Wie wilt groeien, moet kunnen doorzetten.

Afbeeldingsresultaat voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling

Groeien is leren. Leren met dat wat je aan capaciteit in jezelf hebt. Maar ook is het leren vanuit anderen. We leren van elkaar en daardoor groeien we. We groeien in wat we zijn wat we kennen en wat we kunnen doorgeven. Al kan het doorgeven voor anderen niet dat zijn wat ze juist nodig hebben of de tijd is er nog niet voor. Ook dat is naar jezelf een groei toe. Niet iedereen heeft op dat moment dat nodig wat je communiceert.  Zoiets kan ook persoonlijk zijn en waar de andere persoon niet veel mee kan. Daardoor zal deze ook niet groeien of kunnen groeien. Net zoals er ouders zijn die heel bezorgd met hun kinderen omgaan. Men noemt dat de vleugels blijven strekken boven het kind. Het kind kan niet groeien, niet ontdekken of leven door de bezorgdheid van de ouders. Zo heb je dat ook met collega’s zelf met vrienden. Die te over beschermt zijn. Die jezelf kunnen belemmeren in je doen en laten. Groeien in het leven is leren en leren is met vallen en opstaan en doorgaan. Ook in de opvoeding is dat zo. Je leert van je kind en het kind leert van jou. Als je ervoor open kan stellen. We groeien niet alleen met ons lichaam maar ook geestelijk. In ons leven hebben we allemaal bepaalde behoeftes, denk maar aan de piramide van Maslow. Eigenlijk betreden we iedere trap om zo tot aan de top te komen. Maar ook iedere behoefte in ons leven bestaat uit leren om erin te groeien.
Bepaalde mensen zullen ook bepaalde behoeftes niet kunnen leren of aanleren. Doordat ze dat anders aanvoelen of niet aanvaarden. Maar deze gaan het dan weer op hun manier wel leren.
Groeien heeft ook te maken met je verantwoordelijkheid te nemen, met geduld te hebben. En eigenlijk in de eerste fase van een groei is verantwoordelijkheid al een grote les op zich. En les die geduld vraagt.
Maar een groei kan ook op spiritueel vlak. Op een moment in je leven kom je tot het besef dat je meer uit je leven wilt halen dat er meer in het leven is dan dat je nu gezien en kent. Je gaat opzoek (leren) op de andere kant van het leven of het onzichtbare te gaan leren (groeien). En je bent al bezig met te groeien. Je leven veranderen doe jezelf en dat is verantwoordelijkheid nemen. Maar ook geduld opbrengen want ook deze lessen zijn vaak de moeilijkste. Denk maar eens aan de eerste keer mediteren of gewoon stil zitten. Of een spirituele groep benaderen. Allemaal een drempel die je over moet, wetende dat ze eigenlijk allemaal met hetzelfde bezig zijn.

Groeien is heel ons leven door
Zowel lichamelijk als geestelijk
Lichamelijk zal het op een moment stoppen
Geestelijk nooit
Groeien is leren
Leren is durven
Durven is verantwoordelijkheid nemen
Dat is het leven van de groei.

Afbeeldingsresultaat voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling

Soms kom je eigen groei tegen als je iets durft te ondernemen.

Afbeeldingsresultaat voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM