Bijna 10.000 Britten vieren langste dag van het jaar bij Stonehenge

AFP
Naar aloude traditie hebben zo’n 9.500 mensen de jaarlijkse zomerwende gevierd bij het wereldberoemde megalithisch monument Stonehenge in het Engelse Wiltshire. De zonsopgang werd onthaald op applaus en gejuich. Het is een van de weinige keren in het jaar dat Stonehenge toegankelijk is voor het publiek.

Vandaag begint de astronomische zomer en is het dus de langste dag van het jaar, al zijn er die dat gisteren al vierden. Het is het moment waarop de zon loodrecht invalt op de kreeftskeerkring (23°26′ noorderbreedte). Vandaag kwam de zon volgens de kalender enkele seconden later op dan gisteren, en er zijn nog andere factoren die bepalend zijn voor het gevoel van de ‘langste dag van het jaar’.

Hoe dan ook vond, astronomisch gezien, de zonnewende vandaag om 12u07 onze tijd plaats. Afgelopen nacht was de kortste van het jaar en vanaf morgen worden de dagen sowieso korter. Maar niet getreurd: tot aan de herfst gaat dat eerder langzaam.

Hielsteen

Terug naar de beruchte stenen van Stonehenge. Daar werd naar een traditie van duizenden jaren oud verzamelen geblazen. Iets minder dan 10.000 mensen kwamen opdagen, zo’n 3.500 minder dan vorig jaar. De veiligheidsmaatregelen werden met de jaren serieus verhoogd, maar volgens de politie had de menigte daar begrip voor. Alles verliep in opperste beste sfeer.

Om 4u52 liet de zon zich zien. “De zonsopgang was fantastisch, zo krijgen we er niet veel”, zei agent Dave Minty aan de BBC. Tijdens de zonnewende komt de zon op achter de Hielsteen aan de noordoostelijke ingang van Stonehenge. Het zonlicht bereikt dan het middelpunt van het monument. Een bijzonder spektakel en een hoogdag voor druïdes.

BRON: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/bijna-10-000-britten-vieren-langste-dag-van-het-jaar-bij-stonehenge~acc89e57/

De langste dag van het jaar. En dat wordt door bepaalde uitbundig gevierd. Als men zich ervoor open kan stellen dan merk je dat je op deze dag meer energie in je lichaam voelt stromen. Als je dit dan nog kan beleven op een spirituele plek dan kan je er helemaal van genieten.
Bekijk ook de foto bij de link.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties