Kwart van leerlingen met psychische problemen vindt geen professionele hulp

Illusratiebeeld.
VTM Nieuws Illusratiebeeld.
Een kwart van de leerlingen zoekt geen professionele hulp wanneer ze met ernstige problemen zitten. Bijvoorbeeld als het thuis niet goed gaat, of als ze met psychische problemen worstelen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven bij 500 leerlingen in de tweede graad, dat VTM NIEUWS kon inkijken. Er zijn verschillende redenen waarom jongeren die hulp niet vinden. En vaak willen ze die ook gewoon niet zoeken, zegt onderzoekster Isolde Buysse. De onderzoekers raden daarom scholen aan om hun leerlingen daar beter over te informeren.

De weg naar een hulpvraag is er in heel wat gevallen een met veel hindernissen. Meer dan een kwart van de bevraagde leerlingen (27 procent) geeft aan dat ze in het voorbije jaar professionele hulp nodig hadden, maar dat ze die niet hebben gezocht.

De redenen om die hulp niet te zoeken zijn divers en gevarieerd, maar tegelijk ook erg tekenend. Enerzijds nemen jongeren hun problemen vaak in eigen handen en proberen ze zelf op te lossen (54 procent). Het probleem zal volgens veel jongeren ook “vanzelf overgaan” (43 procent).

Anderzijds zegt bijna een jongere op de drie dat hij of zij geen hulp durft te vragen (32 procent) en is meer dan een kwart van de jongeren bezorgd om de mening van anderen (28 procent). Een deel van de jongeren geeft ook aan “niet te weten waar je hulp kan vinden” (11 procent).

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/kwart-van-leerlingen-met-psychische-problemen-vindt-geen-professionele-hulp~a236c06b/

Al te vaak hebben ze een angst om erover te praten. Bang dat ze niet gehoord worden door de ouders. Want het zijn deze die toch mee een rol spelen om mee hulp te zoeken. Ook weten ze vaak niet waar ze hulp moeten zoeken. Dat eigenlijk al in de school of bij de huisarts te vinden is. Jongeren die thuis met problemen zitten hebben het helemaal moeilijk om daarover te praten. Die problemen kunnen gaan van iets klein maar ook van ruzie dat in het gezin plaats heeft. Soms durven jongeren het onderling wel bespreekbaar maken maar ook daar vind men niet de hulp die nodig is.
Men zou beter de jongeren de nodige informatie geven via school of sociale media waar ze terecht kunnen. Er bestaat zoveel zelf ook anoniem maar men moet de stap durven nemen.

Afbeeldingsresultaat voor psychologische hulp jeugd

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM