‘Merendeel ongeneeslijke kankerpatiënten krijgt te weinig steun’
Nederlandse ziekenhuizen laten ongeneeslijk zieke kankerpatiënten te vaak aan hun lot over, zo stelt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Volgens de organisatie wordt ruim een kwart van de mensen niet verder geholpen nadat een zorgverlener aan hen verteld heeft dat ze niet meer beter worden, terwijl een ruime meerderheid (57 procent) daar wel behoefte aan heeft. Wanneer zij wel deze steun ontvangen, beoordelen zij deze met een gemiddeld rapportcijfer van 6,4.
NFK baseert die conclusie op een rondvraag onder 654 kankerpatiënten die weten dat ze niet meer zullen genezen. Volgens de organisatie hebben patiënten vooral behoefte aan contact met een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis, aandacht voor naasten en advies over psychische en lichamelijke klachten.
De onderzoekdeelnemers is ook gevraagd hoe zij aankijken tegen praten over het levenseinde. Ruim zes op de tien patiënten geeft aan dat zij op enig moment behoefte hebben om hierover te praten. In 22 procent van de gevallen neemt de zorgverlener het initiatief om hierover te praten.
Met de uitkomsten van het onderzoek vraagt NFK ziekenhuizen en zorgverleners om ongeneeslijk zieke kankerpatiënten (meer) hulp en ondersteuning te bieden, als zij daar behoefte aan hebben. “Zodat ze niet in een zwart gat vallen.”
Dit is zo met iedere ziekte. Men krijgt op een moment bijna geen ondersteuning meer. En dan moet je het zelf doen. Nu heb je hier nog palliatieve zorg waar je aanspraak op kan maken. Daar niet alleen naar de zieke persoon gezien wordt maar ook naar de familie. Zieke mensen hoeven niet aan hun lot overgelaten te worden. Maar hebben recht om ondersteunt te worden. Dat kan voor deze ook goed helpen om het nodige te plaatsen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM