Wat is de beste anticonceptie voor jou?
Net bevallen? Je maandstonden uitstellen? Met of zonder hormonen? Of wil je eindelijk van die hormonale migraine af? Doe hier de test op te bepalen welke anticonceptie jou op het lijf geschreven is.
Ieder (vrouwen)lichaam is anders. Het is dan ook niet meer dan normaal dat we ook op vlak van anticonceptie andere noden hebben. Maar tegenwoordig is er zoveel keuze, dat het moeilijk is om te bepalen wat nu echt bij jou past. Deze beslissingsboom helpt alvast een handje.
Wat je zeker moet weten:
Het mannencondoom is een anticonceptiemiddel zonder hormonen dat zowel tegen zwangerschap als soa’s beschermt. Wél moet je eraan denken bij de start van de vrijpartij.
Ook hormoonvrij is het koperspiraaltje. Deze wordt in de baarmoeder geplaatst en zal niet alleen de werking van zaadcellen remmen, maar ook innesteling voorkomen. Het koperspiraaltje dien je om de vijf jaar te laten vervangen. Belangrijk om te weten is dat het moeilijk te voorspellen is wanneer en of je nog zal menstrueren.
De bekendste hormonale anticonceptie is ongetwijfeld de gecombineerde pil. Die dankt zijn naam aan de combinatie van progestageen en oestrogeen. Je moet er wel aan denken om de pil elke dag in te nemen (behalve tijdens je stopweek). Wil je eens een week je regels niet? Dan kan je de pil doornemen.
Een andere pil is de minipil of ook wel oestrogeenvrije pil. Deze bevat enkel progestageen en moet je continu innemen (dus geen stopweek). Bij veel vrouwen blijft de menstruatie uit, al hou je er best rekening mee dat het kan gebeuren dat je wél nog bloedingen krijgt. Deze pil is veilig wanneer je borstvoeding geeft, maar je moet ze wel telkens op hetzelfde tijdstip innemen, wat het minder geschikt maakt als je vergeetachtig bent.
De prikpil is in feite helemaal geen pil maar een injectie. Vier keer per jaar ga je langs voor een prikje, en vervolgens wordt de eisprong 3 maanden lang geremd. Deze pil bevat enkel progestageen. Bij de meeste vrouwen blijft de menstruatie uit.
Ook bij het hormoonspiraaltje of het hormoonstaafje hoef je niet langer ergens aan te denken. Beide bevatten enkel progestageen en dien je om de 3 (of 5 in het geval van een Mirena- of Kyleenaspiraal) te vervangen. In de meeste gevallen blijven de maandstonden volledig uit. Het belangrijkste verschil is dat het staafje in de arm geplaatst wordt, terwijl het spiraaltje zich in de baarmoeder bevindt.
De hormoonpleister en maandelijkse ring werken beide op basis van progestageen en oestrogeen. Bij de ring worden deze via de vaginawand in het bloed toegediend, terwijl de pleister via de huid actieve stoffen vrijgeeft.
BRON: https://www.goedgevoel.be/happy-spring/wat-is-de-beste-anticonceptie-voor-jou
Op een moment zal een meisje (vrouw) er naar gaan vragen. Het is dan ook belangrijk dat de huisarts een goed toelichting en informatie geeft. Van wat is er en wat zijn de voor en nadelen van een anticonceptiemiddel. Met al die info kan je dan een keuze maken zelf of samen met de huisarts. Die ook zal vragen om jaarlijks een controle te laten doen. Maar ook op een moment kan een vrouw een andere keuze gaan maken in plaats van dagelijks een pil te slikken. Ook dat moet goed overwogen worden met je huisarts. Want er zijn ingrepen zoals sterilisatie https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1124 , dat toch voor problemen kan zorgen als men nog een kinderwens heeft of men nog te jong is.
Veiligheid gaat boven alles, zeker als je niet voor verrassingen wilt komen te staan na enkele maanden.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Wat je moet weten voor je van anticonceptie verandert
Zeg iets over ‘de pil’ en iedereen weet onmiddellijk waarover het gaat. Toch is de populariteit van de anticonceptiepil de laatste jaren aan het dalen en gaan steeds meer vrouwen op zoek naar een alternatief. Maak jij dezelfde overweging? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Iedereen op deze aardbol is uniek. Het is dan ook logisch dat we niet allemaal gebaat zijn bij hetzelfde voorbehoedsmiddel. Vergeetachtige dames zoeken misschien best een alternatief voor hun pil. Wie zich zorgen maakt over de hormonen in z’n lichaam, kan kiezen voor het condoom of een koperspiraal.
“De zoektocht naar jouw ideale anticonceptiemiddel is geen sinecure. Doorgaans reageert iedereen daar anders op en moet je uittesten wat voor jou werkt”, zegt dr. Navya Mysore aan het lifestylemagazine POPSUGAR. Om je alvast wegwijs te maken binnen het aanbod, hebben wij eerder al een beslissingsboom opgesteld.
Nog volgens Mysore kan het zijn dat het veranderen van anticonceptiemiddel ook gevolgen heeft voor je lichaam. Denk aan tussentijds bloedverlies, hoofdpijn, een lager libido en moodswings. Wie overweegt om de pil, spiraaltje, condooms of hormoonpleister te vallen voor een ander alternatief, houdt de volgende dingen best in het achterhoofd.
– Overweeg je om een koper- of hormoonspiraal te laten plaatsen? Mysore raadt aan om eerst informatie in te winnen bij je huisarts of gynaecoloog, specifiek over hoe het spiraaltje geplaatst wordt. Meestal gebeurt het pijnloos, maar sommige vrouwen ervaren toch een soort kramp.
– Wie wisselt van anticonceptiemiddel voorziet best een plan B. Wie niet zwanger wil geraken, gebruikt minstens 7 dagen lang best condooms.
– Ben je het gedoe met de pil beu en wil je liefst zo weinig hormonen in je lijf? Dan zijn condooms een goede alternatieve optie. Maar voor je in je uppie deze beslissing maakt, knoop je best een gesprek aan met je partner. Check of jullie op dezelfde lijn liggen en of jullie het beiden zien zitten om elke keer een rubbertje te gebruiken.
– Wanneer je van de hormoonspiraal wil overschakelen naar de pil, klop je best even aan bij je huisdokter. Dat is zeker het geval als je in het verleden last hebt gehad van migraine met aura. Dat is een type migraine waarbij de hoofdpijn voorafgegaan wordt door neurologische symptomen zoals flikkeringen of sterretjes in het gezichtsveld. In dat geval is de kans groot dat je enkel en alleen de minipil mag gebruiken, oftewel de pil die alleen het progestageen-hormoon bevat.
– Een voorbereide vrouw is er twee waard. In dat opzicht: weet dat de overgangsperiode gepaard zal gaan met hoofdpijn, misselijkheid en fikse humeurwisselingen.
BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/wat-je-moet-weten-voor-je-van-anticonceptie-verandert~adaca94f/