Waarom “Vind je passie” eigenlijk slecht advies is

Pexels Brett Sayles
Ouders, vrienden, conculega’s, inspirational quotes: ze moedigen je allemaal aan om het meeste te halen uit je job. Meer zelfs, om uit te zoeken wat je passie is en hier voor de volle 100% voor te gaan. Maar wat als je jouw passie nog niet gevonden hebt? Maak je geen zorgen, je bent vast en zeker niet de enige. Volgens wetenschappers is dat goedbedoelde advies zelfs absolute nonsens.

“Mensen gaan er vaak vanuit dat ze op zoek moeten gaan naar hun passie. Als ze ontdekken wat die passie juist is, ervaren ze oneindig veel motivatie om die passie na te streven. En dat streven verloopt relatief simpel”, stelt Paul A. O’Keefe, psycholoog aan de Yale-NUS College in Singapore. “Daar klopt natuurlijk niets van.”

Volgens O’Keefe zijn er 2 manieren om naar een passie te kijken. Bij de eerste gedachtegang denken mensen dat hun interesses vastliggen. Je bent geboren met talenten en jij moet die ontdekken. De tweede theorie suggereert dat mensen interesses kunnen ontwikkelen. Met andere woorden: vinden we onze passies of kunnen we ze zelf ontwikkelen?

O’Keefe en zijn onderzoeksteam hebben zich hierin verdiept. Uit hun onderzoek bleek dat mensen met die eerste visie al snel hun interesse verliezen. Stel dat ze iets nieuw uitproberen – een hobby als schilderen of muurklimmen – geven ze sneller op als het even wat moeilijk gaat. Zeker in vergelijking met mensen die geloven dat ze een bepaald talent kunnen ontwikkelen, op voorwaarde dat ze er genoeg tijd en moeite insteken.

Ook Sunny Verma, de oprichter van het opleidingscentrum TutorBright, gelooft niet dat mensen van nature uitblinken in iets. “Als we ergens niet zo goed in zijn, beginnen we al snel te piekeren. Of we denken: ‘Wat ik ook probeer, het lukt me toch niet. Ik kan het gewoon niet.’ Het gevolg? Na de eerste of tweede tegenslag geven we al op.”

Volgens Verma moeten we niet bang zijn voor zulke tegenslagen. Af en toe onderuitgaan en falen helpt net om te groeien. In plaats van achterhaalde adviezen te gebruiken als “Je vindt je passie nog wel”, zouden we mensen beter aanmoedigen als het wat slechter gaat. “Kom op, je kan het wél. De volgende keer gaat het beter.” Stel dat je wil leren schilderen, moet je ook beseffen dat je niet op 1, 2, 3 de nieuwe Picasso wordt. Sommige schilderwerken zullen een fiasco zijn, maar dat is niet zo erg. Zo leer je eruit en wordt je volgende kunstwerk al een tikje beter.

Hoe weet je dan of je een passie moet blijven achterna jagen of dat je toch beter opgeeft? O’Keefe raadt aan om jezelf enkele vragen te stellen. Vind ik dit leuk? Vind ik het belangrijk dat ik hier goed in word? Ben ik iets met deze vaardigheden? Je antwoord zal veel verklappen.

BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/waarom-vind-je-passie-eigenlijk-slecht-advies-is~a296c4eb/

Allemaal hebben we zoiets van wauw dat is mijn passie. Maar al te vaak wordt men gepusht om ze uit te oefenen, of willen dat we juist die passie gaan doen of volgen waar ouders of vrienden ook mee bezig zijn. Maar zo help je niemand. Integendeel zo help je vaak de persoon om iets te gaan doen tegen de zin in. Denk maar eens aan kinderen die verplicht worden om NU te kleuren maar ze zijn juist iets leuks aan het doen. Het kind wordt boos en gaat zich verzetten. Ook bij mensen met een beperking laten ze soms deze mensen niet hun passie volgen. Want ze moeten maar meedoen met de anderen. Dat is de plicht van de maatschappij. Ook volwassene op een werkvloer kampen hier mee. Ze willen zich ergens in mengen maar ze krijgen de kans niet alhoewel het hun passie is die ze erin leggen.
Nu tegen iemand gaan zeggen zoek en vind je passie is heel moeilijk. Vaak hebben ze zoveel wat ze willen doen en dan is het gewoon om vanuit henzelf de keuze te laten.
Ook mag men niet vergeten dat passie het Latijnse woord is voor lijden.
En dat hoor je ook vaak natuurlijk. Dat mensen pijn voelen omdat ze hun passie niet vinden of niet uit kunnen oefenen.

Passie heeft te maken met je hart te volgen.

Afbeeldingsresultaat voor je passie vinden

Afbeeldingsresultaat voor je passie vinden

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM