1 op 3 is bang om eenzaam te eindigen
Sociale media hebben ervoor gezorgd dat onze vrienden maar één klik weg zijn, maar als puntje bij paaltje komt, is 35% van de Vlamingen bang om eenzaam te eindigen. Een nog grotere groep van 40% vreest er alleen voor te staan en 10% gaat ervan uit dat helemaal niemand voor hem of haar zal zorgen als dat nodig is. Dat blijkt uit een bevraging van duizend mensen door iVox.
Een erg grote meerderheid (78%) durft dan ook niet om hulp te vragen. In meer dan de helft van de gevallen omdat hij of zij niemand tot last wil zijn, terwijl 16% eenvoudigweg niet weet op wie een beroep te doen.
Anderzijds zou hulp vragen niet eens nódig moeten zijn, want de enquête wijst eveneens uit dat de Vlaming het heus wel ziet als iemand bijstand kan gebruiken. Bijna de helft geeft aan iemand te kennen die hulp nodig heeft om zelfstandig te leven. In zeven op de tien gevallen gaat het om een buur of familielid.
De bevraging gebeurde in opdracht van Helpper, een online ontmoetingsplaats die oude of hulpbehoevende mensen in contact wil brengen met buren die een handje kunnen helpen bij boodschappen of klussen.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/1-op-3-is-bang-om-eenzaam-te-eindigen~ab8dd349/
Allemaal zullen we op een moment alleen komen te staan. Moet men daarvoor het gevoel van eenzaamheid hebben. Nee. Maar spijtig genoeg zijn er heel wat die zo aan elkaar gebonden zijn dat ze dat wel voelen als er iets overkomt met de andere persoon. Mensen maken zichzelf dood door zo een opvatting te hebben eenzaamheid. Je kan nog zoveel doen en ondernemen maar je moet willen. En men mag niet vergeten ook dat is je eigen keuze.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
OM SHANTHI
Spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Van eenzaamheid ben ik niet zozeer bang. Met mijzelf zijn lukt me aardig. Waar ik wel bang van ben, is het alleen hulpeloos eindigen. Het niet meer kunnen voor mezelf zorgen. En dat er dan niemand is.
Dat zal de tol zijn die velen van ons zullen betalen omdat we met z’n allen ouder worden. Iedereen is te druk met zichzelf. Ouderen komen vaak op de laatste plaats.
Dat is zo spijtig, net als men vaak ziet in bejaardentehuizen dat deze aan hun lot over gelaten worden. En ja dan is de stille doder er snel (eenzaamheid) angsten.
Ik zou ook graag tot alles zelf willen en kunnen doen maar ja dat hebben we niet in de hand. En zoals je schrijft de vergrijzing wordt ouder.
Aum Shanthi