Sofie (23) kampt al jaren met depressie. Therapie met paarden helpt haar het best
Elke equitherapeute gaat volgens zijn of haar eigen manier te werk, maar bij Equi Libre in Balegem, bij Oosterzele, begint elke sessie met een goed gesprek. Therapeute Caroline Brackenier overloopt de moeilijkheden waarmee de cliënt de afgelopen tijd geworsteld heeft. Daarna mag de cliënt zelf oefeningen kiezen om uit te voeren met het paard.
“Dit is voor mij de meest effectieve vorm van therapie”, zegt Sofie Van Wijnsberge die equitherapie volgt bij Equi Libre. Ze worstelt al jaren met depressieve en suïcidale gevoelens. Nadat ze een plan had gemaakt om een einde te maken aan haar leven, besefte ze dat ze in opname moest gaan in het ziekenhuis. Daarna volgde ze therapieën bij psychologen en psychiaters. Dat was voor Sofie niet genoeg. “Je kunt alles wel op een blaadje schrijven als je je eens slecht voelt, maar verder doe je er niets mee. Ik wil iets dat meer praktijkgericht is”, zegt Sofie.
Sofie heeft in haar leven al heel wat mensen verloren en omdat ze naar eigen zeggen heel emotioneel is, kan ze dat verlies moeilijk verwerken. “Het ene was nog niet verwerkt of het andere was er al. Op een bepaald moment is de emmer overglopen”, zegt ze. Bij de paarden kan ze even al die zorgen opzij zetten en is ze alleen maar gefocust op het moment. “Ik haal hier voldoende energie uit om er weer een hele week tegenaan te gaan”, zegt Sofie na de sessie.
Psychotherapie
Equitherapie is een vorm van psychotherapie. Het kan een oplossing zijn voor mensen die te maken hebben met angsten, depressie, burn-out, ADHD, laag zelfvertrouwen, … Je mag het niet verwarren met hippotherapie, wat vaak bij mensen met een beperking toegepast wordt. Daar wordt meer op bewegingsoefeningen gefocust.
“Paarden hebben een lage hartslag en ze hebben een groot elektromagnetisch veld. Dat brengt de mens zelf tot rust”, zegt de therapteute Caroline Brackenier. Maar het is vooral het toepassen van bepaalde vaardigheden zoals, de leiding nemen of controle hebben over de situatie, dat cliënten toepassen in hun dagelijks leven. “Bovendien focussen cliënten zich heel erg tijdens de oefeningen en vergeten ze even hun zorgen”, zegt Brackenier. Een sessie van anderhalf uur bij Equi Libre kost veertig euro.
Niet officieel erkend
Equitherapie wordt niet officieel erkend door de overheid. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft wel een wettelijk kader gemaakt voor alle vormen van psychotherapie, maar onderhandelt nog over de erkenning van de verschillende beroepen. “Samen met de beroepsgroepen wil de minister bepalen welke beroepen apart erkend moeten worden en welke niet. Het moet ook duidelijk zijn welke opleiding bij welk beroep hoort”, klink het bij de FOD Volksgezondheid.
Het RIZIV bevestigt dat er geen officiële, en dus verplichte, terugbetaling bestaat voor equitherapie. Ziekenfondsen mogen dat op eigen initiatief doen maar uit een rondvraag bij de grote ziekenfondsen blijkt dat die geen terugbetaling voorzien.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Via de link kan men een filmpje bekijken.
Het is gekend in de alternatieve sector dat dieren een helpende bron kunnen zijn als therapie. Kijk maar naar ouderen daar ze een dagje met honden gaan werken. Een paard heeft een instinct dat wij als mens nooit zullen begrijpen maar die echt wel aanvoelen hoe de persoon zich voelt dat er naast of erop zit.
Het wordt niet herkend net zoals veel niet door de volksgezondheid herkend wordt maar wel doeltreffend werkt.
