WAARSCHUWING VOOR GEBRUIK KURKUMA BIJ BORSTKANKERBEHANDELING

Erasmus MC waarschuwt voor gebruik kurkuma bij borstkankerbehandeling

Erasmus MC waarschuwt voor gebruik kurkuma bij borstkankerbehandeling

Het Erasmus MC waarschuwt vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan op te passen met het gebruik van kurkumatabletten, die gezien worden als alternatief geneesmiddel. Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma de werkzame stof van het geneesmiddel tamoxifen, dat wordt gebruikt bij deze vrouwen, kan doen afnemen.

Uit het onderzoek van het Erasmus MC kwam dat de werkzame stof met gemiddeld 13 procent afnam, maar bij sommige vrouwen die de hormoonbehandeling volgen ging het zelfs om 30 procent. Dit onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancers.

Jaarlijks krijgen 14.500 vrouwen de diagnose borstkanker en de meerderheid van hen krijgt hormoontherapie. “Zij slikken dikwijls drie tot tien jaar lang tamoxifen”, aldus onderzoeker Koen Hussaarts.

Een conclusie uit eerder onderzoek was al dat de vrouwen een spiegel van “minimaal 16 nmol/l endoxifen (de werkzame stof van tamoxifen, red.) in hun bloed moeten hebben, wil het middel afdoende goed zijn werk kunnen doen.”

Maar door het gebruik van de kurkuma zakte bij sommige vrouwen deze werkzame stof volgens de onderzoeker tot onder de grenswaarde. “Dat kan dus mogelijk het verschil maken tussen wel of geen effectieve antikankerbehandeling.” Overigens bleven de spiegels bij de meerderheid van de vrouwen die aan het onderzoek deelnamen wel boven de minimaal noodzakelijke waarde.

Zestien vrouwen met borstkanker deden mee, bij drie van hen nam de spiegel met meer dan 30 procent af. Bij één van hen ging het om 48 procent. Volgens Hussaarts wordt vaak ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gedacht bij dergelijke supplementen. “Maar dat is dus niet per definitie waar.”

BRON: https://www.nu.nl/gezondheid/5812104/erasmus-mc-waarschuwt-voor-gebruik-kurkuma-bij-borstkankerbehandeling.html

Men zou het kruid kunnen gebruiken in gerechten. Dat minder schadelijker is dan in tabletten. Omdat er dan nog andere bestanddelen in vermengt worden. Ik hoop dan ook dat ze dit onderzocht hebben. Want zuivere kurkuma kruid in een gerecht kan toch helpen. Het is ook een ontstekingsremmer maar men mag er niet vanuit gaan dat het geneest. Als men met zoiets begint is het ook altijd het beste om dit aan te geven aan je arts of specialist.
Nu zal het ook wel van persoon tot persoon afhangen.

Afbeeldingsresultaat voor kurkuma

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

5 Comments:

 • Alsof het fijne middelen zijn met al die bijwerkingen. Mijn schoonzusje heeft de hormoonbehandelingen beëindigd na voor de tweede keer behandeld te zijn voor borstkanker want ze werd gek van de bijwerkingen, had maar een slagingspercentage van 2% en is op de kurkuma overgestapt, ze voelt zich er veel beter onder!

 • Mijn vrouw heeft ook borstkanker gehad en ik kan je verzekeren als ik zei we gaan het alternatief doen waar ik van bepaalde specialisten de wind van achteren kreeg.
  Maar zei had nergens problemen van. Het is juist nog altijd bang zijn als ze op controle moet al is het meer dan 5jaar geleden al.
  Ik zeg altijd een kanker in het lichaam blijft het er stil zitten. En soms ook weer niet spijtig genoeg.

  Aum Shanthi

 • Ik heb laatst een documentaire gezien over de kracht van positief denken. Heling van binnen uit. Op Netflix Heal. Ik heb er een blog over geschreven.
  Mijn schoonzus had eerst borstkanker in de ene borst, toen dunne darmkanker, en toen borstkanker in andere borst. Beide borsten geamputeerd. Ze grijpt nu eerder naar alternatieven dan al die ziekmakende medicijnen…

 • Positief denken doet veel in je innerlijk lichaam.
  En ik zeg altijd je mag de reguliere geneeskunde niet weg denken maar het alternatieve kan zeker en vast een hulpmiddel zijn. Zeker als het gaat over medicatie en bijwerkingen ervan.

  Aum Shanthi

 • Kurkuma: wondermiddel tegen borstkanker of net niet?

  Supplementen op basis van ­kurkuma bevatten de stof curcumine. Er wordt onder meer beweerd dat deze supplementen het risico op het terugkeren van kanker verminderen bij vrouwen die borstkanker overleefden. Toch raden oncologen het niet aan om kurkumasupplementen te nemen. “Het gaat hier vaak over studies die uitgevoerd zijn op celculturen of in dierexperimenten. Ze zijn nooit onderzocht bij kankerpatiënten”, aldus het team oncologie van het UZ Leuven.

  Uit een recente studie van onderzoekers van het Nederlands ­Kankerinstituut Rotterdam is ­aangetoond dat ‘een hoge dosis curcumine’ de bloedspiegels van tamoxifen en endoxifen (medicatie die gegeven wordt tegen borstkanker, red.) kan beïnvloeden, ­waardoor het mogelijk een verminderend effect kan hebben op de werkzaamheid van die producten. Toch is er verder klinisch onderzoek nodig volgens de oncologen. “Vermoedelijk is de klinische impact niet zo groot, maar gezien de onzekerheid raden wij zeker niet aan om kurkumasupplementen te nemen.”

  “Er zijn geen aanwijzingen dat ­gebruik van kurkuma als smaakmaker en kleurstof in de maaltijden onveilig is bij gebruik van tamoxifen. De hoeveelheid aanwezige curcumine is klein en wordt in het lichaam van de mens snel inactief gemaakt (door de darmcellen en lever), waardoor het zijn eventuele werking verliest. Je zou dagelijks al zeker 60 gram kurkuma moeten gebruiken, wat neerkomt op drie potjes kurkumapoeder, om de risicodosis curcumine binnen te krijgen”, gaan de oncologen verder.

  Maar kruiden en planten mogen dan wel natuurlijke producten zijn, ze zijn lang niet altijd zonder gevaar. “Sommige kruidenpreparaten ­kunnen de werking van bepaalde chemotherapeutica ondermijnen. De controle op de supplementen is vrij beperkt. Een voedingssupplement is geen geneesmiddel en hoeft dus niet aan dezelfde wetenschappelijke eisen te voldoen.”

  BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/kurkuma-wondermiddel-tegen-borstkanker-of-net-niet~a2d2164e/

  Men spreekt over dierexperimenten. Ook dieren worden ingezet voor uit uittesten van medicatie. Dus dat snap ik niet goed dat ze dit schrijven.
  Ook vind ik het erg als men een kruid niet als supplement kan bijnemen. Zelf heb ik mijn vrouw geholpen ook op alternatieve wijze maar ook in combinatie met bestraling dat nodig was. Ik kreeg vaak te horen je bent verkeerd bezig en bla bla bla. Maar tot op heden is ze nog steeds kanker vrij.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

aardemeisje916141755.wordpress.com/

Terug naar onze eigen natuur

Kiran ✨

Reading And Writing is the best Investment of Time ✨ ( Motivational Thoughts) "LIFE IS A JOURNEY"

Ms. C. Loves

If music be the food of love, play on✨

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: