loslaten dat vast zit in je hoofd. Natuurlijk als je lichamelijke problemen hebt kan schoonmaken een hele klus zijn. Dan is het om het te leren spreiden. Iedere dag een beetje te doen. Net als werkende. Want ook deze stellen het vaak uit omdat ze geen tijd hebben. Maar weet als je het doet zie het dan eens anders, als schoonmaken van jouw lichaam en geest.
Vergeet ook niet dat je met heel je lichaam bezig bent. En dat je eigenlijk heel wat lichamelijke oefeningen aan het doen bent. Sta daar ook eens bij stil.
Nadien een lekker geurtje dat maakt het werk helemaal af.
Dit is nog een toffe link https://www.zenzoekers.nl/mindful-schoonmaken-ja-dat-kan/

Afbeeldingsresultaat voor schoonmaken

Afbeeldingsresultaat voor spiritueel schoonmaken

Afbeeldingsresultaat voor spiritueel schoonmaken

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO

OM SHANTHI

Spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

 

AUM MANI PADME HUM