Foto google
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
weer een goeie blog. ik kan dit helemaal volgen!
ik ben eerder wat teruggetrokken in de buurt van een groot paard, en paarden voelen dat, tot er plots een kopje is gegeven door een paard dat me wenste te laten weten dat het niet erg is om dat te voelen en weer gewoon weg stapte van mij… een hele bijzondere herinnering van een grote prachtige zwarte hengst…
Zo zie je dat een dier veel aanvoelt. Dat teruggetrokken gevoel kan ook door iets komen 😉
Aum Shanthi
Uitgetest: ontstressen met paarden
Feit; je bloeddruk en je hartslag dalen wanneer je een hond aait. Dat komt door de aanmaak van oxytocine, ook weleens het knuffelhormoon genoemd. Of ontspannende activiteiten met andere dieren hetzelfde effect op ons hebben, is niet wetenschappelijk bewezen, maar razend populair zijn ze wel. Vier redactrices namen de proef op de som en gingen ‘beestig’ ontstressen! Deze week: redactrice Birte volgde een coaching met paarden.
Birte: “Wanneer paarden in contact gebracht worden met mensen, reageren ze op de manier waarop die persoon zich tegenover hen gedraagt, vertelt Meredith Van Overloop van Triangis mij. Met zijn lichaamstaal geeft een paard feedback op het gedrag van de mens, waardoor onderliggende patronen zichtbaar worden en ongerijmdheden in denken, voelen en doen aan de oppervlakte komen. Ik ben benieuwd!”
Paardentaal
“Wanneer ik ’s ochtends aankom op de manege stelt Meredith me eerst een heleboel vragen. Wanneer heb ik last van stress? Wat zijn mijn verwachtingen? En – niet onbelangrijk – vind ik paarden leuke dieren? Het antwoord is ja, al moet ik toegeven dat ik niet al te veel ervaring heb met de beesten. Gelukkig krijg ik voordat we aan de slag gaan een cursus ‘paardentaal’. Ik leer dat een blij paard kauwt, geeuwt en de oren naar voren richt. Legt het paard de oren in de nek? Dan is het op zijn hoede.
Met Tatos op stap
“Paarden zijn heel alerte dieren, waardoor ze ook haarscherp jouw gevoelens aanvoelen. Meer zelfs, ze spiegelen die gevoelens ook, of geven feedback. Dat blijkt meteen wanneer ik de eerste oefening doe. Meredith stelt me voor aan Tatos, een prachtige ruin van 22 jaar oud, met wie het vanaf de eerste seconde klikt. Het is de bedoeling dat we samen een parcours afleggen en dat ik hem kordaat ‘meeloods’, met mijn voeten stevig op de grond en mijn gedachten in het nu. Wanneer ik begin te twijfelen of wanneer mijn gedachten afdwalen blijft Tatos stilstaan en staart hij me met zijn grote ogen recht aan. Het is alsof hij wil zeggen: ‘Mens, herpak je nu toch.’ Ondertussen observeert Meredith en stelt ze vragen die me doen stilstaan bij mijn leven, en hoe deze oefening daar een weerspiegeling van kan zijn. En inderdaad: ik ben iemand die in stresssituaties makkelijk haar zelfvertrouwen verliest, en begint te twijfelen aan zichzelf. Knap van Tatos dat hij dat zo aanvoelt.”
Wandelen met Wasabi
“Na een dik uur oefenen met Tatos – dat parcours legden we enkele keren succesvol af, maar we stonden minstens even vaak stil – is het tijd voor een grotere uitdaging met Wasabi. Een pittige dame. Zenuwachtig loods ik haar mee naar het parcours…om het al bij de eerste poging vlekkeloos af te leggen. Na dik twee uur coaching besluit ik dat het voldoende geweest is. Bij deze coaching heb je een groot deel zelf in handen, dus geschikt voor iedereen.”
http://www.triangis.be.
BRON: https://www.hln.be/nina/vrije-tijd/uitgetest-ontstressen-met-paarden~a19eb9b9/
Een paard voelt veel aan en kan heel wat emoties delen van de persoon.
Aum Shanthi