Mensen vinden je leuker dan je denkt, dat bewijst de wetenschap

Getty
Je krijgt misschien geen tweede kans om een eerste indruk te maken, maar een onderzoek toont nu aan dat dat ook helemaal niet nodig is. In de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Psychological Science, staat dat mensen vaak onderschatten hoe leuk een persoon hen echt vindt na de eerst ontmoeting.

“Ik heb altijd zo’n vermoeden dat de persoon waarmee ik praat me eigenlijk niet leuk vindt of toch niet even leuk als ik hen vindt”, vertelt Gus Cooney, psycholoog aan Harvard University aan lifestylewebsite Hello Giggles. En hij is niet de enige die met dit gevoel in aanraking komt. De onderzoekers voerden een onderzoek uit waarbij twee mensen voor het eerst spraken en dan die ervaring evalueerden. De gesprekken, waarvoor soms onderwerpen aangeleverd werden, hadden steeds een andere duur. De onderzoekers ontdekten dat mensen minder streng waren voor hun gesprekspartner dan voor zichzelf. Ze waren er dan ook van overtuigd dat die aangenamer was om mee te praten.

Een ander onderzoek dat kotgenoten onder de loep nam, bracht ook al aan het licht dat de misverstanden zelfs verder gaan dan de eerste ontmoeting alleen. De onzekerheid over hoe leuk we zijn blijft zelfs enkele maanden duren.

Rapport

“We weten niet wat er door mensen hun hoofd heen spookt en daarom maken we onze eigen ideeën op van wat anderen over ons denken”, legt Cooney uit. “We maken eigenlijk een soort van rapport op over ons gedrag en gaan ervan uit dat iedereen ons zo beoordeelt.”

“Mensen zijn vaak strenger voor zichzelf dan voor mensen die ze net ontmoet hebben. Na een gesprek kan je reflecteren en nadenken over wat je gezegd hebt, en wat je misschien beter niet gezegd zou hebben.” De studie komt niet met een oplossing voor hoe je dit probleem moet aanpakken, maar de onderzoekers wijzen erop dat beseffen dat het bestaat een goede eerste stap is.

BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/mensen-vinden-je-leuker-dan-je-denkt-dat-bewijst-de-wetenschap~a7522a1e/

Ik zeg altijd blijf jezelf, ook bij een eerste ontmoeting. Want vaak doe jezelf meer pijn aan de gedachte wat ze van je vinden, dan dat de ander denkt. En wees zeker het is niet wat men ziet overeenkomt met de innerlijke persoon. Praten en het totaal pakket van het lichaam speelt een rol. Doe voor jezelf maar eens een test, en sluit je ogen eens als je ergens zit en ga voort op de gesprekken die je hoort. Probeer dan eens voor jezelf uit te maken als je iemand hoort praten hoe deze gevoelsmatig overkomt en welk beeld deze bij je geeft. Open je ogen en bekijk dan de persoon eens. Dan kan je perfect verteld staan.
Praten en de ogen spreken meer dat wat je volledig te zien krijgt. Ook vaak de eerst handdruk of hoe iemand je benaderd.

Afbeeldingsresultaat voor je leuk vinden

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties