Bewezen: haar hand vasthouden tijdens bevalling verzacht de pijn

Thinkstock
Handjes vasthouden. Meestal een louter romantisch gebeuren, soms een liefdevolle actie om iemand zich beter te laten voelen. Wat blijkt nu? Het helpt echt.

Toen een professor tijdens de bevalling van zijn vrouw haar hand vastgreep en vaststelde dat het de pijn wat leek te verzachten, besloot hij zijn aanvoelen wetenschappelijk te testen. Kan je echt pijn doen afnemen met een aanraking? En hoe dan?

Uit tests met hersenactiviteitsmetingen blijkt nu dat handen vasthouden leidt tot synchronisatie van ademhaling en hartslag en zelfs van hersengolfpatronen. In die mate dat de hersenen van iemand met pijn minder pijn ervaren dan wanneer ze niet aan andere hersenen ‘gekoppeld’ zijn. Hoe meer empathie iemand voelt voor de ander, hoe meer synchronisatie en hoe groter het pijnstillend effect.

De studie is een nieuwe aanwijzing voor het bestaan van ‘interpersoonlijke synchronisatie’: je gestel past zich aan wie je liefhebt aan. Je zou er uit kunnen afleiden dat als je als koppel dikwijls hand-in-hand loopt, je niet alleen figuurlijk één kunt worden. Een verheugende gedachte voor alle romantici.

Thinkstock

BRON: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/bewezen-haar-hand-vasthouden-tijdens-bevalling-verzacht-de-pijn~a53af476/

Ik ga het zeker niet hebben over een vrouw die gaat bevallen en wat je als partner wel of niet kan doen. Wel over onze handen. We geven elkaar energie door, door elkaar aan te raken en dat gebeurt met onze handen. Onze handen zijn een bron van kracht en energie. We hebben onze handen niet alleen gekregen om ermee te werken te schrijven of noem maar op. Maar ook om te voelen. Voelen is energie. En men kan dat zelf goed uit proberen. Wrijf in je handen enkele minuten trek nu je handen rustig uit elkaar enkele millimeters en kijk tussen je handen. Zo kennen deze die Reiki geven en doen de energie bol. Die men laat draaien in eigen handen om hem dan zo door te geven. Bij tantra zal men altijd de handen gebruiken om elkaar energetisch aan te raken en te voelen. De warmte die ervan uitstraalt naar de ander. Daarom kan ik ook begrijpen dat het pijn verzacht bij een bevalling. Handen en onze vingers zitten vol kleine zenuwtjes die soms heel gevoelig kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk ook allemaal te maken hoe hard de handen in het dagelijks leven afzien. Eelt kan zo ook veel tegenhouden dat zeker voorkomt aan de vingers. Maar het middengedeelte is zo zacht en laat veel voelen. Het is ook een van de lichaamsdelen die bijna nooit bedekt worden. En altijd onderhevig zijn aan allerlei dingen. De lijnen in onze handen hebben ook een prachtige betekenis. Zo zie je dan maar weer dat onze handen een belangrijk doel hebben in ons leven. Ze worden ook bij alles betrokken. Mooie handen worden gezien, maar mooie en verzorgde handen vertellen ook iets van de persoon.Afbeeldingsresultaat voor handen spiritueelAfbeeldingsresultaat voor handen spiritueelGerelateerde afbeeldingAfbeeldingsresultaat voor handen spiritueel

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM