Deze deur bleef gesloten
Beste Bruno,

Onze premier is net terug uit China van een grote handelsmissie waarin heel wat deuren zijn geopend. In de stad Guangzhou zijn voor bijna een kwart miljard euro contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten ondertekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en instellingen, vooral in de landen tuinbouwsector. Zo mag ons land voor 15 miljoen aan kalfsvlees naar China exporteren.

Nu is de vraag: gaan er behalve staldeuren van kalveren ook celdeuren open van de talloze onschuldige politieke gevangenen die in Tibet vastzitten?

Want dat hadden we premier Rutte specifiek gevraagd in de actie die we ter gelegenheid van deze handelsmissie gevoerd hebben. Maar vooralsnog hebben we geen enkel teken ontvangen dat er ergens een celdeur geopend is. We moeten het doen met de mededeling dat achter de schermen de Chinezen aangesproken zijn op mensenrechten. Dat kan natuurlijk niemand controleren.

Conclusie: dit was de uitgelezen kans om China als handelspartner aan te spreken. Immers, Nederland is de een-na belangrijkste handelspartner van China in Europa (met 8,8 miljard euro aan export naar en 52 miljard euro aan import uit China) Dit was de uitgelezen kans voor premier Rutte om te melden dat er in alle opzichten goede zaken in China gedaan zijn.

Maar wat is de realiteit van vandaag? President Xi Jinping heeft vrijwel de absolute macht naar zich toegetrokken en de Tibetaanse en Chinese burgers zijn verworden tot rechteloze wezens.

Daarom blijven we niet stilzitten! We gaan er, mede namens jou, bij de leden van de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Zaken op aandringen om het kabinet over deze kwestie te ondervragen. Wij zijn dankbaar dat o.a. het kamerlid mevrouw Karabulut inmiddels vragen over deze gemiste kans heeft gesteld. Terecht, want het Chinese regime dat stelselmatig martelt en moordt verdient een hardere aanpak dan de fluweelzachte handschoenen van het Nederlands kabinet.

Bruno, ben je dat met ons eens? Steun ons dan in onze acties met een gift want we hebben geen andere keus. Als wij het niet doen, doet niemand het.  Steun ons alsjeblieft.

Met innige dankbaarheid,

Tsering Jampa,
Directeur

Dit kreeg ik privé.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM